Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 00:24, 11 sie 2013

dyha napisał(a)
Ciekawie i pięknie to wszystko sadzisz. Moim zdaniem róża sobie poradzi. Do wierzb o dziwo nie mam szczęścia. Pozdrawiam cieplutko

Myślę, że tak, że sobie poradzi. Po tym co w tym roku zrobiłam to upewniłam się, że rośliny dużo potrafią znieść. W tym roku podczas niezłego ciepła przesadzałam kwitnące borówki amerykańskie. Nie dość, że nie pozrzucały kwiatów to jeszcze owoce zawiązały .

Przesadzałam 1.06. Widać, że ma kwiaty.

A tak wygląda ta borówka 30.07. Przesadzanie w pełni sezonu wogóle jej nie zaszkodziło.

Jeżeli chodzi o wierzbę, moja to mandżurska. Kolega przyniósł gałązki mężowi, on wrzucił je do wiaderka z wodą i szybko wypuściła korzonki. Sobie zostawiłam jedną, wsadziłam do doniczki i zadołowałam. Tak już jest dwie zimy. W pierwszą trochę przemarzła, ale odbiła, a po tej ma się nieźle. Mam w stosunku do niej jak i kielichowca ogromne wyrzuty sumienia, rosną w okropnych warunkach.

Kindzia 00:25, 11 sie 2013

Ciekawa jestem jak ta róża sobie poradzi...kupiłam zabiedzonego Chopina, z korzeniami zwiniętymi w torfie...moczyłam, podlewałam asahi...długo trwało aż wypuściła, ze dwa miesiące. Sadzona w mojej gliniastej ziemi z hydrożelem, na suchym oborniku bydlęcym. I w ciągu tego tygodnia uschła...chyba na amen już Nigdy więcej nie będę się babrać z czymś takim, szkoda czasu. Tak bym się już dawno cieszyła kwiatami, a tak mam dziurę ...
Podziwiam Cię za upór i konsekwencję, jesteś niesamowita...właśnie się zaczynam zastanawiać, co bym zrobiła, jakbym miała taki piasek...Tak trzymaj Dziewczyno, dajesz wiarę w ludzi
Buziol
ewsyg 00:45, 11 sie 2013

A róża przeżyje. Zobacz u mnie co ja z borówkami zrobiłam i dały radę. Kasia ja mam tyle pracy, że sadzę i przesadzam cały czas. Ja nie patrzę jaki to miesiąc, czy upał, czy chłodno. One wiedzą, że robię im lepiej i rosną.
ewsyg 01:16, 11 sie 2013

Znalazłam zdjęcia, tą jagodową różę przesadzałam na początku lipca. Miesiąc później już kwitnie.

Ta też da radę.
boguslawa_ma... 08:42, 11 sie 2013

Ewa miłej niedzieli życzę
ewsyg 11:09, 11 sie 2013

boguslawa_madejska napisał(a)
Ewa miłej niedzieli życzę

Bogusiu, ja Tobie również
kasiek 22:02, 11 sie 2013

rany dopiuero z bliska widzę dlaczego masz tytuł piaskownica na zakręcie - co za gleba jak pustynia! Rozumiem że tony kompostu zużywasz w ogrodzie?
Ja wszystko przesadzam bez względu na porę roku zwłaszcza kwitnące rośliny bo tak widzę ich kolor i sylwetkę. Wiadomo że potem o nie bardzo dbam ale niemal wszystkie sie przyjmują.
Milka 11:24, 12 sie 2013

Witaj Ewo wklejam paulownię
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=1229

nieźle głowę musiałam skręcić, ale nowości obejrzałam
grazyna 08:53, 13 sie 2013

Ewo odpowiedź o trawie jako skarbie w glebie poczytałam, bardzo dziękuję za przekazane swoje spostrzeżenia, na 100% skorzystam.

Widzę, że wszystko przesadzasz nie bacząc na porę roku i wszystko świetnie sobie radzi. Umiesz to zrobić !

Czytałam o Twoim zabiegu a więc trzymam mocno kciuki by wszystko udało się pomyślnie

Serdeczności
ewsyg 08:56, 13 sie 2013

kasiek napisał(a)
rany dopiuero z bliska widzę dlaczego masz tytuł piaskownica na zakręcie - co za gleba jak pustynia! Rozumiem że tony kompostu zużywasz w ogrodzie?
Ja wszystko przesadzam bez względu na porę roku zwłaszcza kwitnące rośliny bo tak widzę ich kolor i sylwetkę. Wiadomo że potem o nie bardzo dbam ale niemal wszystkie sie przyjmują.

Ja przesadzam tak do końca sierpnia, no początek września, potem już nie. Wczoraj przesadzałam jagodę kamczacką.