Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 22:03, 17 sie 2013

AniaK napisał(a)
Ale pyszności.
Marzenko te jajeczka wyglądają jak granulki nawozu długo działającego, te otoczki czasem nawet rok w ziemi leżą i się nie rozpuszczają i taki właśnie kolor mają, może to właśnie to.
Za rh trzymam kciuki.

Też tak myślałam.... Ale ponieważ zamierają mi w tym miejscu rośliny to zaczęłam grzebać...
Gdyby to był nawóz to byłby rozłożony w róznych miejscach a ja mam skupiska po kilkaset w np na powierzchni 5 cm....
ana_art 22:09, 17 sie 2013

o ja pierdziele, ja też bym powiedziała, że to kulki po nawozie... mówisz że masz tego dziadostwa bardzo dużo?
Madzenka 22:10, 17 sie 2013

Dla zainteresowanych wszystkie stadia opuchlaka... Gdy zobaczycie w ziemi te żółte jajeczka to znak, ze larwy sobie zrobiły kolebkę w Waszym ogrodzie i rozmnożyły się.... Skoro w jednym miejscu mam ich setki to ile w całym ogrodzie???
http://pnwhandbooks.org/insect/node/2765/print

I cykl rozrodczy
http://mint.ippc.orst.edu/srwcycle.htm
baraga1904 22:21, 17 sie 2013

...okropne okropności te larwy i te jajeczka...? u siebie jajeczek nie zauwazyłam ale LARWY to oj...wielkie dlatego dużych liter użyłam...specyfik się nie może doczekac na deszcz...o sobie nie wspomnę...grilll bardzo zdrowy... za rodka trzymam kciuki...
Enya73 22:36, 17 sie 2013

Brr, będą mi się teraz śniły po nocach.

Dobrej nocy
Madzenka 22:42, 17 sie 2013

Luki napisał(a)
Marzenko ogród zimowy jest po prostu cudowny bardzo sprytnie zaprojektowany, a te barcelonki mmmmm zawsze się zastanawiałem czy są wygodne. Biała sofa w salonie piękna i ta lampa podłogowa na którą poluje Musisz mieć piękne wnętrza. Już kończe bo to forum ogrodnicze ale co zrobie jak architektura wnętrz to moje małe hobby

Strasznie szkoda tego Rh, na fytoftorozę mi to nie wygląda,a było by wtedy krucho. Może być to zamieranie pędów i niestety na te, które są podwiędnięte nie ma ratunku. Często przyczyną jest częste przelewanie, raz tak załatwiłem swojego RH. mam nadzieję, że to coś innego i mu się poprawi bo szkoda by było takiego okazu.

Cukinia z grila, coś przepysznego

Wyslalam ci wiadomość na prive

Fotele na moj kręgosłup niewygodne... Kanapy miodzio
Cukinię z grilla polecam, uwielbiam warzywa z grilla. Wczoraj do warzyw były steki a dzisiaj polędwiczki wieprzowe w miedzyczasie M musiał rh wykopać, podtrzymywać mi drabinę w czasie strzyżenia wiśni i grabów i skosic trawniczek M zasłuzył jutro na odpoczynek

Wg mojej oceny Rh zalany... Reanimuję go... Zobaczymy...
AniaK 22:53, 17 sie 2013

I nic na te jajeczka nie działa, tylko trzeba czekać aż się wyklują? No to nie fajnie, musze u siebie zobaczyć, bo też kilka roślin marnieje w oczach.
Loosiuu 23:15, 17 sie 2013

Marzenko zobacz te rodgersje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/693-ogrod-botaniczny-w-krakowie?page=4

Współczuję tych opuchlaków. U mnie takich nie widziałem, ale w przeciągu ostatnich dwóch tygodni pojawiło się bardzo dużo ponadgryzanych liści u dereni i trzmielin. To było tak nagle praktycznie, bo liście zostały tak jakby nadgryzione i teraz już dziur nie przybywa. Prysnąć może czymś? Muszę poczytać znowu o opuchlakach...
Madzenka 23:39, 17 sie 2013

Loosiuu napisał(a)
Marzenko zobacz te rodgersje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/693-ogrod-botaniczny-w-krakowie?page=4

Współczuję tych opuchlaków. U mnie takich nie widziałem, ale w przeciągu ostatnich dwóch tygodni pojawiło się bardzo dużo ponadgryzanych liści u dereni i trzmielin. To było tak nagle praktycznie, bo liście zostały tak jakby nadgryzione i teraz już dziur nie przybywa. Prysnąć może czymś? Muszę poczytać znowu o opuchlakach...

Pryskałam też i nic.... Teraz chrząszcze złożyły jaja i za kilkanaści dni bedą larwy.... Które wygryzą wszystko.... A jeśli będzie łagodna zima to i zimą będą żerować ! Masakra
Madzenka 23:41, 17 sie 2013

AniaK napisał(a)
I nic na te jajeczka nie działa, tylko trzeba czekać aż się wyklują? No to nie fajnie, musze u siebie zobaczyć, bo też kilka roślin marnieje w oczach.

Koniecnie sprawdź... Pół kulki bukszpnoawj mi teź podżarły ale tę częśc zainfekowaną (przez żurawki) lałam ostro już wcześniej i chyba je w tym miejscu ograniczyłam... Albo przelazły na drugą stronę rabaty... Teraz juz wiem, że bergenie wyjadały mi chrząszcze a nie ślimaki....