Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Juzia 20:34, 03 kwi 2014

Achhhh....
Madzenka 20:40, 03 kwi 2014

noemi napisał(a)
Magnolie teraz czarują, są piękne Marzenko widziałaś nową odsłonę nasadzeń przy CH Magnolii ? … same kule, magnolie , brzozy i cisy … można się zapatrzeć i nie zjechać na czas z ronda
u mnie właśnie przeszła pierwsza burza

Madziu takie nasadzenia były tam od zawsze. Traz z powodu budowy przesadzili je na rondo. Moja rabata kuchenna jest nią zainspiraowana. Chyba mypuszę sie wybrać na zakupy

U mnie grzmi... A ja godzine podlewałam..... EMA5
Madzenka 20:41, 03 kwi 2014

Sebek napisał(a)
Wzdycham - moje magnolie nadal śpią, ale myślę, że kiedyś się obudzą Oby.....

Sebek jeszcze śpią? Mieliście tak samo łagodną zimę jak Wrocław.
Madzenka 20:44, 03 kwi 2014

bleebla napisał(a)
fotki eMa podlanego też ?

eM1 był w pracy nie dał sie podlać podlałam EMA5
Może mam zwidy ale widziałam pierwszego drutowca na wierzchu...denat sobie leżał.... Czyzby tak szybko działał ten środek? Bo robale powinny po nim wyłazić na wierzch gleby i będą się nimi stołówkować ptaki
Madzenka 20:45, 03 kwi 2014

Magda70 napisał(a)

w poniedziałek widziałam tę magnolię u nas prowadzoną w formie bonsai...bosko wygląda!!

Madzia plizzzz zrób mi fotkę. Byłaby idealna na tej rabacie jko bonzai
Madzenka 20:46, 03 kwi 2014

aneta230972 napisał(a)
Marzenka jestem w szoku. U Ciebie już taaak kolorowo. Zazdraszczam. Moje pierwsze w życiu tulipanki jeszcze daleko za Twoimi . Dzięki za rady bezcenne jak zwykle. Wczoraj i dzisiaj całe popołudnie walczyłam z trawą w lawendzie. Cóż to była za harówka. Ta trawa ma tak koszmarnie mocne korzenie, że nie mogłam z nią sobie poradzić. Szczególnie nie ciekawie było jak trawa wyrosła centralnie w lawendzie. Ale udało się. Dookoła lawendy nie będzie już nigdy ale to nigdy trawy. Jutro zabieram się za następny zaplanowany etap usuwania niechcianego zielonego. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam .

Mam tez trawę i perz w lawendzie... Walka z wiatrakami....
Madzenka 20:49, 03 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
Próbuję nadrobić zaległosci i zaczynam od Ciebie.. i sie chyba na Tobie poddam..

Irysy.. też za nimi nie przepadam. pokładają sie, trzeba często dzielić., kwitną bardzo krótko... kilka zostawiłam, resztę wyrzuciłam..

Magnolie kwitną u Ciebie przecudnie

Dziś odkurzałam z kamyków liście po cięciu.... niestety odkurzacz wszystkiego nie zbierze.. listki sie wdeptują przy cięciu.. i nie cha potem się zassać do odkurzacza.. bo jak sie mocniej przyciśnie to wciąga już kamienie..

Dziękuję za ochotę zostania przewodnikiem

Dobranoc.. idę spać..

Ania dziekinza info o odkurzaczu. aby ogród dobrze wyglądał wymaga mnóstwo pracy. Jeślibym sobie pod grabami wysypała żwirek.... Ciagle bym te liście wybierala. Więc mimo, ze efekt byłby fajny to chyba sie nie skusze. Chciałabym trochę w ogrodzie latem odpoczywać....
Madzenka 20:50, 03 kwi 2014

Sebek napisał(a)
Jak zwykle perfekcyjnie - i nie zauważyłem ani jednego chwaścika, więc nie wiem gdzie Ty je widzisz

Dzisiaj do zmroku wyrywałam...ale starość nie radość i wrok nie ten
Madzenka 20:53, 03 kwi 2014

Margarete napisał(a)
I jak zwykle cudny ogród, a ta wiosna u was....tak zasuwa wszystko do przodu w porównaniu z centralna Polską, oglądam twoje magnolie i zaostrzam sobie apetyt na moja która dopiero w pąkach, patrze na twoje szfirki i pierwsze tulipany i juz nabieram apetytu i myslę jak to bedzie u mnie gdy moje( prapremierowe) w duzej ilości zakwitną........ w ten sposób cieszę sie dłużej..........najpierw u ciebie i innych wirtualnie a potem w realu u siebie. I jest ok !

Marzenko czym ty tniesz bukszpany w kulki ?
W jakiej odległości od siebie masz posadzone kulki ? np. na tej rabacie kulkowo-trawkowej ?

Małgosiu na rabacie 2x2 m2 rosnie 9 kulek bukszpanowych w równych odstępach w takim ukladzie

Xxx
Xxx
Xxx

Nie sadzę na sztywno, bo sadzę bukszpany o róznych rozmiarach. Do dużych dosadzam małe kulki, tak aby sie niemal stykały.
To zależy od kompozycji i efektu jaki chcesz osiagnać. Mam posadzone i co 2 m ale również co 1 m a pomiedzy nimi trawy lub żurawki
Madzenka 20:56, 03 kwi 2014

Dziekuję, że zagladacie i podoba Wam się mój ogród. Nic tak nie łechce ogrodnika jak pochwały
Lubię tę porę roku i od zawsze uwielbiam magnolie i wiśnie. Dlatego do tego ogordu zostalo zaprojektowanych tak dużo miejsca z magnoliami i wiśniami. I nie przeszkadza mi, że ten okres tak krótko trwa.