Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kindzia 23:16, 12 sie 2014

U mnie Amistar działa na czarną plamistość, ale to dużo wcześniej stosuję, w maju, czerwcu, zaraz po deszczowej pogodzie, profilaktycznie. Teraz tylko gdzie nie gdzie porażone listki od spodu widać, sporadycznie. Obrywam i nie pryskam na razie...chyba, że jej więcej będzie. Jeszcze liści szkoda...
Madzenka 06:25, 13 sie 2014

baraga1904 napisał(a)
...Madżen...wczoraj zakupiłam również cebule...
...czy Tobie przyślą również po 1.września?

Aga tak, 1 września to termin optymistyczny bo wysyłają wg kolejności zamówień.
Madzenka 06:27, 13 sie 2014

Kindzia napisał(a)
U mnie Amistar działa na czarną plamistość, ale to dużo wcześniej stosuję, w maju, czerwcu, zaraz po deszczowej pogodzie, profilaktycznie. Teraz tylko gdzie nie gdzie porażone listki od spodu widać, sporadycznie. Obrywam i nie pryskam na razie...chyba, że jej więcej będzie. Jeszcze liści szkoda...

Kasiu Amistar, Miiedzian, Topsin teź stosowałam bo miałam bakteryjną plamistość lici magnoli, i jakiegoś grzyba na wszystkich brzizach, już nie oamiętam co to bylo.
Z tego powodu chyba róże w tym roku jeszcze nie wyglądają najgorzej bo były kilkakrotnie pryskane. Pogoda dla chorób grzybowych idealna a u mnie warunki gruntowe po prostu wyśmienite...
Madzenka 06:28, 13 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Tu parsknęłam śmiechem....
I nawet Mai opowiadałam, że M mnie mało z domu nie wyrzucił z kolejnymi zakupami... a potem odkryłam internet.. i sie porobiło... ale to było bez nagrywania....

Przepis na drinka [tymianek, oregano i wódka]... proponuję tymianek i oregano na rabaty, a wódką naprawić ogrodniczkę Wszyscy będą zadowoleni U mnie cieszy sie powodzeniem wiśniówka... tylko wiśnie wszystkie zjadła koleżanka... ale pomagała mi w ciężkich chwilach... należało się jej Były pyszne.... za rok mogę robić tylko wiśnie... bez nalewki

Miałam robić malinówkę ale mi M nie kupił malin i spirupytusu
Madzenka 06:30, 13 sie 2014

Kasiek napisał(a)
Help Mozna teraz przesadzac trawy?

Lepiej wiosną ale jeśli musisz i przeżyjesz to że teraz kiedy zdobią ogród będą brzydkie to przesadzaj
Madzenka 06:31, 13 sie 2014

aage napisał(a)
Mogę grzecznie podpytac gdzie zamawiacie cebule?

Ja od kilku lat w. Benex. Zamawiam też u innych ale róznie, w tym roku na razie tylko w Benex
Madzenka 06:34, 13 sie 2014

Aga, Bodzia, Bdan, Małgosik, Asia dziękuję za wizytę i pozdrawiam.
Madzenka 06:35, 13 sie 2014

stychaz napisał(a)

To ja sobie wiosną będę u Ciebie podglądać to połączenie seslerii z różami, bo przyznam, że moje połączenie stipy z nimi cieszy mnie do momentu, gdy ta pierwsza nie zacznie się pokładać. Wtedy to mnie sz... trafia i najchętniej, to bym ją podcięła, żeby pion trzymała.

Zbaczymy Justynko, narazie mam ją na oku
Madzenka 06:38, 13 sie 2014

Malgosik napisał(a)
na czarną plamistość róż polecam spróbować oprysku z herbatki tymiankowej
[tymianek, oregano i wódka]
moja róża wygląda że zdrowieje
tylko nie miałam diagnozy co to za dziadostwo, ale były bordowo-brązowe większe plamy, potem żółknienie i zasychanie liści, zniekształcone pąki, takie poronione
teraz już idą ładne pąki, zdrowe pędy, ale jeszcze prysnę, bo pojedyńcze plamki na liściach starych są

Dzieki za porade. Być może kiedyś przejdę na naturalne środki, po pierwsze mam alergię na grzyby... I w tym przypadku walczę chemią z cholerstwem... Po drugie czarna plamistość potrafi w kilka dni załatwić przy sprzyjającej pogodzie wszystkie krzaki...więc zadziałałam czymś podobno bardzo skutecznym
baraga1904 07:32, 13 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ja od kilku lat w. Benex. Zamawiam też u innych ale róznie, w tym roku na razie tylko w Benex

...tylko Benex...a w biedronce nie kupię ani jednej cebuli....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies