Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 17:39, 02 mar 2014

Ciemierniki zadołowałam w ramch hobby w 5 minut
Madzenka 17:41, 02 mar 2014

Wycięte wczoraj w poduchy lawendy viva (chyba viva, to ta lawenda, która przez całą zimę pieknie wygląda). Brzydka lawenda czeka na swoją kolej, ale jeszcze śpi więc się z nią nie spieszę. Nie patrzcie się na żurawki:
- wyjedzone przez opuchalki
- przejechane samochodem przez Żona... Wiosna będą wymienione...

Na tej rabacie pojawią się czerwone buki oraz stozki bukzpanowe... abudleje za rok wymienie na miniaturowe.

I ogród bez traw łysawy...Zostały tylko stipy, których nie ścinam aby powiewały z czosnakmi.... czosnki na razie nie wyłażą,,,,
Matka 17:43, 02 mar 2014

To lawendę już ciachać?
baraga1904 17:44, 02 mar 2014

...ciemierniki robią super efekt... jak na razie nigdzie u nas nie widziałm białe są naj...
Madzenka 17:48, 02 mar 2014

Bogda napisał(a)
To lawendę już ciachać?

Bogda u nas pełnia wiosny, w nocy była temperatura na plusie, w centrum kwitną forsycje i krzaki żywopłotów. Jedna odmiana mojej lawendy już ruszyła dlatego ją obcięłam. Drugi gatunek jeszcze śpi dlatego jej nie ciacham
Madzenka 17:48, 02 mar 2014

baraga1904 napisał(a)
...ciemierniki robią super efekt... jak na razie nigdzie u nas nie widziałm białe są naj...

Mam trzeci sezon ciemierniki i powalają na kolana z bukszpanami. Planuję jednak dokupić jeszcze różowych
Madzenka 17:50, 02 mar 2014

Paulaa napisał(a)
już się poprawiłam

Pytanko mam o kamyczki, na froncie chcę zrobić rabaty wysypane kamyczkami, tylko obawiam się o chwasty, mój dom graniczy bezpośrednio z lasami i polami i po doświadczeniach trawnikowych mam obawy czy mnie chwasty w tych kamyczkach nie pokonają.

Jak to u Ciebie jest?

Ale zemnie gapa zapomniałam dopisać że masz cudny ogród, cudniasty bardzo mi się podoba

Wieczorem pokaże w róznych stadiach
Madzenka 17:52, 02 mar 2014

gusiarz napisał(a)
Marzenko - nasz kompościk wyszedł super. Nie mogę się nadziwić temu cudowi Dzięki radom Aliny właśnie, będę mieć trzy komory... Choć tak naprawdę już mam trzy, ale ilość do przerobienia okazała się większa od szacowanej i stąd dwie komory zajęła forma przejściowa kompostu - dojrzewająca... (rany, ale terminologia ). Jedna duża zbudowana z palet jest na odpady z bieżącego sezonu... od wiosny do jesieni. Zauważyłam, że trzeba często nawadniać kompost i przesypywać przyspieszaczem lub wapnem ogrodowym (to też wiem od Aliny) w miarę wzrostu pryzmy- wtedy szybko się rozkłada .

Ja nie docniłam siły wzrostu mojego ogrodu... Jeden kompostownik już pełen a w tym roku dorobię dwie komory. Biorąc jednak pod uwagę siłę wzrostu roślin to i rozdrabniacz i kompostownik niezbędne. Dodatkowo zamierzam stopniowo eliminować korę na rzecz kompostu. Chwastów już zdecydowanie mniej z roku na rok
Sebek 18:15, 02 mar 2014

Ciemierniki z kulkami wyglądają genialnie - u Danusi jak i u Ciebie Może i ja zgapię? Tylko najpierw muszę je mieć
A na ostatnim zdjęciu widzę cisa na pniu? Myślałem, że ich jeszcze nie masz
Paulaa 18:20, 02 mar 2014

czekam zatem niecierpliwie u Ciebie nawet bez traw jest śliczniejak wy ciachacie te bukszpany że takie idealne kulki są mus się pilnie uczyć

Marzena2007 napisał(a)

Wieczorem pokaże w róznych stadiach