Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 00:02, 05 maj 2014

Rench napisał(a)

Opowiedz o wyprawie majówkowej

Byliśmy w Wiedniu. Piewsze dwa dni wymarzona pogoda, wczoraj maskara - zimno i deszcz... I chyba dlatego ogród w Schonbrunn wypadł blado.... Po powrocie porównałam zdjęcia z Wersalu...wypadl jeszcze bledziej... Wyjazd jednak bardzo udany aczkolwiek mega intensywny w chodzeniu, nogi mi wlazły pod pachy
Mam za to zdjęcia pieknie formowanych żywopłotów grabowych i lip z Schonbrunn. Jednak wszytskie drzewa były zżerane przez jakiegoś szkodnika. Niektóre graby i lipy w głebi parku byłu obżarte całkowicie z młodych lisci. To jakaś gąsienica? Niemalże drzewa skazane na zagladę.... A kasztany w Wiedniu piękne... Nie ma szrotówki...

Na każdym kroku laury w donicach i bukszpany. Moje laury dzięki tej wycieczce nie będa już tak ostro zagęszczane. Spodobały mi się takie wielkie rzadkie korony laurów... Tak w ogóle to Wiedeń będzie mi się teraz kojarzył z laurami wawrzynolistnymi w donicach
Madzenka 00:04, 05 maj 2014

monteverde napisał(a)

Powinno

Na razie jest +3. Ogród jest dla mnie, jak zmarżnie to powymieniam rośliny, bo ostatnio wieje nudą u mnie czas na zmiany
Margarete 00:33, 05 maj 2014

monteverde napisał(a)
Marzenko wszystko po nocy dobrze, świeci słonko i jest +13 st., przeczytałam o bukach na moim nigdy nie zauważyłam paskudztwa, ale będę się przyglądać, po zimie wypadło mi 6 białych lawend, zostały wymienione na inne pozdrówka

Mam 2 białe lawendy i tez wyglądaja licho po zimie, daje im jeszcze czas do połowy maja żeby sie zebrały w sobie - jak nie to eksmisja. Pozostałe moje lawendy i vivy i te drugie sa ok. Ale ja mam wszystkiego 8 - 10 krzaczków.
Margarete 00:41, 05 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Byliśmy w Wiedniu. Piewsze dwa dni wymarzona pogoda, wczoraj maskara - zimno i deszcz... I chyba dlatego ogród w Schonbrunn wypadł blado.... Po powrocie porównałam zdjęcia z Wersalu...wypadl jeszcze bledziej... Wyjazd jednak bardzo udany aczkolwiek mega intensywny w chodzeniu, nogi mi wlazły pod pachy
Mam za to zdjęcia pieknie formowanych żywopłotów grabowych i lip z Schonbrunn. Jednak wszytskie drzewa były zżerane przez jakiegoś szkodnika. Niektóre graby i lipy w głebi parku byłu obżarte całkowicie z młodych lisci. To jakaś gąsienica? Niemalże drzewa skazane na zagladę.... A kasztany w Wiedniu piękne... Nie ma szrotówki...

Na każdym kroku laury w donicach i bukszpany. Moje laury dzięki tej wycieczce nie będa już tak ostro zagęszczane. Spodobały mi się takie wielkie rzadkie korony laurów... Tak w ogóle to Wiedeń będzie mi się teraz kojarzył z laurami wawrzynolistnymi w donicach

Eh, zadroszcze ci Wiednia w maju, musi byc bosko........to moje ukochane miasto spośród europejsich stolic, mam sentyment bo jaskis czas temu spędziłam tam na nukach dłuższy czas..........ale nic to ja jade tam w czerwcu na kilka dni, to już niedługo.....
nicol21 05:13, 05 maj 2014

Wieden jest super, choc takie miasto dla staruszkow ... takie byly nasze skojarzenia. Pociesze Cie jesli CI powiem, ze wlasnie wracam z Rzymu i z 4 dni tylko 2 byly znosne, a przez 2 dni padalo? a tak liczylam na super sloneczko, fajna temperature.... ehhh nie taki Rzym pamietalam;

Tym razem zwracalam uwage na elementy ogrodkowe - i znow rozczarowanie - sporo schodzilismy i nic ciekawego nie zauwazylam. Kiedys pochwale sie donicami z Nowego Jorku - boskie sa i zima i latem. A Rzym.... ma sie czego uczyc.

mam nadzieje, ze strat w roslinkach nie masz. Lepiej samemu zadecydowac co i jak a nie zeby pogoda podjela drastyczne decyzje za Ciebie;
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Madzenka 05:58, 05 maj 2014

Dzisiaj o 5 rano było +1 , mam zatem nadzieję że przymrozki u nas się skończyly
Madzenka 06:01, 05 maj 2014

Margarete napisał(a)

Eh, zadroszcze ci Wiednia w maju, musi byc bosko........to moje ukochane miasto spośród europejsich stolic, mam sentyment bo jaskis czas temu spędziłam tam na nukach dłuższy czas..........ale nic to ja jade tam w czerwcu na kilka dni, to już niedługo.....

Zabytki piękne ale nie tak wystawne jak na południu Europy
Madzenka 06:02, 05 maj 2014

nicol21 napisał(a)
Wieden jest super, choc takie miasto dla staruszkow ... takie byly nasze skojarzenia. Pociesze Cie jesli CI powiem, ze wlasnie wracam z Rzymu i z 4 dni tylko 2 byly znosne, a przez 2 dni padalo? a tak liczylam na super sloneczko, fajna temperature.... ehhh nie taki Rzym pamietalam;

Tym razem zwracalam uwage na elementy ogrodkowe - i znow rozczarowanie - sporo schodzilismy i nic ciekawego nie zauwazylam. Kiedys pochwale sie donicami z Nowego Jorku - boskie sa i zima i latem. A Rzym.... ma sie czego uczyc.

mam nadzieje, ze strat w roslinkach nie masz. Lepiej samemu zadecydowac co i jak a nie zeby pogoda podjela drastyczne decyzje za Ciebie;

Mieliśmy jechać do Rzymu ale obawialiśmy się dzikich tlumów po kanonizacji..
Czyli ogrodowo do zwiedzania NY czy Londyn?
jotka 06:38, 05 maj 2014

Pozdrawiam światową dziewczynę
Spojrzenie na roślinność po doświadczeniach ogrodowiskowych zmienia się. I dobrze, bo łatwiej decydowac co wybrać - to co mamy, czy to co zobaczylismy
baraga1904 06:55, 05 maj 2014

....stawiałabym na Londyn....no chyba że ktoś ma wizę i lubi dłuuuuuugie loty samolotem...
...miłego tygodnia Madżen...
PS ...na pocieszenie zapowiadają przyszły weekend cieplutki....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies