Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 18:11, 04 lis 2013

Buziam i macham
Metamorfozy wklejam jak zwykle ku pokrzepieniu serc aby pokazać jak ogród szybko dojrzewa, mimo ze czasami zwątpienie nas ogarnia. W przyszly weekend obeicuję pokazać rabatę ze ściana wodną... Ta to dopiero przeszła metamorfozę zdjęcia są dla wszystkich zakładających ogrody aby pokazać, że z ugoru może powstac ogród w dwa lata a po trzech nik nie chce uwieżyć, że to było chwastowisko
chciałam przypomnieć, ze po roku nazano mi zmienić nazwę wątku z "Kiedyś będzie tu pięknie..." na Kiedyś tu......

Lecę Wam odpowiedzieć na pytania
Pszczelarnia 18:14, 04 lis 2013

Madżenno, a w kostce bukszpanowej przy tarasie może też graba w stożek posadzisz?
Madzenka 18:38, 04 lis 2013

irena_milek napisał(a)
Mówię dzień dobry, nadrobię póżniej

Mówię dobry wieczór
ana_art napisał(a)
jak Gabisia jestem pod wrażeniem grabów...

To będziesz sadzić przy 60 m murze?
kwiatholandii napisał(a)

Ja miałm tak kilka razy. Po pierwsze za późno nawoziłam ( a Ty nawozisz ręcznie czy siewnikiem? ) Jak siewnikiem to może być to, bo dokładnie od linijki jest. Po drugie wszystko sie polepszyło jak zrobiłam wertykulacje we wrześniu bo po prostu było za gęsto trawy i po opadach rudziała.

Nawożenie ręczne ale baaardzo równomierne, jednakże latem... Wertykulację jesienią zrobiłam (znaczy się M) równo na całym trawniku....
Borbetka napisał(a)
Czytam, że przed i po serwujesz. Kulki z żurawkami oczywiście kopiuję, a jakże. Mam miejsce .

Pozowlisz, że ja Toje kuuuuule z danica skopiuję Marzą mi się takie za płotem
Tusiala napisał(a)
Jeszcze nie doszłam w archiwum do fotek z maja i czerwca tego roku ale są przepiękne A masz może gdzieś zbliżenie na taras z tamtego okresu? Bo zanim się dokopie to może pół wieku minąć

Taras.... Hm .... To była najgorsza rabata w moim ogrodzie.... Dopiero jesienia przeszła mtamorfoze...... Chyba najrzadziej ją pokazywałam.... Zimą planuje wątek " metamorfozy Madżenia ogrodnika" więc pokaże zmiany wszystkich rabat

Evchen napisał(a)
Muszę porozmawiać z moimi grabami, bo mimo wiosennego nawożenia nie raczyły w tym roku zaskoczyć mnie szybkością wzrostu.. wręcz przeciwnie ...

Ewo habilitację z grabów zrobimy sobie zimą
Wszystko zależy od tego jakie sadzonki kupimy. Nastepny sezon będzie jednak należał do Twoich grabów
WilczaGora napisał(a)
kulasy i żurawki superowe ale jak tu nie kochać róż ....
tyle miesięcy pokazałaś a one cały czas w pełnej krasie

Własnie się pytam niedowiarków jak można nie kochać róż? Mam dwie NN , ktore przez jeden sezon byly zadolowane w oczekiwaniu na docelowe miejsce i pięknie kwitną. Natomiast róze okrywowe są bezobsługowe! Tylko dlaczego ja zawsze latem wyglądam jakby mnie kot podrapał..... Muszę sobie kupić dłuuuuugie rekawice a'la Danusia!!,

zbigniew_gazda napisał(a)
Odwiedzam Twoje włości i mówię Dzień dobry. Przed i po piękne.

Macham Zbysiu i dziękuję, że zagladasz !!

agam napisał(a)
U mnie też dwa kolory trawnika, tyle że plackowato rozłożone. Wertykulację jesienną robiłam i nie pomogło. Czekam do wiosny i jak nic się nie zmieni to chyba go przekopię. Metamorfozy imponujące. Pozdrawiam.

Jesienną wertykulację też robiłam. W ubieglym roku miałam piekny trawnik po jesiennym nawożeniu w tym roku wstrętny tak jak dwa lata temu. Mogł wymarznąć we wrześniu ale z pewnością wiosną się zregeneruje. Tylko widok przez okno jest smutny....

irena_milek napisał(a)

to już mi raźniej

Na pewno będzie wesoło Różowa piersiówka juz przygotowana

irena_milek napisał(a)
W czerwcu i w październiku, dla mnie..... przepięknie
Z trawnikiem trudno cos powiedzieć, trzeba zajrzeć pod i może faktycznie cos tam jest, albo cholera wie
Jednego jestem pewna, na wiosnę znowu będzie piękny, bo dbasz o niego, ze hej

Irenko oględziny wykonam w sobotni poranek
Wiosna będzie piekny a jak nie wysieję na nowo Danusia orzez dwa sezony wymieniala, mogę i ja.
Mam glinę pod więc należy się odpowiednie podloże trawnikowi

Margarete napisał(a)

Rozumiem, że póki co jeszcze nie działasz w tej kwestii. Daj mi znac albo ogłoś głosno na forum kiedy bedziesz je kopczykować, tak samo i trawki bo ja jestem poczatkująca ogrodniczka ( mądrzę sie tytlko w pracy i wsród znajomych.. bo jestem bogata w wiedze dzieki forum a nie dzieki własnym doswiadczeniom....)
Przygotuje sie tak jak ty, kupie torf i bede czekac na sygnał.
a kora drobna nie może być zamiast torfu ? bo mi zostało kilka worków, są zafoliowane to bym nie chciała ich zostawic na zime żeby nic sie tam nie zalęgło...jakies grzyby czy plesni...

Ciekawa jestem czy w ogóle bedziemy kopczykować skoro zimy nie bedzie? Musi byc zimno, w dzień cały czas okolice zera a w nocy -5. W przeciwnym razie nie poradzę sobie z chorbami grzybowymi w następny sezon....
Kora nie chroni tak dobrze jak kopczyk z torfu, kompostu lub po prostu dobrej ziemi. Na taki kopczyk dopiero sypię hortensjom korę, potem agro, potem stroisz z traw...

asc napisał(a)
Trawnik to na 99,99% sprawa nawożenia..

Nie nawoziłam....
Margarete napisał(a)
Trawnik to sprawa UFO.......... na penwo
A tak poważnie to Ania ma racje, może połączone działania kilku czynników ... jakaś rura od nawadniania czy kąt nachylenia gruntu powoduje że prawa strona jest bardziej użyźniona a lewa nie, tym samym jak posypałas nawozemto prawa strona lepiej go wchłoneła a lewa nie............

Twoje metamorfozy są bardzo spektakularne, uwielbiam je ogladać, ale doktoratu robic teraz nie będę....zostawiam sobie analize tych fotek na dłuuuugie zimowe wiedczory, wtedy bede planować swoje rabaty, zapisywać, zgapiać....mówiąc elegancko bedę sie inspirować....zostawiam sobie to jak deser na później.

Podejrzewam w przypadku trawnika:
- rurę od nawadniania, ktora w tym miejscu chyba przebiega?
- kąt nawadniania wskazywalby że powinno byc odwrotnie
- nawożenie raczej nie bo nie wykonałam....
Obstawiam jednak na rozpiaszczenie lub chwasty...... Oceny nie dokonam bo ciemno i wieje....

Inspiruj sie do woli

atena35 napisał(a)
Jak cudownie oglądać metamorfozy w jednym ciągu
Wszystko tak szybciutko się rozrosło

Nom szybciutko. Ale największym dla mnie zaskoczeniem był wyglad rabaty po wymianie cytrynowych żurawek na różowe za porada Szefowej. Kolor w ogrodzie to jest to!!!
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Matuchno co tu sie dzieje? Tyle wpisów dzisiaj że nadążyc nie mogę. Metamorfozy cudoooooooo. Mam doła i wiosna zmiany czas zacząć.Pozdrawiam

Malgosiu dół minie wiosną. Uwielbiam zimę bo to jest czas na rozsądne planowanie, bo ja jestem w gorącej wodzie kąpana i potem jest z falnki na flankę (wg definicji ASC ) Zapraszam na moje inspiracje do pinterest. Własnie zaczynam sobie je na spokojnie przeglądać i wymyślac kolejne zmiany.
Za to kocham ogrod, że zawsze może być piekniejszy. Nawet cudowny ogród Danusi może byc jeszcze piekniejszy!!!!
Anabell napisał(a)
Marzenka - co do zachowania trawnika weź pod uwagę cień padający od domu.
Były upały, nawadnianie nie zawsze da dobre efekty. cień od domu sprawia mniejsze wyparowanie wilgoci i może to to. Pozdrawiam

Nie ma opcji na cień przez caly dzień trawnik jest w pełnym słońcu ta zielona część jest najdalej od spryskiwaczy nawadniania..... I najbardziej narażona na słońce.... Ale może być najbardziej rozpiaszczona lub zachwaszczona....
polinka napisał(a)
Madżen może polecisz jakiś cudowny specyfik na zmęczeni materiału pracą po 12 h? Zdradz co Ty tam bierzesz dobrego? Chyba bardziej wskazana będzie pw co by nie robić reklamy

Dzisiaj się właśnie zastanaiwalam... Nie cierpię poranku w poniedziałek.... Warczę wkolo
Po 20 latach pracy nauczyłam się wykonywać reset mózgu w weekend.... I restart w poniedzialek jest trudny... W okolicach 9;00 po kolejnej kawei już wchodzę na ponowne 100 % oborty.
szczególnie trudno jest jesienią gdy nie ma restartu wieczory i weekendy w ogrodzie. Wracam do formy zimą gdy zaczyna się narciarskie szalenstwo niemal w kazdy weekend...

Agnieszka_B napisał(a)
Obejrzałam metamorfozy. Nie można od tych zdjęć oczu oderwać. Znaczy : jest nadzieja! No i te graby! jak szybko urosły. Mam nadzieję , że moje też dadzą radę . Będę cie na wiosne mocno molestować o instrukcje obsługi

Jest nadzieja !!!! Zapraszam w przyszly weekend na REWOLUCJĘ przy PŁOCIE
Moje graby rosły bardzo szybko... Ale o tym też będzie oddzielna relacja w zimowy wieczor

Madzenka 18:41, 04 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno, a w kostce bukszpanowej przy tarasie może też graba w stożek posadzisz?

Pszczółkona razie obserwuję, latem siedząc na tarasie podumam. Na razie mam tam jeden stożek który czeka na swoje miejsce docelowe ale może dostanie na tę rabatę braciszka.... Ale bukszpanowy... Bo mam buka szczepionego tricolor, ktorego jednak wiosną przytnę...... Ale w kulę.... Stożki grabowe są na tylach, zawsze mogę je przesadzić na bok....
ka1sia 18:48, 04 lis 2013

Na rewolucję przy płocie przybędę na pewno buziaki, Marzenko
anula_wn 19:02, 04 lis 2013

piknie ! ach te Twoje rabaty.... nauczysz mnie?
Madzenka 19:09, 04 lis 2013

anula_wn napisał(a)
piknie ! ach te Twoje rabaty.... nauczysz mnie?

Ja nie umiem.... Ja poprawiam projekt architekta krajobrazu, ktory baaaardzo mi się podoba.....
Madzenka 19:09, 04 lis 2013

ka1sia napisał(a)
Na rewolucję przy płocie przybędę na pewno buziaki, Marzenko

Zatem w następny długi weekend
ana_art 19:25, 04 lis 2013

ach dumam nad tymi grabami tylko bojam się że tam będą miały za mało miejsca przy tym murze. Dlaczego moje cisy tak nie rosną szybciutko
gierczusia 19:27, 04 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)

Ja nie umiem.... Ja poprawiam projekt architekta krajobrazu, ktory baaaardzo mi się podoba.....
padlam ze śmiechu ... Jesteś niemożliwa Madzen