Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 23:18, 20 lip 2014

Gardenarium napisał(a)
W sumie to po co mieć ogród, jakby zmieniać nie można było? Prawda? My posiadaczki małych ogrodów zanudziłybyśmy się na ... ominę słowo.. no i siedzenie? nieee za nudno by było No i sadzenie czegoś nowego ekscytuje bardziej niż podziwianie

Przykład z wczoraj: popołudnie, upał straszny. W domu sierść Kropki fruwa, bo linieje psinka... ale ja sprzątać nie lubię.. no to lecę do lodówki, flaszka Somersby jabłkowej, cyk za szpadelek, przekopywanie, sprzątanie, ucinanie liści obgryzionych przez ślimory nielubiane... i porządeczek, wkopałam cosik, wykopałam Eskimo. oddałam Wiesi, no i dziewczyny zza asfaltu już takie niby "padniete". Mówią, a daj spokój, że też chce ci się coś robić a tu za chwilę słyszę warkot kosiarki i praca wre. Jak mówię:

nic nie ekscytuje tak, jak sadzenie nowych roślin. Potem druga i trzecia puszka. już jest nas trzy.. i czas upłynął upalnie, ale bardzo miło... Takie to som ogrodników losy.

Danusiu 100% racji !!! Mały ogród musi byc pertect ! Jakże lubimy zmiany a jeszcze bardziej zakupy
Gdy doczytałam, że dzisiaj był weekend dni otwartych w Rosarium a ja nie mogłam w nim uczestniczyc to domówilam kolejne róże

A na tojeść mam koncepcje, pojdzie do kostrzewy sinej bo mi idealnie pasuje kolorystycznie. Tylko nie wiem czy kostrzewa nie zmieni lokalizacji... Przecież muszę gdzieś posadzić róże , które zamowiłam....
Madzenka 23:21, 20 lip 2014

Macham do Was zbiorowo i urlopowo.
Dzisiaj jak pisałam wcześniej zamówiłam kolejne róże... Będa u mnie plamy porcelanowego różu, przechodzące w ciemniejszy aż do purpury i fioletu... Już to widzę oczami wyobrażni
Madzenka 23:26, 20 lip 2014

Dla odwiedzających mnie pierwsze kwiaty sadzonej tydzień temu Princes Alexandra of Kent

Jeszcze malutkie ale zapowiada się niezwykle obficie.
Dosadze do niej drugą Ascot. Tylko nie wiem dlaczego ma taki kolor a miał być chłodniejszy...
Viola 23:27, 20 lip 2014

Oj chyba będę Twoje nowe różyczki podglądać. Też mi się marzy taka różanka różowo-purpurowa
Madzenka 23:30, 20 lip 2014

Teraz nadszedl czas hortensji ogrodowych
I mimo, że dociera do nich zachodnie słońce po godz 17 to potrafi im przypalić liście...
Madzenka 23:34, 20 lip 2014

Viola napisał(a)
Oj chyba będę Twoje nowe różyczki podglądać. Też mi się marzy taka różanka różowo-purpurowa

Na różyczki musimy poczekać co najmniej rok aż się ukorzenią i wzmocnią-
A na tę hortensję czekałam 3 lata aż porządnie zakwitnie. Groziła jej eksmisja i chyba w tym roku zdobędzie moje serce. To ta po lewej passion you & me. Mam 5 krzaków... Ale pozostałe dopiero startują

I ogrodowa w odcieniu rózu
Madzenka 23:38, 20 lip 2014

Moja ulubiona rabata przy kuchni - po rewolucji ubiegłojesiennej. Tylko zdechł klon plamowy purpurowy a orange dream posadzony miesiąc temu odchorował czerwcowe upaly.... Jak nie urok to s.....

Jeszcze muszę poczekać aż trawki podrosną. Molinię variegata na samym tyle chyba wymienię na miskanty

Przy okazji widać, ze bonzaja bukszpanowego jeszcze nie cięłam... A trzmielina znów sie wkalifikuje pod noż, znaczy się sekator...
Madzenka 23:40, 20 lip 2014

A te szalone pomarańcze nic sobie nie robią z tego , że nie konweniują!!!! Miały wygnić lub wymarznąć... Nie przesadzilam ich bo bylam pewna że padły...
Madzenka 23:41, 20 lip 2014

I kuleczki w donicach. Jesienią pójdą na rabaty różane....
JulkAd 23:48, 20 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Niczym... Tym samym co inne. Po prostu to jej trzeci sezon i dlatego tak obficie kwitnie. Wiosną dostaja nawóż dla róż a potem w trakcie pierwszego kwinienia kolejna dawke. Teraz chyba już dostaną nawóż jesienny.
Jeśli to Louis Odier to już jest u mnie w ogrodzie
Dziaij domówiłam Mme Knorr oraz First Lady
I skupisłam sie na koleną Ascot i Burgundy Ice , trzeba bowiem plamy kolorystyczne tworzyć. Mam plan .

Fiu, fiu różanie się rozwijasz, będę obserwować poczynania, bo u mnie lista koniecznie krótsza niż u Ciebie, oczywiście ze względu na gabaryty ogrodu