Mam posadzone 3 trzmieliny z białymi obwódkami (maleńkie krzewy), czy jak posadzę przy nich na pniu trzmielinę z żółtymi listeczkami to będą razem pasowały? Czy lepiej kupić też białą na pniu?
Wszystko zależy od tego jaki chcesz efekt uzyskać - albo z juki zrobisz dominantę i podsadzisz ją np na niebiesko - np. artemisią, szałwią officinalis, lawendą lub kocimiętką, a dodatkowo czosnki i trawy(stipa, carex Frosted Curle).
Może być kombinacja z kwitnącą szałwią i do tego carex Bronze Form.
Można też potraktować jukkę jako uzupełnienie kompozycji i połączyć z kulami bukszpanowymi na zasadzie kontrastu form.
Możesz pobawić się z kontrastem liści, czyli podsadzić roślinami o liściach dużych, okrągłych.
Baw się, eksperymentuj. Zawsze możesz zmienić aranżację
Potrzebuje wskazówki na nowej rabacie planuje umieścić wierzby iwa i hakuro na pniu, azalie wielkokwiatowe, tawułe goldflame, hosty i jakieś cebulkowe podpowiedzcie mi czy takie sąsiedztwo nie będzie sobie na wzajem przeszkadzać?
Nie wiem czy azalie to dobry pomysł ale tawuły to ja też miałam i fajnie o wyglądało. Natomiast hosty pod hakuro ma moja córka i bardzo mi się podoba, cebulowe jak najbardziej.