Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Mala_Mi 11:33, 17 maj 2014

Spadam do ogrodu Nie pada, przestało....co za ulga.... ale pochmurno..grrrr
Madzenka 11:45, 17 maj 2014

Ja nie spadam do ogrodu lecz do roboty. Dzisiaj mam imprezkę w domu, miało być grillowanie, będzie piekarnik.
Leje od wczoraj, zimno zatem zdjęć z przyczyn obiektywnych nie będzie. Sadzenia zakupów finkowych też dzisiaj nie będzie bo i czasu i odpowiedniej aury brak.
Dziękuję za porady dot. lawendy, w przyszlym tygosniu dokupie kolejne dziesięć 10 , wszędzie dosypie żwirku i piasku, zdejmę korę i niech rośnie. Mam żwirek i piach przed płotem, wygrzebie a tam dam ziemie i posadzę bukszapny, bo mi moich trzech kuleczek, znaku rozpoznawczego brakuje

Zeolitu nie widziałam w markecie, ale przyznam się że się nie rozglądalam. Kupiłam na allegro bezpośrednio od producenta- zeolit zakarpacki do regeneracji trawnika. Do lawendy przydałby się grubszy, pomyśle, może domowie, bo szybko zrealizowali zamówienie.

O all gold mysle, dobra informacja że lubi słońce, bo u mnie wlaściwie w calym ogrodzie skwar.
Astilbe równiez wiem gdzie posadzić, tylko sie martwię czy lubi przesadzanie, bo rabata na ktorej się rozpanoszy idzie jesienia do przeróbki..wiec pytanie czy zniesie ponowne przesadzanie jesienią? Musze porzadek z rh i laurowisniami zrobić, tam gdzie mi dwie sztuki wypadly.

Dla jeżówek miejsce w rozpelnicy zaplanowane. Mysle tylko gdzie te piekną szałwię purpurową posadzic .. I na razie nie mam koncepcji... Niech znikną z rabat liscie tulipanów, miejsce sie znajdzie. Mysle że przy takich deszczach znikną szybko....
Madzenka 11:47, 17 maj 2014

Nie pada, leje... Dzisiaj ma być u nas apogeum, na szczęście na jutro już zapowiadają słońce i +20
Gardenarium 11:51, 17 maj 2014

Marzenka, Astilbe możesz nawet kwitnące przesadzać. Ważne aby miało mokro przed wykopaniem i wsadź w miarę nisko, żeby woda w zagłębieniu mogła stać a nie spływać. Teraz przesadzaj i lej wodę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:52, 17 maj 2014

U nas też przestało, ale ja się martwię o choroby grzybowe Toż to raj dla grzybów - tak parno i ciepło ma być. No i u mnie brak przewiewu.

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 11:54, 17 maj 2014

Marzenko, mam takie samo doświadczenie z lawendą jak dziewczyny - w żwirku przy tarasie (gdzie sucho i ciepło) rośnie pięknie, na rabatach w rozpiaszczonej ziemi (!) ale pod korą - aż żal patrzeć Dostanie nakaz eksmisji, ale odsunie się ona w czasie aż wymyślę zastępstwo
Moje czosnki dopiero rozchylają główki, u Ciebie pięęękne już są Ale nie wiedziałam, że za rok nie zakwitną w tym samym miejscu... buuu...
Pokaż fotki tych nowych zakupów - szałwie i jarzmianki mnie znów kuszą, tylko na mojej rabacie bylinowej brakuje już miejsca przez ostróżki - porosły jakieś gigantyczne mutanty
Madzenka 14:26, 17 maj 2014

Gardenarium napisał(a)
Marzenka, Astilbe możesz nawet kwitnące przesadzać. Ważne aby miało mokro przed wykopaniem i wsadź w miarę nisko, żeby woda w zagłębieniu mogła stać a nie spływać. Teraz przesadzaj i lej wodę.

To super wiadomosc, bo własnie zamierzam wsadzić je tam gdzie mokro ale jesienia muszę uporządkować cała rabatę
Madzenka 14:29, 17 maj 2014

Wieloszka napisał(a)
Marzenko, mam takie samo doświadczenie z lawendą jak dziewczyny - w żwirku przy tarasie (gdzie sucho i ciepło) rośnie pięknie, na rabatach w rozpiaszczonej ziemi (!) ale pod korą - aż żal patrzeć Dostanie nakaz eksmisji, ale odsunie się ona w czasie aż wymyślę zastępstwo
Moje czosnki dopiero rozchylają główki, u Ciebie pięęękne już są Ale nie wiedziałam, że za rok nie zakwitną w tym samym miejscu... buuu...
Pokaż fotki tych nowych zakupów - szałwie i jarzmianki mnie znów kuszą, tylko na mojej rabacie bylinowej brakuje już miejsca przez ostróżki - porosły jakieś gigantyczne mutanty

Aguś fotki jutro, przecież starsznie leje... O lawend w buszkpanach bedę walczyć, mam plan na nastepńy tydzień, bo potem mocno mocno wyjazdowa jestem.
Madzenka 14:31, 17 maj 2014

Gardenarium napisał(a)
U nas też przestało, ale ja się martwię o choroby grzybowe Toż to raj dla grzybów - tak parno i ciepło ma być. No i u mnie brak przewiewu.

Zapowiadają że w nastepnym tygodniu będzie orawdziwe lato. Zatem oprysk na grzyba muszę szybko teź wykonać.
Kasiek 14:42, 17 maj 2014

Marzenko zobacz sobie klona Phoenix i Marlo... Znalazlam je i mysle gdzie je wsadzic....