Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Loosiuu 13:44, 04 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Mam pytanie czy skoro niektóre moje lawendy nie wypuściły listków to są do wyrzucenia? W ubiegłym roku 9 krzaków wymieniałam, teraz zapowiada się taka sama liczba do wymiany? O co chodzi? Muszę sprawdzić czy coś je nie podgryza?

Może masz tam jakiś zimny front, przechodzący zimą? Czasami w takich miejscach gorzej rośliny zimują.
Asisko_2005 13:56, 04 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Znalazłam pytanie
Poprzedniej wiosny obcinalam stipy. Bardzo długo się jednak zbierały do wzrostu i rabata niemal do końca maja była łysa. Owszem stipy urosły po cięciu piekne i wielkie. W tym roku nie obcinałam, wyczesłam tylko uschnięte klosy dopiero tydzień temu, gdy już nowe przyrostu się pojawiły. Testuję, ktore rozwiązanie jest lepsze. Ale o wynikach ekseperymentu więcej bedę mogła powiedzieć w czerwcu.
Donice betonowe są male i kupiłam je w Zielonym centrum. Gdyby były takie same duże pewnie bym przed wejście do domu zakupiła. Podobne widziałam w Obi.

Dziękuję serdecznie. Wobec tego czekam aż trawy odbiją.
Kasiek 14:00, 04 maj 2014

Na mszyce dobry jest zwykly ocet zmieszany z woda i plynem do naczyn. Mozna dodac tez gliceryne ktora oslania dodatkowo rosliny przed kurzem
leon60 14:14, 04 maj 2014

Kasiek napisał(a)
Na mszyce dobry jest zwykly ocet zmieszany z woda i plynem do naczyn. Mozna dodac tez gliceryne ktora oslania dodatkowo rosliny przed kurzem

Mogłabyś podać proporcje ?
Zeta 14:29, 04 maj 2014

leon60 napisał(a)

Mogłabyś podać proporcje ?

Też jestem ciekawa?
Kasiek 15:04, 04 maj 2014

Robie roztwor 1:10, mozna dodac tez czosnek (przeciwgrzebiczny) i pokrzywe( dziala tez jako nawoz i tez przeciwgrzybicznie).+ 1 -2 lyzki plynu ( chyba najlepszy jest Ludwik). Jednak chyba najlatwiejszym sposobem jest chude mleko w proporcji 50:50. (przepis babc opisany w ,,Ziolowym ogrodzie´´ autora Dirka Manna
Madzenka 17:56, 04 maj 2014

Nie wiem jaka pogoda w domu i stan ogrodu albowiem dopiero wracam z weekendu.
W górach po przekroczeniu granicy było przed chwila +4... Ale u mnie już dzisiaj prognozy nie zapowiadają przymrozkow
Na zdjęcia musicie zatem poczekać do jutra...

Irenka donosiła ze chyba dużych przymrozkow nie było
JulkAd 18:02, 04 maj 2014

Czekam na fotki zatem
Milka 18:10, 04 maj 2014

Mysle, ze bedzie u ciebie ok, tyle ze zimno , jakiś arktyczny wiatr i mimo 12 na plusie odczuwalnie jest zimniej,bezpiecznego powrotu
Madzenka 19:26, 04 maj 2014

Konstancja30 napisał(a)

moje już listki wypuściły ... mam dwa rodzaje ... podejrzewam, że te co sobie jeszcze u Ciebie śpią to te z kubików bo viva raczej nie robi takich numerów ...
po którejś zimie właśnie ten drugi (bez nazwy ) rodzaj też mi nie ruszył wiosną po przycięciu ... ale przypadkiem zakopała mi się w ziemi gałązka z krzaczka obok i ku mojemu zdziwieniu - ale i radości - z tej gałązki wyrósł gigantyczny krzak ... faktem jest, że ta odmiana się eliminuje częściowo po zimie ... dlaczego nie wiem ... dwa krzaki obok siebie ... brak podjadacza a jeden żyje drugi się odmeldowuje ...

Madżen w zeszłym roku eksperymentalnie bez ukorzeniacza i większych ceregieli ścięte czubki z lawendy wetknęłam w ziemię (kilka małych doniczek) ... jesienią sobie o nich przypomniałam (zapomniana lawenda jest jedyną chyba wdzięczną rośliną ) i nie licząc na wiele wsadziłam w glebę ... teraz mam absosmerfnie cudne 12 krzaczorków rokujących więcej niż nadzieję ...

trudno chcą wypadać po zimie voila niech sobie wypadają ... wystarczy uzbroić się w młódki własnego chowu ... w jednym z programów "gardener's ... " pani (TA pani nie pomnę nazwiska) pokazywała robienie takich młódek i jak mówiła o rocznym ukorzenianiu to sobie pomyslałam "o nieee" ... okazuje się możliwe nawet bez większego wysiłku ...

Madżenko zdjęcia wstawiłam u mnie

Izo moim ewidentnie coś w zimowaniu przeszkadza. Zima była łagodna i sucha i kolejne zdechły... Muszę sprawdzić czy je coś nie podgryza, tulipany w tym miejscu tez mi umierały, więć podejrzewam nadmiar wody. Jak znajdę chwilkę czasu dobiorę się im do korzeni, zakupię piasek i zrobię rabatę od nowa, bo przecież co roku po 10 lawend nie może wypadać... W innym miescu rosna bez problemu...