Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 14:20, 03 sie 2014

Gardenarium napisał(a)
Moja róża "Munstead Wood" ma półcień, co akurat jest bardzo korzystne dla jej koloru.
Ale generalnie bardzo mi brakuje słonecznych rabat, tylko za podjazdem mam takie i możliwość uprawiania bylin "preriowych".

U mnie dokładnie odwrotnie... Muszę szukać cienia.... Róże muszę cieniować żywopłotem bukowym i wiśniami w przeciwnym razie te ciemne by wypalało. Tylko porcelanowo- różowe dają u mnie rade.
Madzenka 14:21, 03 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dzięki za odpowiedź Ja myślałam że tylko moje takie leniwe albo że cuś źle robię Tak mi się podobały w kwiaciarni mam jaśniutkie prawie srebrne i fioletowe ale chyba pierwszy i ostatni raz Jak łyso na rabatce to i one łyse. Buziam

Mam teraz lenia przymusowego. Siedzę w ogrodzi zimowym i gapię się na gradobicie i ulewny deszcz. A wieczorem miałam podlać ogród florovitem...
Madzenka 14:24, 03 sie 2014

monteverde napisał(a)

Marzenko ślicznie to zestawienie wygląda

Nieskromnie powiem, źe też mi się podoba.
Ponieważ stipa z tym pokładaniem mnie wnerwia trochę ją przerzedziałm, pociągałm ja za włosy, niech się zieleni.

Mam pełno siewek na tej rabacie, chyba je wykopię jesienią i będe trzymać rezerwę na przyszły rok w ogrodzie zimowym
malgorzata_s... 14:26, 03 sie 2014

U mnie brzmi ale jeszcze nie pada. Zrobiłam inspekcję w ogrodzie i jestem w rozpaczy. Leje co dzień i buksy grzyba mają trzy to już łyse prawie. Hosta chyba ma tego strasznego wirusa i wyrzucić trzeba.
A jak pryskać jak co dzień burza ?? Ratunkuuuuu
Agnieszka_B 14:29, 03 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Pokażesz gdzie je chcesz posadzić! Zdecydowanie preferuję purpurowe jednakże one jeśli są posadzone nlisko zielonego tła to są mało widoczne. Taki los spotkał mojego buka, ktory na tle żywoplotu grabowego calkowicie jest niewidoczny... Pieknie buki purpurowe wyglądają jako solitery. Dawyck tez latem chyba bardziej zielenieje?? Nie mam go ale marzy mi sie i z pewnością kiedyś zawita do mojego ogrodu. Pokaż gdzie chesz je posadzić i z jakim tłem mają się wkomponować

U mnie wielka burza , wiec zdjecie pozniej. One miałyby rosnąc na tle zywoplotu z tui. Potrzebuję szerszy pas wysokich drzew , bo za ogrodzeniem blisko nowowybudowany sasiad zrobił sobie taras wiec chce sie bardziej oddzielić. Zwlaszca ze rabata przed tujami jest cala do przeróbki , wiec to jest dobry moment.
14:34, 03 sie 2014
oj oj ty o tych deseczkach swoje ...a ja dalej nie widzę róznicy w kolorach może na złą fotkę pztrze...ale to bez znaczenia ...kolor drewna na elewacji nie jest dla mnie istotny, kazdy robi tak jak lubi lub musi...

p.s. czesto sobie ogladam to forum nic nie pisząc....taki typ ...z polskiego zawsze mi szło słabo ...jakims cudem do kolejnej klasy i ta trauma sie za mna wlecze ...ale ze spostrzegawczości i logiki ..celująco
Agnieszka_B 14:35, 03 sie 2014

Jeszcze dodam ze nie upieram się przy bukach.Myślalam tez o wiśniach. Również tych wysokoszczepionych .
leon60 14:45, 03 sie 2014

Jeżówki i trawy to jest to ! prześliczne nowe odmiany nabyłaś
Madzenka 14:47, 03 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie brzmi ale jeszcze nie pada. Zrobiłam inspekcję w ogrodzie i jestem w rozpaczy. Leje co dzień i buksy grzyba mają trzy to już łyse prawie. Hosta chyba ma tego strasznego wirusa i wyrzucić trzeba.
A jak pryskać jak co dzień burza ?? Ratunkuuuuu

Ja zamierzam się przerzucić na lancę dogelbową... Wtedy deszcze nie bedą straszne.
Bukszpany przesadż do przechowalnika i ratuj. Mój jeden caly wysłysiał ale w drugim roku brakuje mu tylko 1/4 do odbudowania. Signum zastosuj , naprzemiennie co 7 dni z Amistar, Topsin i Falcon. Ale przede wszystkim Signum
Madzenka 14:48, 03 sie 2014

Agnieszka_B napisał(a)

U mnie wielka burza , wiec zdjecie pozniej. One miałyby rosnąc na tle zywoplotu z tui. Potrzebuję szerszy pas wysokich drzew , bo za ogrodzeniem blisko nowowybudowany sasiad zrobił sobie taras wiec chce sie bardziej oddzielić. Zwlaszca ze rabata przed tujami jest cala do przeróbki , wiec to jest dobry moment.

Ljeśli je mocno odsuniesz od tuj to mogą byc purpurowe, jeśli chesz aby byly mocno widoczne na tle tuj to dawyck. Oba są piekne.