Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 21:50, 15 maj 2014

Kamajla napisał(a)
a nie rzucił Ci się w oczy gdzieś ambrowiec gumball?
i jakbyś mogła wypowiedzieć się w kwestii mojego przedogródka to wiesz, będę jedną wielką chodzącą wdzięcznością

W żadnym centrum nie widziałam. Zadzwoń do Karczegis. Wygooglasz Karczegis Bielany. Tam kupowłam moje ambrowce slender, może maja gumball albo sprowadzą dla. Ciebie.

Zaraz zajrzę
kraania 21:53, 15 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nikita wiele dyskusji o liściach czosnków było zostały rzeze mnie calkowicie ucięte gdy pojawiły sie główki czosnków a końce liści zaczęły przysychać. W poprzednich latach przycinalam liście o ok połowę, w tym roku zrobiłam to samo co Ana Art w poprzednim nawet gdyby czosnki nie mialy za rok zakwitnąć, to teraz podoba mi się.

Marzen a co roku Ci czosnki zakwitają? Bo u mnie z pięciu dwa tylko mają główki, a reszta się rozdrobniła -powyłaziły same drobniutkie liście.
Syla 22:04, 15 maj 2014

Witam Marzenko ... ogród jak zwykle zachwyca !!! zawciągi polecam, mam białe i czerwone , są zimozielone i ładnie u mnie przezimowały - kwiatuchy się pomału pokazują ... Lawendy viva nie mam , ale mam inne odmiany ... Przez chwilkę rosła u mnie w opasce domu gdzie prawie nie miała ziemi jedynie piasek i żwir i do tego cieplutko i słońce .... Jako pierwsza pokazała w tym miejscu piękne liście w tym sezonie , w innym miejscu zdecydowanie i nieporównywalnie marniejsza ....Wniosek się jeden nasuwa .... wykop im dziurki i zasyp piaskiem z odrobinką ziemi o ile to możliwe przy twoich wodach gruntowych i sąsiedztwie innych roślin ....

U mnie ulewy i silny, porywisty wiatr ..... boję się o moje brzozy aby nie poległy na płocie sąsiada .... pozdrawiam
monteverde 22:06, 15 maj 2014

Pięknie ogród wygląda ale u mnie liście czosnków nie podsychają pozdrówka
Madzenka 22:18, 15 maj 2014

kraania napisał(a)

Marzen a co roku Ci czosnki zakwitają? Bo u mnie z pięciu dwa tylko mają główki, a reszta się rozdrobniła -powyłaziły same drobniutkie liście.

Krania czosnki u mnie średnio w trzecim roku juz niemal nie kwitną. Co roku przesadzam je w miejsce gdzie nie muszą być piękne a na ważnych rabatach sadzę nowe.
Madzenka 22:19, 15 maj 2014

Syla napisał(a)
Witam Marzenko ... ogród jak zwykle zachwyca !!! zawciągi polecam, mam białe i czerwone , są zimozielone i ładnie u mnie przezimowały - kwiatuchy się pomału pokazują ... Lawendy viva nie mam , ale mam inne odmiany ... Przez chwilkę rosła u mnie w opasce domu gdzie prawie nie miała ziemi jedynie piasek i żwir i do tego cieplutko i słońce .... Jako pierwsza pokazała w tym miejscu piękne liście w tym sezonie , w innym miejscu zdecydowanie i nieporównywalnie marniejsza ....Wniosek się jeden nasuwa .... wykop im dziurki i zasyp piaskiem z odrobinką ziemi o ile to możliwe przy twoich wodach gruntowych i sąsiedztwie innych roślin ....

U mnie ulewy i silny, porywisty wiatr ..... boję się o moje brzozy aby nie poległy na płocie sąsiada .... pozdrawiam

Rok temu mieszłam glinę z torfem i dosadzalam nowe... Przy tworzeniu kwadratów wsypaliśmy mnóstwo piasku... Nadal za cięzko i za mokro...
Muszę przede wszystkim usunąć korę a będę dopsypywać kompost. Posadziłam je trochę wyzej.
Madzenka 22:20, 15 maj 2014

monteverde napisał(a)
Pięknie ogród wygląda ale u mnie liście czosnków nie podsychają pozdrówka

Pewnie masz białe? Ja lubuę tylko fioletowe
alinak 22:23, 15 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
e

j:
- lawenda ma zbyt ciężką glebe i podmokły grunt (mam wysoki poziom wód gruntowych a po ulewach stoi w glinie)
- zbyt gruba warstwa kory, ktora dodatkowo dusi podmokłe korzenie... Za to nie ma chwastów.... Ani lawendy...
- zbyt intensywne ciecie jesienią.... Lawenda kwitnie nawet w październiku. Wtedy jeszcze ją tnę... Za pózne, nie bedę ciiąć, będę wiązać na zimę
- teren narazony na wiatry i przymrozki, będę okrywać i kopczykować niezależnie od stopnia łagodności zimy.... Chyba dwa tygodnie temu mi zmarzła bo już miała młode pedy...
- zbyt wczesne wiosnenne cięcie? Razem z różami? Róże są piękne...

Wszelkie inne celne uwagi dot lawendy mile widziane

mam takie rady ...

-rabatę spróbuj trochę podwyższyć , bo absolutnie lawenda nie może stać w wodzie . nasyp zwykłego żwiru , kamienia piasku , popiołu ., co masz najtańszego . nie musisz nawet mieszać tego z gliną , ale postaraj się wtedy żeby warstwa żwiru była grubsza .zalewana nawet może dostać mączniaka

- na zimę absolutnie nie obcinaj , bo to pewnik na przemarzanie .a październikowe cięcie ...grzech śmiertelny ..

-kora dla lawendy niedobra bo zakwasza często a lawenda kocha zasadową i bardzo wapienną .

( teren narazony na wiatry i przymrozki, będę okrywać i kopczykować niezależnie od stopnia łagodności zimy.... Chyba dwa tygodnie temu mi zmarzła bo już miała młode pedy...
- zbyt wczesne wiosnenne cięcie? Razem z różami? Róże są piękne...)

- to akurat nie ma znaczenia o ile nie piszesz o lawendzie francuskiej , ale wiem że chyba nie .

tnij razem z różami i zupełnie nisko , to nie ma wpływu na to co się dzieje z nią teraz .najważniejsza ziemia . glina absolutnie niet , jeśli mokra i do tego wewnątrz bukszpanów
Loosiuu 22:24, 15 maj 2014

Marzenko jak tam Twoje Rodgersje? Moje się cieszą z takiej pogody i może ładne liście już w tym roku będą miały, duże. Wiesz może kiedy będzie widać czy zakwitną?
alinak 22:26, 15 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Rok temu mieszłam glinę z torfem i dosadzalam nowe... Przy tworzeniu kwadratów wsypaliśmy mnóstwo piasku... Nadal za cięzko i za mokro...
Muszę przede wszystkim usunąć korę a będę dopsypywać kompost. Posadziłam je trochę wyzej.

Marzenka z torfem ..nie ..a kompost też tu zbędny . lawenda uwielbia uboga glebę . u mnie najlepiej rośnie na kamieniach w samym żwirze . tam też siewki najlepiej się maja . te na kompostowej rabacie giną a te na kamieniach z matą pod spodem rosną jak złoto