Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 00:29, 24 maj 2014

monteverde napisał(a)

Marzenko możesz im zrobić zdjęcie ? szczególnie liściom, mój przymarzł tylko trochę to podcięłam ale rośnie ładnie

Zrobiłam zdjecie bo wysyłałam do diagnozy do IPO ale mam na innym kopmuterze . Jutro oraktycznie caly dzien będe poza domem. Przemarźnięte mam graby, cale listki są brązowe a w tym orzypadku anstępuje więdnięcie liści i cale są w kropeczki
Madzenka 00:30, 24 maj 2014

Margarete napisał(a)

A czym ty masz Marzenko podsadzoną ta kostrzewę ? czy to dabrówka jest ?

Tak to dąbrówka
monteverde 00:45, 25 maj 2014

Pozdrówka
Evchen 08:51, 25 maj 2014

Madżen, wczoraj w Casto wpadł mi w ręke Previcur Energy - podobno na frytofryrozę. Może pomogą Twoim ambrowcom...
U mnie po ulewach największy buksik zachorował. ma pomarańczowe liście....Miałam pryskać wczoraj Topsinem, ale padało. Dzisiaj nie lepiej.....
Madzenka 09:34, 25 maj 2014

Evchen napisał(a)
Madżen, wczoraj w Casto wpadł mi w ręke Previcur Energy - podobno na frytofryrozę. Może pomogą Twoim ambrowcom...
U mnie po ulewach największy buksik zachorował. ma pomarańczowe liście....Miałam pryskać wczoraj Topsinem, ale padało. Dzisiaj nie lepiej.....

Ambrowce prawdopodobnie były wysuszone upałami i gorącym wiatrem. Liście po deszczu nie są zwiedniete a plamy prawdopodobnie od slońca. Wieczorem wkleję zdjecie. Czyli chyba przeżyją.
Są jeszcze słabo ukorzenione zatem ekstremalne temperatury i wysuszający wiatr im szkodzą.

Niektóre bukszpany u mnie w brązowych plamach, dostały oprysk najpierw amistar a ostatnio signum.
polinka 10:02, 25 maj 2014

Madżen jak tam Twoje buki? Zlikwidowałaś zdobniczkę?
U mnie mszyca ukatrupiona ale liście pozwijane, nierozwinięte. To normalny objaw po mszycy?
Madzenka 10:13, 25 maj 2014

polinka napisał(a)
U mnie mszyca ukatrupiona ale liście pozwijane, nierozwinięte. To normalny objaw po mszycy?

Na razie mam zdobniczkę tylko na jednym buku, z którą walczę od ubiegłego roku. Po pierwszym oprysku apaczem trochę jej odpadlo ale jeszcze siedzi na liściach. Na tricolor, ktory miał ją w ubiegłym roku nic nie widzę, na nowych też nie ma. Jeśli pogoda pozowli opryskam zdobniczkę i opuchlaki calypso. Mam za to sporo gąsienic, które wyzerają liście, też dostana po oczach a właściwie części ssąco-gryzacej calypso.
Madzenka 10:15, 25 maj 2014

polinka napisał(a)

Mszyca w ubieglym roku doprowadziła u mnie na bukach do zahamowania wzrostu. Nie obserwowałam jednak pozwijanych liści. Proponuję opryskać teraz innym środkiem ponownie.
Lena 10:17, 25 maj 2014

Marzenko witam się niedzielnie

Te dwa ujęcia są obłędne - bardzo lubię twój ogród z tej perspektywy.
Pozdrawiam cieplutko
Madzenka 10:17, 25 maj 2014

Czy ja meldowałam, że mam całą lawendę w kwadratach bukszpanowych wymienioną?
Teraz czekam niech sobię rosną.... A kory mam za to na innych rabatch duuuuużo...

Teraz czekam na odpowiednią aurę aby calość ogrodu polecieć Florovitem i powycinać łodygi tulipanów, są już na dobrej drodze od upałów i żaru z nieba pięknie zżółkły, chyba się ich jutro pozbędę.
Na przyszly tydzień czeka mnie uzupęlnienie dziur w obwódkach bukszpanowych (zawsze sobie coś wypadnie....) i plewienie za płotem.
A teraz zmkam do mamy, poczytam was w samochodzie