Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Paulaa 11:05, 02 mar 2014

już się poprawiłam

Pytanko mam o kamyczki, na froncie chcę zrobić rabaty wysypane kamyczkami, tylko obawiam się o chwasty, mój dom graniczy bezpośrednio z lasami i polami i po doświadczeniach trawnikowych mam obawy czy mnie chwasty w tych kamyczkach nie pokonają.

Jak to u Ciebie jest?

Ale zemnie gapa zapomniałam dopisać że masz cudny ogród, cudniasty bardzo mi się podoba

Marzena2007 napisał(a)

Paula foch! To. Ty mojego żywopłotu nie widziałaś?
bleebla 12:01, 02 mar 2014

Melduję, że na bieżąco jestem
gusiarz 12:25, 02 mar 2014

Marzenko - nasz kompościk wyszedł super. Nie mogę się nadziwić temu cudowi Dzięki radom Aliny właśnie, będę mieć trzy komory... Choć tak naprawdę już mam trzy, ale ilość do przerobienia okazała się większa od szacowanej i stąd dwie komory zajęła forma przejściowa kompostu - dojrzewająca... (rany, ale terminologia ). Jedna duża zbudowana z palet jest na odpady z bieżącego sezonu... od wiosny do jesieni. Zauważyłam, że trzeba często nawadniać kompost i przesypywać przyspieszaczem lub wapnem ogrodowym (to też wiem od Aliny) w miarę wzrostu pryzmy- wtedy szybko się rozkłada .
Sebek 13:05, 02 mar 2014

Kilkanaście godzin mnie nie było....A tu tyyyle stron do nadrobienia Ale warto było - róże chyba zetnę w przyszłym tygodniu
bacowa 13:22, 02 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Jutro kupię rozdrabniacz, Alinka doradza tarczowy a nie wałowy. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?

Zgadzam się z opinią Alinki , rozdrabniacz tarczowy jest najlepszy, najbardziej skuteczny.
Rozdrabniacz tarczowy tnie gałęzie nożem obrotowym, natomiast w wałowym gałęzie przechodzą pomiędzy dwoma wałami i nie zawsze jest on skuteczny tzn. nie zawsze tnie gałązki , tylko je tak zgniata .
Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam ,różnice między techniką działania obydwu rozdrabniaczy.

agata19762 13:24, 02 mar 2014

Kobieto dałaś czadu z tą ogrodową pracą

donice śliczne, kulki marzenie ...
jednym słowem ...pięknie !!!

miłej niedzieli Marzenko
kraania 15:14, 02 mar 2014

Marzenko wpadłam poszukać u Ciebie insppiracji na nasadzenia kołotarasowe . Donice świtne, kulki wyglądają super elegancko. Pozdrawiam niedzielnie.
ana_art 15:29, 02 mar 2014

a matko nadrobiłam, 100 postów od wczoraj....
Agnieszka_B 16:00, 02 mar 2014

Marzenko jak nisko tniesz perowskię ? Ja swoją ciachnełam na 20cm od ziemi i boję się że za nisko.
Madzenka 17:38, 02 mar 2014

Na pytanka odpowiem wieczorem. Teraz dam porównacza do donic czyli Tytusa