Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 09:36, 05 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
10 stron było przyjemnością poczyta i pooglądać..
Mam 100 myśłi do przekazania.. ale zapomnialam, że wpadłam na 5 minut... zrobić przelew.. wylądowałam na forum.. i chyba po obiedzie.. zapomnialam ... cmok, cmok.. uciekam.

Aniu cmok cmok. Zaraz wpadnę do Ciebie z pytaniem czy coś o dzwonkach karpackich wiesz?
Madzenka 09:39, 05 kwi 2014

Meldowalam u Kondzia, że rano o 6:00 było u mnie +9 stopni, tylko dlaczego od wczoraj wieczora leje? Składam reklamację! Nikt mnie nie uprzedził a nasypałabym nawóz na trawnik, bo się nie może pozbierać po ostrej areacji i wertykulacji....
I melduję, że kupiłam kwiaty do czerwonych donic, kulki bukszpanowe do donic i dla teściowej do ogrodu, drobiazgi które juz nie mam gdzie upychać... Nowe latarenki.... Jak je przemycić przed M......

Wieczorem będą fotki bo lecę do cato po większy kubeł na śmieci.... Nie mogę sobie poradzić z ilością sortowanych smieci odbieranych raz w miesiącu... Będe więcej wyrzucać do zmieszanych....
Syla 09:40, 05 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Aniu cmok cmok. Zaraz wpadnę do Ciebie z pytaniem czy coś o dzwonkach karpackich wiesz?

One są ładne ale mus co chwilkę uschnięty kwiatostan usuwać coś na zasadzie petunii i surfinii ... Miałam je u siebie ale przeniosłam do mamy
baraga1904 09:45, 05 kwi 2014

...kupiłaś Marzenko juz hortensje do donic może? jakoś nie mogę upolowac u nas - chyba że jeszcze za wcześnie....
baraga1904 09:48, 05 kwi 2014

ups...dubelek...dawno mi sie nie zdarzył...
AgnieszkaW 10:02, 05 kwi 2014

Marzenko, dzwonek karpacki raczej nie lubi nadmiernego deszczu, bo kwiaty szybko się niszczą (są delikatne). Gdybym to ja sadziła, to wybrałabym tu zawciąg nadmorski "Rubrifolia" - jest cały czas ozdobny, ciemne, delikatne igielki cały rok + kwiaty. Inną rośliną może być dębik ośmiopłatkowy - zimozielony, ozdobny cały czas, po kwitnieniu ma takie owocostany jak sasanka, potem się je ścina do granicy listków (liście skórzaste, blyszczące). Zawciąg lubi ziemię lekko kwaśną, wymieszaną z piaskiem. Moze tez być dąbrowka rozłogowa, ale ja jej nie lubię, bo taka "nieporządna" po kwitnieniu, no i się "rozłazi" po ogrodzie.
Milka 10:26, 05 kwi 2014

Marzenko, u mnie też leje, ale po południu już ma być lepiej ciekawa jestem zakupów, zwłaszcza hortensji, bo do Kwiatonu tez przywieźli i w dobrej cenie.....zobaczę i może kupię, wywalam już ciemierniki z donic i daję na rabatę, mają nasiona, może coś sie posieje
...i zong, rano obchód, a na tych jasnych bukszpanach stada ślimaków i zżerają wszystkie liście, czy u ciebie też?
Milka 12:37, 05 kwi 2014

Marzenko, pytasz o żagwin,z moich obserwacji, jeśli będzie miał sporo w nóżkach piachu i kamieni, to mimo zraszaczy będzie świetnie rósł, co do dzwonka, mam go i jestem nim zachwycona; to bylina, lubi półcień, pięknie i długo kwitnie, zarastając dywanowo obszar nie za bardzo lubi wilgoć, po deszczach ciut zmokła, ale zaraz odbija i znowu sliczna
hakone lubi wilgoć, zatem buksiki i zraszacze, idelanie będzie
Kasiek 17:38, 05 kwi 2014

U mnie duchota, piach Sahary, 24 stopnie i czekanie na deszcz...Kwitna juz czeresnie, grusze i inne owocowe....Amanogawa tez zaczyna... a ja w polu
Dokupilam stozki, czekam na reszte roslin i oram rabate liliowcowa
Agania 19:30, 05 kwi 2014

Piękne masz te turzyce, cisy i trzmielinki na patyku również, turzyce zimozielone są moją najgorętszą potrzebą, a ja potrzebuję od ciebie paru wskazówek jak one rosną w glinie, czy ty im specjalnie przy gotowywalaś podłoże, czym nawozisz, czy robisz to regularnie i jaką odmianę polecasz?

Ciepełka i słoneczka Ci życzę na niedzielę