Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

19:40, 05 kwi 2014
I ja dołączam się do prośby o informację na temat turzyc bom ciekawa niezmiernie.
Madzenka 20:18, 05 kwi 2014

Syla napisał(a)

One są ładne ale mus co chwilkę uschnięty kwiatostan usuwać coś na zasadzie petunii i surfinii ... Miałam je u siebie ale przeniosłam do mamy

A czy to mozliwe, ze sie rozsiały?
Madzenka 20:19, 05 kwi 2014

baraga1904 napisał(a)
...kupiłaś Marzenko juz hortensje do donic może? jakoś nie mogę upolowac u nas - chyba że jeszcze za wcześnie....

Na giełdzie było pełno, ale jeszcze dzisiaj nie kupiłąm. Miałam inne prioryetety
Madzenka 20:20, 05 kwi 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Marzenko, dzwonek karpacki raczej nie lubi nadmiernego deszczu, bo kwiaty szybko się niszczą (są delikatne). Gdybym to ja sadziła, to wybrałabym tu zawciąg nadmorski "Rubrifolia" - jest cały czas ozdobny, ciemne, delikatne igielki cały rok + kwiaty. Inną rośliną może być dębik ośmiopłatkowy - zimozielony, ozdobny cały czas, po kwitnieniu ma takie owocostany jak sasanka, potem się je ścina do granicy listków (liście skórzaste, blyszczące). Zawciąg lubi ziemię lekko kwaśną, wymieszaną z piaskiem. Moze tez być dąbrowka rozłogowa, ale ja jej nie lubię, bo taka "nieporządna" po kwitnieniu, no i się "rozłazi" po ogrodzie.

Aga dzięki za informację, myślę co z dzownkiem zrobić.
Dąbrówkę mam ale w innym miejscu.
Madzenka 20:24, 05 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
Marzenko, u mnie też leje, ale po południu już ma być lepiej ciekawa jestem zakupów, zwłaszcza hortensji, bo do Kwiatonu tez przywieźli i w dobrej cenie.....zobaczę i może kupię, wywalam już ciemierniki z donic i daję na rabatę, mają nasiona, może coś sie posieje
...i zong, rano obchód, a na tych jasnych bukszpanach stada ślimaków i zżerają wszystkie liście, czy u ciebie też?

Irenko na giełdzie były małe ale śliczne bukszpany po 65 zł, było juz sporo hortensji po 20-22 zł, mnóstwo małych hiacyntów, narcyzów i szafirków, ozdób świątecznych.
Jechałam głownie po bukszpany i kwiaty do donic

Donice są teraz z bonzajami mojego wzrostu. Czekam tylko kiedy M bambusy na ogród wy

Madzenka 20:25, 05 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
Marzenko, pytasz o żagwin,z moich obserwacji, jeśli będzie miał sporo w nóżkach piachu i kamieni, to mimo zraszaczy będzie świetnie rósł, co do dzwonka, mam go i jestem nim zachwycona; to bylina, lubi półcień, pięknie i długo kwitnie, zarastając dywanowo obszar nie za bardzo lubi wilgoć, po deszczach ciut zmokła, ale zaraz odbija i znowu sliczna
hakone lubi wilgoć, zatem buksiki i zraszacze, idelanie będzie

Chyba mi się dzwonek rooooozsiał, oby obficie zakwitł...
Madzenka 20:26, 05 kwi 2014

Kasiek napisał(a)
U mnie duchota, piach Sahary, 24 stopnie i czekanie na deszcz...Kwitna juz czeresnie, grusze i inne owocowe....Amanogawa tez zaczyna... a ja w polu
Dokupilam stozki, czekam na reszte roslin i oram rabate liliowcowa

U nas miało być dzisiaj ciepło i słonecznie...a od wczoraj lało... pociecha tylko taka, ze EMA5 nie muszę podlewać

Kasia jakże ja jestem ciekawa Twojej ogrodowiskowej rabaty
noemi 20:31, 05 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ależ się super prezentuje , tfu tfu … tfu
Mala_Mi 20:34, 05 kwi 2014

Dzwonki karpackie miałam białe i fioletowe.. .. ale one kochają chyba słoneczko i przepuszczalna glebę.. u mnie w glinie zamarły.było coraz gorzej, gorzej.. i ... za dużo cienia/za zbita ziemia/za sucho (coś z tego albo wszytko).... rozsiewały sie
Mala_Mi 20:34, 05 kwi 2014

A i bonzaj w czerwonej donicy... bosko