Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 08:31, 29 paź 2013

asc napisał(a)
U Ewuni stuknęła seteczka.. wiec ja w ramach gratek życzę, by gorczyca odstraszyła nornice ... by było co pokazywać na kolejnych stronkach

Dzięki Aniu
ewsyg 08:31, 29 paź 2013

boguslawa_madejska napisał(a)
Zaglądam i pozdrawiam

Pozdrawiam Bogusiu
ewsyg 08:34, 29 paź 2013

Agania napisał(a)
Ewuś słodzisz mi, ale jak tam Twój wnusiu, i Ty dajecie radę

Agatko, nie słodzę, po prostu podoba mi się twój ogród. Wnusiu rośnie. poszedł do przedszkola i częściej jest chory niż zdrowy. U nas na okrągło ktoś chory, ciągle się od siebie zarażamy
ewsyg 08:35, 29 paź 2013

an_tre napisał(a)
Spaceruję u ciebie dość często i dziwię się czemu mojego wpisu tu jeszcze nie ma, to chyba jakieś przeoczenie
pozdrawiam

Aniu, to tak jak ja, podobałaś mi się na dyni
ewsyg 08:37, 29 paź 2013

eliza3 napisał(a)
Ewuś pozdrawiam i łączę się w walce z nornicami u mnie też grasują... pewnie znowu tulipany przetrzebią.

Ja też mam obawy o cebulowe, trochę dokupiłam w tym roku. Posadziłam na nich gorczycę i powtykałam parę ząbków czosnku, a nich im śmierdzi
Kindzia 08:53, 29 paź 2013

Tu tematy poważne...szkodnikowe

Pozdrawiam
gierczusia 19:53, 29 paź 2013

ewsyg napisał(a)

Ja też mam obawy o cebulowe, trochę dokupiłam w tym roku. Posadziłam na nich gorczycę i powtykałam parę ząbków czosnku, a nich im śmierdzi

A to tak się robi ??

Ja znów nie wiedziałam ....

Ale ja czytałam ostatnio o karczowniku ( taki kreto- szczur ) i znalazłam w necie instrument pod nazwą generator smrodu .. Własnie na te szkodniki... Możesz sobie do mnie kuknąć albo wyguglać
EPODLAS 20:28, 29 paź 2013

Nornice to paskudy, wyrywam marchew, a tu sama nać. Na szczęście trochę mi zostawiły, wypowiadam im wojnę. Wszystkie chwyty dozwolone
ewsyg 22:58, 29 paź 2013

Dzisiaj to wyczytałam o tych paskudach

Najlepszym, stosowanym z dobrym wynikiem, sposobem walki przeciwko tym szkodnikom jest gazowanie za pomocą świec Arrex lub tabletek o nazwie Gostoxin. Na jedną norę karczownika czy piżmaka należy zużyć 10 świec lub 10 tabletek. Tabletki lub tlące się świece trzeba umieścić w różnych miejscach korytarzy, a potem zasypać ziemią wszystkie otwory. Na zboczach lub skarpach środki gazujące należy umieścić w górnych korytarzach siedliska. Preparaty te można stosować tylko na otwartych przestrzeniach, w odległości co najmniej 5 m od ściany lasu, brzegu parku czy zabudowań. Nor nie należy odkrywać przed upływem 2 dni.

Czy karczownik idzie zaraz pod powierzchnią ziemi i pozostawia taki jakby długi nasyp , wybrzuszenie ?
GorAna 23:03, 29 paź 2013

Nie znam się na karczownikach...ale pozostawiam pozdrowienia