Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

ana_art 09:45, 29 sie 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Czego sie denerwujecie, przeciez nikt z Warszawy tam nie przyjezdza tylko miejscowi podpatruja jak sie cos nowego ladnego tworzy.

To jest ludzka ciekawosc. Nawet na tym forum sa bardzo ciekawi co sie dzieje w danym ogrodzie.

Kiedys pojechalam w jedno miejsce jak jeszcze swojego ogrodu nie mialsm i tez bylam ciekawa jak ogrodnik robi nasadzenia na posesji i zagadnelam go. Przyszedl wlasciciel i godzine mnie oprowadzal po swojej posesji i opowiadal o jego zamiarach ogrodniczych.
Wtedy widzialam jego pasje jak ciekawie opowiadal. Z jaka checia to opowiadal.
To wtedy zaczelo mi switac w glowie, a moze ja bym tez ogrod zaczela tworzyc.
I tak po kilku latach mam to co mam i jeszcze troche a bedzie mozna powiedziec, ze skonczony ale praca dalej w nim bedzie.

Nie bojcie sie ludzi ciekawych. Czesto ci ciekawscy przenosza w inny sposob pomysly na swoje podworko, a oto chodzi aby zyć w coraz to lepszym otpczeniu. Aby za plotem nie miec smietniska a rabaty kwiatowe.

Tyle moich rozwazan.
masz absolutnie racje, ja tam lubię zerkać jak jadę samochodem przez wieś ze ludzie coś "ściągnęli" bo to pokazuje ze po pierwsze wieś pięknieje po drugie że podoba sie to co robie pamietam jak przeprowadziliśmy sie na wieś i jedna sąsiadka obok mnie zaprosiła jak dowiedziała sie ze zamierzam ogród robić żebym obejrzała jej. Ogromny ogród ze stawem z różnymi nasadzeniami, mnóstwo kul buksxpanowych przy długim wjeździe, na środku fontanna, rozne drzewa ale kwiatów mało. Pochwaliła bo wszystko zadbane ale nie mój klimat. Po pięciu latach kule u sąsiadki zostały przycięte w żywopłot a sąsiadka często przychodzi podpytać o coś
Z drugiej strony rozumiem ze wścibskość może wkurzać, bo nie zawsze mamy ochotę by właśnie w tym momencie ktoś zaglądał nam przez płot nie chodzi o "chciwość" a uszanowanie czyjejś prywatności.
ag_zie 10:03, 29 sie 2017

leon60 napisał(a)

czteroletnie miskanty Morning Light
jak myślisz - czy mogły by służyć za odgrodzenie się od drogi sąsiadów z której się kurzy? Ile mają u ciebie wysokości?
leon60 10:43, 29 sie 2017

ag_zie napisał(a)
jak myślisz - czy mogły by służyć za odgrodzenie się od drogi sąsiadów z której się kurzy? Ile mają u ciebie wysokości?

Aktualnie prawie 2 metry
Chcesz posadzić jako osłonę przed kurzem czy gapiami ? weź pod uwagę że dopiero od połowy czerwca wyglądają jako tako tzn mają ok. metra
ag_zie 10:54, 29 sie 2017

leon60 napisał(a)

Aktualnie prawie 2 metry
Chcesz posadzić jako osłonę przed kurzem czy gapiami ? weź pod uwagę że dopiero od połowy czerwca wyglądają jako tako tzn mają ok. metra

ma być osłona od kurzu
koliber 13:10, 29 sie 2017

leon60 napisał(a)

nie przejmuj się tak mimo takich samych roślin przecież nie zgapi rabat od a do z

No niby tak, ale i tak nieładnie
kasja83 11:31, 30 sie 2017

leon60 napisał(a)

Wolałabym , żeby gapie z Warszawy mi zaglądali niż okoliczni mieszkańcy... nie lubię tego bo znam tych ludzi od dziecka. Nie robią nic w ogrodach, nic nie planują a gapią się by mieć potem temat przy kawie z inną sąsiadką... zwykłe wścibstwo i zazdrość. Jeśli ktoś na prawdę interesuje się ogrodem to od razu to widać i chętnie z nim o tym rozmawiam

To bardzo niefajnie...też mam małe środowisko i wiem, że ludzie szukają tematów do rozmów.Ostatnio przejechałam się po wsi hulajnogą-to pewnie kumy pospadały z krzeseł i stwierdziły, że zupełnie mi już bije. Baaa-jeszcze trampki miałam ubrane (taka stara, a w trampkach chodzi)
sylwai 23:14, 30 sie 2017

leon60 napisał(a)

to chyba nic złego ? mnie by to nie przeszkadzało

Uwierz mi Olu,ze to nie tylko o bukszpany i trawy chodzi.ona dosłownie prawie wszystko kopiuje.jak kupilam trzy sztuki białych donic to ona po tygodniu miała taki sam zestaw.nie sposób wymienić wszystkiego co odgapila ode mnie.to wcale nie jest fajne,wkurza mnie i tyle.wrrrr
ElzbietaFranka 23:47, 30 sie 2017

ana_art napisał(a)
masz absolutnie racje, ja tam lubię zerkać jak jadę samochodem przez wieś ze ludzie coś "ściągnęli" bo to pokazuje ze po pierwsze wieś pięknieje po drugie że podoba sie to co robie pamietam jak przeprowadziliśmy sie na wieś i jedna sąsiadka obok mnie zaprosiła jak dowiedziała sie ze zamierzam ogród robić żebym obejrzała jej. Ogromny ogród ze stawem z różnymi nasadzeniami, mnóstwo kul buksxpanowych przy długim wjeździe, na środku fontanna, rozne drzewa ale kwiatów mało. Pochwaliła bo wszystko zadbane ale nie mój klimat. Po pięciu latach kule u sąsiadki zostały przycięte w żywopłot a sąsiadka często przychodzi podpytać o coś
Z drugiej strony rozumiem ze wścibskość może wkurzać, bo nie zawsze mamy ochotę by właśnie w tym momencie ktoś zaglądał nam przez płot nie chodzi o "chciwość" a uszanowanie czyjejś prywatności.

Na to juz nic nie poradzisz ze ktos wscipski. W kazdym razie zawsze jak tylko na mojej drodze podczas spacerow napotkam na cos ladnego lubie sie przygladac nie zlaeznie gdzie i u kogo. Potrafie zagaic rozmowe jak ktos pieli ogrodek przed swoim mieszkaniem czesto pytam o rosliny i tez opowiadam o swoim ogdodzie.
Ogrodnicy lubia rozmawiac ze soba.
ElzbietaFranka 23:58, 30 sie 2017

leon60 napisał(a)

Molinie sadziłam zeszłej wiosny miała po cztery źdźbła
Brzoza to raczej długo nie postoi trzeba będzie za kilka lat wymienić, moje słupki są stalowe.

Olu za kilka lat to nie wiem jak bedzie. To pomniki stawia sie na lata.

Ale zrobie tak, ze brzoza bedzie zarosnieta. Nie mam w tablecie foty jakimi to pokaze.
Zreszta obecnie jest duzo srodkow impregnujacych. Bede myslala, aby ten moj wymysl brzozowy mnie przezyl.

Jeszcze o podgladaniu. Nad moim ogrodem przynajmnjej raz w tygodniu motolotniarz lata i kreci kola i kreci rac wyzej raz nizej.

Samoloty awionetki tez zawracaja i kolka robia jak eM skosi trawe w fale lub szachownice.
Ja sie ciesze ze im sie podoba.
koliber 07:36, 31 sie 2017

sylwai napisał(a)

Uwierz mi Olu,ze to nie tylko o bukszpany i trawy chodzi.ona dosłownie prawie wszystko kopiuje.jak kupilam trzy sztuki białych donic to ona po tygodniu miała taki sam zestaw.nie sposób wymienić wszystkiego co odgapila ode mnie.to wcale nie jest fajne,wkurza mnie i tyle.wrrrr

Popieram