Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Pola 23:00, 02 mar 2014

Marzenko cudnie z tymi ciemiernikami... Ach ten twój ogród .... widać że go kochasz...
Kasiek 23:01, 02 mar 2014

Marzenko, czytalas/masz/wiesz (wybierz ktoras z tych propozycji ) jakas wiedze na temat wysypywania resztek kawy zamiast kory w ogrodzie? I nie mam tu na mysli kawy z filizanki mysle o przyczepie kilkutonowej
Kasiek 23:02, 02 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Rozdrabnianie wałowe, nożowe, dwu nożowe, frezowe....
A i tak tną do 40-42 mm... Z mocą od 2100-2800

Oszszsz to widze ze tak latwo mi nie bedzie Co wybrac, na co zwracac uwage? kurde no
Madzenka 23:02, 02 mar 2014

Paulaa napisał(a)
już się poprawiłam

Pytanko mam o kamyczki, na froncie chcę zrobić rabaty wysypane kamyczkami, tylko obawiam się o chwasty, mój dom graniczy bezpośrednio z lasami i polami i po doświadczeniach trawnikowych mam obawy czy mnie chwasty w tych kamyczkach nie pokonają.

Jak to u Ciebie jest?

Ale zemnie gapa zapomniałam dopisać że masz cudny ogród, cudniasty bardzo mi się podoba

Kamyczki ah to moje marzenie....ale u mnie było istne chwastowisko dlatego było gruuuuube sypanie korą. Przez trzy lata nie licze nawet ile setek worków kory zużyłam... Chyba ok 400.... A teraz planuję stopniowo z kory wychodzić i rabata z lawendą zyska żwirek a reszta rabat kompost....ale to kolejne lata zmian. Na szczęście chwasty udało mi sie dosyc skutecznie przytłumić korą i wyrywać z korzeniami od 2010 roku.....
Madzenka 23:03, 02 mar 2014

bacowa napisał(a)

Zgadzam się z opinią Alinki , rozdrabniacz tarczowy jest najlepszy, najbardziej skuteczny.
Rozdrabniacz tarczowy tnie gałęzie nożem obrotowym, natomiast w wałowym gałęzie przechodzą pomiędzy dwoma wałami i nie zawsze jest on skuteczny tzn. nie zawsze tnie gałązki , tylko je tak zgniata .
Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam ,różnice między techniką działania obydwu rozdrabniaczy.

Bardo dobrze wytłumaczyłaś, górę wzięły jednak względy finansowe...
Kasiek 23:04, 02 mar 2014

Kawa omijamy rh i takie tam, chyba tez hortensje ....Szukam jakielkolwiek wiadomosci
Madzenka 23:04, 02 mar 2014

Agnieszka_B napisał(a)
Marzenko jak nisko tniesz perowskię ? Ja swoją ciachnełam na 20cm od ziemi i boję się że za nisko.

Perowskię tnę na ok 15 cm. Generalnie należy ją traktować identycznie jak lawendę z cięciem, nawożeniem, wystawą.
Madzenka 23:10, 02 mar 2014

Pola napisał(a)
Marzenko cudnie z tymi ciemiernikami... Ach ten twój ogród .... widać że go kochasz...

Pola uwielbiam i dlatego jestem z Wami na forum.
Danusia wkleiła inspiracje z ciemiernikami i stwierdziłam, że nie doczekam sie kitnienia moich, musze zagęścić nasadzenia. Faktycznie robia wrażenie w ogrodzie. Stalam i wzdychałam nad nimi. A to stanie w pieknym słońcu, w ciepelku było cudowne. Tylko denerwowal mnie trawnik, ktorego M nie zwertykulował i ścięte trawy oraz ścinki z ogrodu w bajzlowniku!!!! W marcu target mam wyznaczony, zrobić kompostownik trzykomorowy... I na nowo przygotować warzywnik.
Madzenka 23:11, 02 mar 2014

Kasiek napisał(a)
Marzenko, czytalas/masz/wiesz (wybierz ktoras z tych propozycji ) jakas wiedze na temat wysypywania resztek kawy zamiast kory w ogrodzie? I nie mam tu na mysli kawy z filizanki mysle o przyczepie kilkutonowej

Nie czytałam, ale wiem że doświdczone ogrodniczki sypia kawę pod róże. Ja wysypuje fusy z ekspresu na kompostownik, M dodaje popiół z kominka, obierki z warzyw i oczywiscie wszystkie ścinki z ogrodu za wyjatkiem chwastow...
Madzenka 23:11, 02 mar 2014

Kasiek napisał(a)

Oszszsz to widze ze tak latwo mi nie bedzie Co wybrac, na co zwracac uwage? kurde no

Ja na cenę....