Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 10:07, 18 sty 2014

ana_art napisał(a)
sprawdzałaś pogodę u siebie na norweskiej? u mnie oszaleli , jeszcze wczoraj najniższa temperatura na przestrzeni 2 tygodni to -12 a teraz widzę i -26....

Aniu mimo zachwytów nad norweską nigdy sie jeszcze u mnie ich zapowiedzi o mrozie nie sprawdziły... Od roku śledzę te prognozy dla Wroclawia i marna trafnośc.... Więc teraz też się tym nie przejmuję. Na twojapogoda.pl i onecie owszem zapowiadają ochłodzenie ale w dzień w okolicach 0 i kilka stopni na mrozie w nocy. Myślę, źe wpływy niżów atlantyckich w tym roku ma olbrzymie znaczenie dla Zachodniej Polski. Najgorsze, źe od czwartku będę na Twoim terenie i chyba muszę walonki zabrać ze sobą a myslalam, ze na sacery po lesie wystarczą hunterki....
Madzenka 10:09, 18 sty 2014

Życzę zaglądajacym do mnie pięknego, słonecznego i spokojnego dnia.
Narciarzom życzę aby sniegu w górach dopadało i dla dzieciaczków zaczynajacych ferie życzę tyyyyyyle śniegu.
A ja sobie wiosnę do domu wprowadzam . Zakupiłam wczoraj duuuużo hiacyntów czas zabrać sie za choinke
Madzenka 10:11, 18 sty 2014

Zapiszę sobie aby nie zapomnieć.
Wg norweskiej w następną sobote i piątek u mnie -8 a w nocy -13
Wg Twoja pogoda +2 w nocy -1
Wg Onet +1 , w nocy nie podają

Hi hi wystawimy im wiosną cenzurki za trafnośc prognoz
ana_art 10:13, 18 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)

Najgorsze, źe od czwartku będę na Twoim terenie i chyba muszę walonki zabrać ze sobą a myslalam, ze na sacery po lesie wystarczą hunterki....

czy ja dobrze rozumiem????
Madzenka 10:16, 18 sty 2014

ana_art napisał(a)

czy ja dobrze rozumiem????

Tzn na Mazurach... To troszkę daleko od ciebie ale dla mnie to i tak drugi koniec Polski. Będę słuzbowo i jak zwykle szybko, z zahaczeniem Warszawy .... Ale na miejscu mam nadzieję odpocząć w lesie na szkoleniu
ana_art 10:17, 18 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)

Tzn na Mazurach... To troszkę daleko od ciebie ale dla mnie to i tak drugi koniec Polski. Będę słuzbowo i jak zwykle szybko, z zahaczeniem Warszawy .... Ale na miejscu mam nadzieję odpocząć w lesie na szkoleniu
a już myślałam
leon60 10:20, 18 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
Zapiszę sobie aby nie zapomnieć.
Wg norweskiej w następną sobote i piątek u mnie -8 a w nocy -13
Wg Twoja pogoda +2 w nocy -1
Wg Onet +1 , w nocy nie podają

Hi hi wystawimy im wiosną cenzurki za trafnośc prognoz

Największą sprawdzalność z tego co śledzę u siebie ma Onet
Madzenka 10:20, 18 sty 2014

I jeszcze ciekawe stwierdzenie poparte dowodami
Prawda jest jednak taka, że reguł nie ma. Zimą w naszej części świata sytuacja meteorologiczna bywa bardzo dynamiczna, czasem przechodząc w irytującą stagnację, jak to bywało podczas blokad cyrkulacji strefowej w ostatnich latach. Nawet spoglądając daleko wstecz, nie widać w archiwach meteorologicznych wyraźnych przejść z ciepłych pierwszych połów zimy, do bardzo zimnych drugich. Ostatnia dziwna "metamorfoza" miała miejsce w sezonie... 1957/1958, kiedy w większości kraju zima była w normie termicznej, a marzec, ni stąd ni z owąd, okazał się być najzimniejszym miesiącem całego cyklu rocznego.

Dla zainteresowanych całość o tym że marne szanse na mrożną zime......
http://pogoda.wp.pl/kat,1034985,title,Cieply-poczatek-zimy-zima-do-kwietnia,wid,16332221,wiadomosc.html

Chyba że front atantycki odsunie się i wpuści arktyczne mrozy hi hi jak to mawia moja mama "na dwoje babka wróżyła"
Madzenka 10:21, 18 sty 2014

leon60 napisał(a)

Największą sprawdzalność z tego co śledzę u siebie ma Onet

Potwierdzam tezę, weryfikacja next weekend
finka 10:32, 18 sty 2014

Madzenko bylabys swietnym synoptykiem. Komentarz extra. Tak poza nawiasem uwielbialam meteorologię zarowno na uniwerku jak i na rolniczej. Poki co piekne slonce. Rozebralabym choinkę ale Marianna robi dzis imprezę dla kolezanek i jeszcze zrobi klimat.

A od poniedziałku idę w ogród poscinac jednak co nieco ale będę orzykrywac galeziami swierkowymi. Irysy i krokusy w kłach 3 cm. Pojde sprawdzic postęp w kwitnieniu oczara.

pozdrawiam sobotnio...czyli znad odkurzacza