Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 18:48, 12 lut 2014

Jeju śnieg, biegnę zobaczyć jak to coś wygląda
barbara_kraj... 20:02, 12 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Jeju śnieg, biegnę zobaczyć jak to coś wygląda

Dobre!
Bogdzia 20:22, 12 lut 2014

U mnie też śnieg i -3 w nocy a ma byc jeszcze zimniej , nie podoba mi się to . Pozdrawiam.
agniecha973 20:26, 12 lut 2014

A u mnie dalej nic. Przymrozki delikatne co rano tylko.
zaczarowanaa 20:30, 12 lut 2014

Madzen dlaczego Twoj ogrod nieoznaczony na mapie ogrodow?) u mnie chlapa na plusie , czekam na slonko ktore ma byc od poniedzialku)))
keiki 20:43, 12 lut 2014

Marzenko podpatruję Twój ogród- jest piekny Podziwiam zapał, chęci do zmian i perfekcjonizm

Czy mogłabyś mi pomóc w kwestii cięcia powoników? Pytam o te, które standardowo tniemy na przełomie lutego-marca. Moje natomiast mają już ogromne pąki i wyglądają jakby już były do cięcia dawno gotowe. Czy Ty swoje już tniesz- czy jeszcze czekasz? Ja też jestem z okolic Wrocławia i szaleństwo pogodowe mnie przerasta decyzyjnie Do tej pory nie miałam problemów z tym kiedy ciąć, ale w momencie, w którym z jednej róży parkowej nie opadły przez całą "zimę" liście i w sumie ciągle ma pąki kwiatowe, no cóż.... to dla mnie za dużo
Dzięki serdeczne jeśli znajdziesz czas, aby odpowiedzieć na moje pytanie.
ewa004 21:00, 12 lut 2014

No właśnie przypomnij o tych powojnikach bo ja juz zapomniałam kiedy i jak
Madzenka 21:04, 12 lut 2014

keiki napisał(a)
Marzenko podpatruję Twój ogród- jest piekny Podziwiam zapał, chęci do zmian i perfekcjonizm

Czy mogłabyś mi pomóc w kwestii cięcia powoników? Pytam o te, które standardowo tniemy na przełomie lutego-marca. Moje natomiast mają już ogromne pąki i wyglądają jakby już były do cięcia dawno gotowe. Czy Ty swoje już tniesz- czy jeszcze czekasz? Ja też jestem z okolic Wrocławia i szaleństwo pogodowe mnie przerasta decyzyjnie Do tej pory nie miałam problemów z tym kiedy ciąć, ale w momencie, w którym z jednej róży parkowej nie opadły przez całą "zimę" liście i w sumie ciągle ma pąki kwiatowe, no cóż.... to dla mnie za dużo
Dzięki serdeczne jeśli znajdziesz czas, aby odpowiedzieć na moje pytanie.

Keiki wszytko zależy jaki masz powojniki... Jest tyle odmian, ze kazdy wymaga innego traktowania. Ja mam wielkokowiatowe i byłam pewna, że nalezy ciąć ostro w pierwszym roku do 25 cm nad ziemią.. Tylko się okazało że niemal wszystkie moje kwitna na pędach ubiegłorocznych, zatem ostre przycięcie spowodowało brak kwitnienia.
Moje powojniki przyciełam już w styczniu w bezmrozną temeprature bo wariowaly z powodu nadmiaru ciepla.. Zaraz ci zalinkuje dobrą strone z instrukcją cięcia. Idelanie by jednak było abyś wiedziala jakiego dokładnie masz powojnika i wowczas zapodamy instrukcje cięcia

Postąpiłam z moimi powojnikami tak jak tu jest napisane, co było błędem. W tym roku przycięłam 1 m nad ziemią
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,3489602.html

Myślę, że tu jest dobrze wyjaśnione ,a le powinnaś wiedzieć jakie masz powojniki. Ja juz wiem , doczytalam i błedów nie będę popełniać. Zdecydowanie teraz możesz je przyciąć.
http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-ogrodu/ciecie-i-przycinanie-roslin/clematisy-na-wiosne-poradnik-jak-ciac-powojniki-na-wiosne,26_1868.html
Madzenka 21:14, 12 lut 2014

zaczarowanaa napisał(a)
Madzen dlaczego Twoj ogrod nieoznaczony na mapie ogrodow?) u mnie chlapa na plusie , czekam na slonko ktore ma byc od poniedzialku)))

Bo różne złe duszki czuwają i sprawdzają Mieszkam pod Wroclawiem
Madzenka 21:15, 12 lut 2014

agniecha973 napisał(a)
A u mnie dalej nic. Przymrozki delikatne co rano tylko.

U mnie też spokojnie na froncie