Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 22:33, 22 cze 2014

Agnieszka_B napisał(a)
Mażenko , na jakim stanowisku rosną twoje przetaczniki , czy w pełnym słońcu?

Moje rosną w pełnym słońcu przez calutki dzień. Ponieważ miały brzydkie "nóżki" przesadziłam je za kulki bukszpanowe i teraz mi się podobają.
Madzenka 22:33, 22 cze 2014

Juzia_G napisał(a)
Ja bym tak z Tytuskiem posiedziała na glebie i pooglądała widoczki..

Juzia a Ty się poturlaj z Tosią po swoim trawniczku
Agnieszka_B 22:35, 22 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Moje rosną w pełnym słońcu przez calutki dzień. Ponieważ miały brzydkie "nóżki" przesadziłam je za kulki bukszpanowe i teraz mi się podobają.

No właśnie , o tym samym myslę. Moje też w pełnym slońcu , ale nie mają się za co schować i listki są bardzo bardzo średnie . Muszę nad tym podumać.

Madzenka 22:37, 22 cze 2014

Lukas napisał(a)

Przepiękna ta fotka i te donice zawsze mnie powalają. Z tymi różami faktycznie kusisz i to bardzo

Dzisiaj były roszady w donicach... kulki bukszpanowe żle w nich rosną i czekają na strzyżenie, ale jeszcze darowałam im życie... Million bells zostały wyeksmitowane a w ich miejsce miniatruowe hortensje.
Na szczęście wszystkie rośliny mam w osłonkach, dlatego takie roszady mogę robić co tydzień
W donicach miał być mały żywopłocik bukszpanowy ale nie mogę się zdecydować na zmianę, bo kuli muszą poczekać do jesieni na wsadzenie do ogrodu..
BusyBee 22:37, 22 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie mam dobrych doświadczeń z pnącymi...dlatego ich nie kupuję. Chociaż marzy mi się Eden Rose. Czy wymarza nie wiem, ale jeśli okopczykujesz korzeń to pewnie po przycięciu ponownie odbije.
Polecam Austinki, niektóre dorastają do 1,5 m ale w mroźne zimy powinno się je okrywać. Ja mam pełno mat z trawy kalifornijskiej wiec osłony tych róz będą estetyczne i funkcjonalne. Zbieram też miskanty po wiosennym cięciu aby zimą robić chochoły.

Dobry pomysł z tymi chochołami Kopczykuję swoje pnące i owijam woliną- odbijają na wiosnę, ale mają poślizg...
Madzenka 22:37, 22 cze 2014

Uciekam poczytać co u Was słychać
polinka 22:42, 22 cze 2014

Zaraziłam się od Was tymi różami Właśnie planuję przedpłocie i tam potrzebuję białej pnącej. Jutro będę przeprowadzać konsultacje z rosarium

JulkAd 23:29, 22 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

W donicach możesz nawet teraz zamawiać, moje róże prawdopodobnie dotrą w okolicach środy.

O tym to ja wiem...bo przyszły mi Alby jakieś dwa tygodnie temu, ale wtedy moja choroba nie była, aż tak zaawansowana... teraz muszę nowym miejsce zrobić....czekam na wolne
ZbigniewG 08:08, 23 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
..Czy takie kupowane malutkie hortensje to są jakie miniaturki, czy wyrosną na wysokie?
to raczej normalne wysokościowe ale odpowiednio potraktowane -bo sprzedaje się kwiat

są odmiany o mniejszej sile wzrostu - to wyjdzie dopiero z czasem za rok dwa
ewakatowice 08:49, 23 cze 2014

Twój ogród to tyle gatunków, tyle inspiracji, tyle koloru, że niejeden ogród mogłabyś obdarować a swoją pasje ogrodniczą podzielić na kilka osób i wszyscy mieliby okazałe, wspaniałe i doskonałe ogrody. Tyle „dobra” u Ciebie. Pokłony walę ))