Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 06:37, 10 kwi 2014

Mathildis napisał(a)

Dobry pomysł na zmianę - będzie bardziej wyraziście

Mojej Mahonii jeszcze nie cięłam i też wygląda upiornie.... jakoś konkretnie będziesz cięła bo nie wiem ja się za moją zabrać

Mathildiś utnę czubki mahoni na równej wysokości, poczekam aż się zagęszczą i postaram się prowadzić z nich gęsty żywopłocik
Madzenka 06:40, 10 kwi 2014

Mathildis napisał(a)
Czemu w walce z opuchlakami zdecydowałaś się na EMA5 zamiast Larvanem?
Ja się jeszcze czaję bo znalazłam tylko przy jednej żurawce i myślę czy zapobiegawczo robić.. jeszcze RH muszę dobrze obejrzeć jak już wiatr się uspokoi...

U Was też tak wietrznie?

Nie zrezygnowałam z Larvanemu? Mialam wątpliwości czy nie nadejdą przymrozki dlatego najpierw zastosowałam ema5 z wrotyczem a w ten weekend (po dwóch tygodniach). Larvanem. Jeśli oczywiście pogoda nie spłata figli, bo temp gruntu powinna wynosić +14 stopni, zatem musi się ponownie ocieplić
Teraz jest apogeum larw, kolejne zastosowanie (jesli będzie skuteczna pierwsza faza) pewnie w lipcu/sierpniu gdy kolejne chrząszcze złożą nowe jaja...

Ponadrto poczytałam o dobroczynnym dzialaniu EMA5 na właściwości gleby a ja w ubiegłym roku chyba dursbanem wyniszczyłam wszystko za wyjątkiem opuchlaków....
Madzenka 06:41, 10 kwi 2014

kolagn napisał(a)
Madżenko inspirując się Twoim ogrodem zastanawiam się nad posadzeniem u siebie trzmieliny na pniu 3 szt, przed nią kiścień zeblid i carex morrowi. Po obu bokach po jednej laurowiśni, a obok jakieś małe drzewko -myślę jeszcze jakie (może grujecznik japoński pendula, śliwa dziecięca).
Za trzmieliną jest siatka, a za nią thuje szmaragd sąsiada. To byłoby zielone tło dla trzmielin i całej reszty.

Co myślisz o takim pomyśle? Doradź prosze

Zrobiłaś zdjęcie rabatki? Wpadne wieczorem pogadamy
Madzenka 06:42, 10 kwi 2014

bociek napisał(a)
Madzen, sasiadka sie nie przejmuj. Widac taki charakterek. Ciekawe czy do wlasciciela pola pojdzie, ze jego chwasty sie u niej panosza Ja tam za takie sasiedztwo oddalabym wiele

Stozek full wypas

Pytalas u mnie o kostrzewy. M pociachal...Zapomnial co mial wyciac a co przyciac. Z carex Ice dance kulki zrobil...

Kasiu ciekawa zatem jestem jaki będzie wynik eksperymentu z ciecia kostrzewy. Bo zamówiłam 40 szt na front przed płotem... Przecież ja tego nie będę czesać tylko za rok wytne w 15 min...

Madzenka 06:43, 10 kwi 2014

Buziam i macham zbiorowo, program naprawczy mam... Bo zarobiona jestem....
Bogdzia 07:24, 10 kwi 2014

Miłego dnia Marzenko.
baraga1904 07:32, 10 kwi 2014

...macham Marzenko na początek dnia...deszczowo u nas ciągle ale to sie przyda...fajne te koneweczki na gabionie... donice mi przysłali z Pol...i jest uszkodzona...ale mam nerwa...ostatnio coś tego nerwa za duzo i nawet relakcacja nie pomaga
kolagn 07:35, 10 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Zrobiłaś zdjęcie rabatki? Wpadne wieczorem pogadamy

Madżenko na 1 stronie mojego wątku mam zdjęcia. Na lewym boku rosną już thuje aureospicata. Trzmielina, kiścień, trawki, śliwowiśnia ma być na wprost.
Powoli tworzę listę roślin, które mi się podobają i mają szansę u mnie przetrwać.
Będę bardzo bardzo wdzięczna jak znajdziesz chwilkę
monteverde 10:41, 10 kwi 2014

Nie ma zdjęcia piwonii? pozdrówka
Kindzia 11:07, 10 kwi 2014

Gospel powinna być purpurowa, nie martw się. Czerwona jest dla mojego eMa, przecież nie odróżnia czerwieni od purpury...
Będę dzisiaj dzwoniła do pani ze szkółki, zapytam która lepsza : Ingrid czy Gospel...mnie ta druga też bardziej pasuje ze względu na wysokość. Ingrid piękna, ale niska

Buziol