Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 15:24, 14 mar 2017

lojalna_ napisał(a)
Rano miałam -3 dobrze ze słoneczko świeci macham Olu

Marzec.. u mnie ani mrozu ani słońca ale w przerwie pomiędzy deszczem machnęłam hortensje.
Macham Jolu
lindsay80 16:22, 14 mar 2017

u nas dziś był lekki mrozik, ale ja już powoli wszystko wycinam, wczoraj hortki załatwiłam, dziś kolejne rabaty sprzątam.
Juzia 21:47, 14 mar 2017

Cały czas pada u was???

U nas trochę przestało....ale na polach dalej mokro. Nic nie wsiąka, nie wysycha.

Dzisiaj dopiero wiosnę poczułam.
W swetrze się przeszłam po ogrodzie
05:45, 15 mar 2017
mikina34 napisał(a)

Tam gdzie planuję postawić skrzynie aktualnie jest nieużytkowany teren, przerośnięta perzem "trawa", za ogrodzeniem, ale niedostępny dla innych... skrzynie to nadstawki paletowe, wysokie na jakieś 20 cm.
Folia miałaby być zabezpieczeniem od dołu dla warzyw, ale może źle myslę... stąd moje pytanie

leon60 napisał(a)

Mimo wszystko najpierw odchwaściłabym teren potem brałabym się za skrzynie ale folii na dno bym nie dawała... 20cm ziemi to za mało gdzie korzenie warzyw się podzieją ?

z tym się zgadzam ....żadnej foli na spód do pod warzywa!

a darń zerwać koniecznie i przekopać najlepiej z obornikiem przekompostowanym albo z kompostem ....a potem na to te 20cm urodzajnej nie zachwaszczonej ziemi dołożyć

nawet siatki na krety na dno bym nie dawała ...a przy tak niskich skrzyniach 20cm ...to juz napewno nie ) ....przy wysokich tez nie ....prędzej nornice niz kret sie wprowadza do warzyw ...ale nornice wejdą górą ...juz to przerobiłam u mnie ...a one głownie siedzą tam gdzie marchew i buraki czerwone.
leon60 07:18, 15 mar 2017

lindsay80 napisał(a)
u nas dziś był lekki mrozik, ale ja już powoli wszystko wycinam, wczoraj hortki załatwiłam, dziś kolejne rabaty sprzątam.

U mnie właśnie mały mrozik ale to w niczym nie przeszkadza.
Zostało mi jeszcze miskanty, rozplenice ciachnąć i posprzątać na rabatach
leon60 07:19, 15 mar 2017

Juzia napisał(a)
Cały czas pada u was???

U nas trochę przestało....ale na polach dalej mokro. Nic nie wsiąka, nie wysycha.

Dzisiaj dopiero wiosnę poczułam.
W swetrze się przeszłam po ogrodzie

Niestety ostatnio często, do tego zimno ale niebawem ma się poprawić
Wiosnę poczułaś i umarlaka znalazłaś na rabacie
leon60 07:19, 15 mar 2017

eee_taam napisał(a)

a darń zerwać koniecznie i przekopać najlepiej z obornikiem przekompostowanym albo z kompostem ....a potem na to te 20cm urodzajnej nie zachwaszczonej ziemi dołożyć

nawet siatki na krety na dno bym nie dawała ...a przy tak niskich skrzyniach 20cm ...to juz napewno nie ) ....przy wysokich tez nie ....prędzej nornice niz kret sie wprowadza do warzyw ...ale nornice wejdą górą ...juz to przerobiłam u mnie ...a one głownie siedzą tam gdzie marchew i buraki czerwone.

Ja dałam siatkę ze względu na turkucie i mam spokój bo wcześniej poza cebulą nic nie urosło. Jakoś z nornicami czy kretami nie mam większego problemu.
Juzia 07:41, 15 mar 2017

leon60 napisał(a)

Niestety ostatnio często, do tego zimno ale niebawem ma się poprawić
Wiosnę poczułaś i umarlaka znalazłaś na rabacie

Wiosnę poczułam i dzisiaj katar
mikina34 09:05, 15 mar 2017

lindsay80 napisał(a)

leon60 napisał(a)

Ja dałam siatkę ze względu na turkucie i mam spokój bo wcześniej poza cebulą nic nie urosło. Jakoś z nornicami czy kretami nie mam większego problemu.

No i o to mi chodziło, o głos rozsądku Wielkie dzięki za sprowadzenie na dobrą drogę
Jagodaa 11:13, 15 mar 2017

Ola, masz doświadczenie z Promanalem? Nie wiem, czy jeszcze mogę zastosować, a chciałam na tarczniki podziałać.