Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

mikina34 15:18, 09 mar 2017

Olu, przebiegłam do Ciebie po poradę (przygnała mnie Polinka do Ciebie i Gosi Malkul) z pytaniem czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? Chcę takie u siebie zmontować, mam już siatkę i zastanawiam się czy poza wyłożeniem boków wyłożyć tez dno coby chwasty nie przerastały? oczywiście wycięłabym oczka żeby zlatywał nadmiar wody...
leon60 15:55, 09 mar 2017

LeniwaOla napisał(a)

No bardzo na to liczę, że powtykałam i będzie tadaaaam . Nie straszcie. Ok 150 tego narobiłam z 4 odmian jak na razie. Jeszcze mam chrapkę na PB i Incrediball od teściowej, ale ona jeszcze nie cięła. Tylko ja nie jestem taka czarownica jak Ola, wiec jak mi 1/3 przeżyje, to będę zadowolona.

czarownica

anna_t napisał(a)
Polar Bear tydzień temu cięłam i ja mam sposób taki że do doniczek wkładam i do domu na parapet żeby je podgonić to puszczają już listki
Phantom z tego samego dnia jeszcze śpi..

ciekawy sposób może kiedyś spróbuję

Makao_J napisał(a)
Polar Bear w tym roku na pewno sobie upoluję. Muszę go mieć

Piękna jest posadź koniecznie
leon60 15:56, 09 mar 2017

MAD napisał(a)

Wbiłam, listki wypuściły, dbałam o wilgoć i zacienienie. A potem listki padły i to tyle w temacie ukorzeniania ich przeze mnie.

z tym ukorzenianiem to taka trochę loteria..

Mala_Mi napisał(a)
Widzę, że natura estetki nie wytrzymałą z rozwianymi badylami Porządek musi być

Badyle jeszcze fruwają to tu to tam, porządki dopiero gdy zetnę miskanty i rozplenice

mikina34 napisał(a)
Olu, przebiegłam do Ciebie po poradę (przygnała mnie Polinka do Ciebie i Gosi Malkul) z pytaniem czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? Chcę takie u siebie zmontować, mam już siatkę i zastanawiam się czy poza wyłożeniem boków wyłożyć tez dno coby chwasty nie przerastały? oczywiście wycięłabym oczka żeby zlatywał nadmiar wody...

Folia na dno w jakim celu ?
Ja mam wyłożone folią boki a na dnie siatka na krety. Warzywnik zakładałam na trawniku i darń na całości ściągnęłam. Gdy zostały ustawione skrzynie pomiędzy nimi dałam agro i żwir, nic nie przerasta
Jak wysokie planujesz skrzynie ?
kaz742011 18:10, 09 mar 2017

Dzisiaj powtykałam do ziemi kolejne patyki z hortek. Tym razem wiem jaka odmiana, bo ciełam tylko Limki. Jak się nie uda, to w przyszłym roku zaproszę panią do siebie w celu posadzenia hortek. W końcu tobie się wszystko udaje. No cóż, nie każdy może być czarownicą .
ana_art 19:35, 09 mar 2017

leon60 napisał(a)

Hej poza wbiciem patyków w ziemię nic nie robiłam mus próbować i tyle

według mnie muszą mieć ciut cienia i wilgotną glebę, też mam kilka sztuk z takiego potraktowania
mikina34 20:44, 09 mar 2017

leon60 napisał(a)

Folia na dno w jakim celu ?
Ja mam wyłożone folią boki a na dnie siatka na krety. Warzywnik zakładałam na trawniku i darń na całości ściągnęłam. Gdy zostały ustawione skrzynie pomiędzy nimi dałam agro i żwir, nic nie przerasta
Jak wysokie planujesz skrzynie ?

Tam gdzie planuję postawić skrzynie aktualnie jest nieużytkowany teren, przerośnięta perzem "trawa", za ogrodzeniem, ale niedostępny dla innych... skrzynie to nadstawki paletowe, wysokie na jakieś 20 cm.
Folia miałaby być zabezpieczeniem od dołu dla warzyw, ale może źle myslę... stąd moje pytanie