Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 11:16, 09 sie 2014

Konstancja30 napisał(a)

to ja poproszę o konkrety ... szary to: ??? olej ? i mieszasz czy nakładasz jedno po drugim ? ...

i bardzo tez poproszę o makro zbliżenie efektu ...

też kombinuje choć do dech na mojej elewacji (będącej uprzejmie w wyobrażeniu ) jeszcze nie ma ... za to taras do poprawki ... a balkon do zrobienia ...

Iza teraz malujemy impregnatem dekoracyjnym Altaxin 2 częsci białego i 1 dębu. Wcześniej był altaxin i tam gdzie jest w dobrym stanie nie musimy mocno zdzierac a tak jest na suficie wiaty, podbitce. Dlatego nie zmieniliśmy środka. I mam mozliwość samodzielnego mieszalnika puszka 10 l bialego wymieszana z 5 l dębu w dużym pojemniku Próbkami Tikkurilli z mieszalnika pomałowałam krzesła ogrodowe i bardziej podoba mi się moja mieszanka altaxin. Jakis dąb szarawy wyszedł i za bardzo zlewał sie z elewacja. Aha i kilka razy drozsza była od Altaxin... A tego impregnatu to my hektolitrynpotrzbujemy, niektóre najbardziej narazone na desz części malowałam 3 razy, np front garazu...
Na taras kupię olej Tikurilla lub Fluggera. Jeszcze nie zdecydowałam, kupię próbki tych dwóch środków i zrobię mieszalnik dostepne są cimnoszare oleje, ktore żle wyglądają na tarasie, tochę je rozjaśnie białym, w jakij proporcji przetestuję ale to dopiero po malowaniu elewacji.... Bo zachalpiemy taras przy kuchni i trzeba będzie szlifować na nowo...
Madzenka 11:18, 09 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Tylko jak z eMusiem zdobędziecie doświadczenie to nie wyjedzcie za granice jako "fachowcy" a jedynie na urlop

Ten etap w źyciu mam za soba Kiedyś ten dylemat po studiach mialam ale wybralam Polskę i wolę w kostiumiku na codzień biegać niż w gumowcach na drabinie. Jako relax praca fizyczna bardzo dobrze wpływa na moja psyche
Madzenka 11:18, 09 sie 2014

My tu gady gady a elewacja czeka
zmykam
AlKa 11:34, 09 sie 2014

To owocnej pracy przy elewacji.Pozdrawiam
baraga1904 11:37, 09 sie 2014

...Madżen...nie usmaż się na tym skwarze...czapka na głowę i krem z filtrem obowiązkowo!!!
Milka 11:41, 09 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

LIstewki powypaczały się przez pięć lat. Niektóre mają 6 m długości i 4x4 cm, jak odkręcimy i pomalujemy to już nie przykręcimy...... Na to samo by wyszło a ryzyko większe. Znajomy budowlaniec odradził odkręcanie..... I chyba mial rację. Precyzyjna robota ale dajemy rade. Motywację mam bo wyszedł mi idealny, wymarzony kolor jakna deskach w salonie, dąb wybielony
Tak samo teraz zrobie z tarasem. Ponieważ nigdzie nie ma mojego koloru kupię szary i wymieszam z białym olejem. Będe robic z 10 prób kolorystycznych ale przynajmniej potem nie ma rozczarowania.

Nasze dechy i drewno na domku malujemy biało- kremowym Sadolinem Extra, nim tez była malowana deska na domu, w niezłej kondycji wytrzymało od 97 roku
zbieram się również do przemalowania mebli na patio, nie wiem, jak mi to wyjdzie, ale ręce mnie świerzbią

edit; ta trawka, co pytasz u Danusi, kupowałam je u na w Kwiatonie, chyba po 9.80lepiej rośnie w półcieniu, ładniejszy kolor; mam ją w buksikach, na rabacie z rh i w hortensjach
Enya73 12:16, 09 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

O gdzie jedziesz?

A byłam po zamówione w Krotonie ambrowce, zajrzałam też do ZC i do Botanika. Kupiłam fajne trawki.
Upalny dzisiaj dzień był we Wrocławiu. Już jesteśmy z powrotem w domku.
Pozdrawiam serdecznie
JulkAd 12:36, 09 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Mój garaż jest obłozony listewkami 4 cm w odstepach 4 cm... Wiec trzeba drewno szlifować z 3 stron, wyklejać tynk taśmą aby go nie pobrudzić. A dom nie ma drewna tylko na 1/5 elewacji i tam gdzie są okna. Fachowcy wycenili nam na taką kwotę pracę, że wolimy jechać z M na kolejny urlop i sami to zrobić...
Moja droga to jest zegarmistrzowsja robota
Zatem do 15 września będą min trwały prace a potem urlop

Słowem Madżen u Ciebie program naprawczy na Twoim wątku sam się stworzył...ale wiem o czym piszesz, więc siły i zapału do roboty życzę...

...odpoczynku mimo wszystko (między kolejnym malowankiem) życzę
Madzenka 18:04, 09 sie 2014

Enya73 napisał(a)

A przyjechałam do Krotona po ambrowce, zajrzę też do ZC.
Pozdrawiam serdecznie

Nie mogłaś sobie innego teminu wybrać?? I przepłaciłaś u niego... Trzeba było powiedzieć podałabym Ci inny tańszy namiar we Wrocławiu....
Madzenka 18:05, 09 sie 2014

Robię sobie właśnie przerwę od smrodu farby przy kawie.
Bez obaw maluję dzisiaj pod wiatą , w cieniu Dziękuję ze toszczycie się o mnie