Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 23:13, 02 mar 2014

Kasiek napisał(a)
Kawa omijamy rh i takie tam, chyba tez hortensje ....Szukam jakielkolwiek wiadomosci

Kasiu moja koleżanka polecała sypać tylko pod róze, ktore podobno po fusach z kawy piekniej kwitną. Dosypuj do kompostownika, tak będzie bezpieczniej.
Madzenka 23:13, 02 mar 2014

Kurcze znów za wami nie nadązam. Uciekam od siebie i lecę do Was na kominki
Pola 23:14, 02 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Pola uwielbiam i dlatego jestem z Wami na forum.
Danusia wkleiła inspiracje z ciemiernikami i stwierdziłam, że nie doczekam sie kitnienia moich, musze zagęścić nasadzenia. Faktycznie robia wrażenie w ogrodzie. Stalam i wzdychałam nad nimi. A to stanie w pieknym słońcu, w ciepelku było cudowne. Tylko denerwowal mnie trawnik, ktorego M nie zwertykulował i ścięte trawy oraz ścinki z ogrodu w bajzlowniku!!!! W marcu target mam wyznaczony, zrobić kompostownik trzykomorowy... I na nowo przygotować warzywnik.

Mój eM też ma w planie wertykulacje trawnika, tylko jak znajdzie czas... Potem będę kanciki cięła... Mam nadzieję że przed nami długi i piękny sezon i dużo damy radę zrobić
Kasiek 23:19, 02 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Kasiu moja koleżanka polecała sypać tylko pod róze, ktore podobno po fusach z kawy piekniej kwitną. Dosypuj do kompostownika, tak będzie bezpieczniej.

Ostatnio widzialam ogrod przysypany kawa zamiast kory...nie wiem czy wlascicielka pozwoli mi na fotki. Wygladalo to swietnie, dodatkowo pachnialo kawa,...Kawe w kompostowniku znam, ale w calym ogrodzie?....Hmmm.
Zielona 23:57, 02 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Teroretycznie z rozdrabniaczy już się wyedukowałam, research w necie zrobiony
Kupujemy jutro najtańszy w castoramie.....

Hmm... rozumiem, że taki w zupełności wystarczy i nie trzeba się rzucać na droższe? /dla mnie wcale nie oznacza to, że lepsze.../

Poczekam na info pozakupowe
alinak 00:24, 03 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Rozdrabnianie wałowe, nożowe, dwu nożowe, frezowe....
A i tak tną do 40-42 mm... Z mocą od 2100-2800

moc jest Marzenka bardzo ważna ..nie kupuj najtańszego , bo to zazwyczaj wiąże się z niska mocą .
patrz na taki od 2500. to jest moc która pozwoli ci rozkruszyć twarde i grubsze gałęzie . niska moc będzie sprzyjać blokowaniu się gałęzi a silnik po prostu tego nie będzie miał siły uciągnąć .....i dwunożowe ..po co ci frezarka ...
JoannA 07:07, 03 mar 2014

Twój wątek to prawdziwa skarbnica wiedzy. Rozdrabniacz teraz na topie. Zastanawiałam się jaki wybrać, a tu mam podpowiedź.
pozdrawiam
ewakatowice 09:08, 03 mar 2014

Marzenko… kiedy mam wolną chwilkę biorę kubek z kawą i biegam po Twoim ogrodzie.
U mnie bida z nędzą
Mala_Mi 09:28, 03 mar 2014

ewakatowice napisał(a)
Marzenko… kiedy mam wolną chwilkę biorę kubek z kawą i biegam po Twoim ogrodzie.
U mnie bida z nędzą

Jak wypijesz fusy wrzuć na kompostownik

Model Tytus wymiata.. ale i tak wolałabym jeszcze lepszy model
ewakatowice 09:31, 03 mar 2014

eee... ponoć fusy z olejkiem cynamonowym, który działa rozgrzewająco, cukier działający ścierająco należy wcierać w ... aby nie mieć cellulitu hi hi

wyczytałam, że należy drożdze zalać ciepłą wodą aby pobudzić do fermentacji i zalać kompost...