Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

monteverde 12:33, 09 maj 2014

gałązek jeszcze nie zabieram mogą być potrzebne

monteverde 12:35, 09 maj 2014

monteverde 12:59, 09 maj 2014

agatanowa napisał(a)
Aniu, mam" zapytywanie" własnie w sprawie bodziszków. U Basi K. już wkleiłam, ale może i Ty mi doradzisz w związku z bogatym doświadczeniem bodziszkowym.
"Mam jedną sporą kepę zdaje się wielkopłatkowych (pewnie można ją dzielić, jak większośc bylin - doradzisz, proszę?) - jeszcze nie kwitnie. Oraz kilka kupek korzeniastego, którego wsadziłam późną jesienią w opłakanym stanie (pochodzi z wyprzedazy supermarketowej za grosze, chyba 1 zl/szt) i patrzę co się z nim dzieje. Na razie rusza bardzo powoli. Też potrzebuję porady w jego temacie. Bo te grube pedy (jakby konarki łyse) nie przykryłam ziemią i chyba to niewłasciwie? Powinny być zakopane? Może wiesz? "

Dzieliłabym oczywiście nie teraz, najwczesniej na jesieni. Teraz za późno

Niektóre bodziszki maja korzenie palowe wiec lepiej je rozmnażać z nasion, nasiona do doniczki, a potem prosto do ziemi jak się ukorzeni, ja niektóre dzielę, ale nie wszystkie oczywiście nie tylko na jesieni, "konarki łyse" jak je nazwałaś zakopałaś za płytko z nich wyjdą korzonki, popraw toChcąc rozmnożyć bodziszka, należy dobrać odpowiedni sposób dla danego gatunku. Ogólnie bodziszki możemy rozmnożyć wegetatywnie poprzez podział oraz sadzonki korzeniowe, jak również generatywnie poprzez wysiew nasion , znając gatunek wiesz jak go rozmnożyć
bogumila 13:22, 09 maj 2014

Obejrzałam wszystkie fotki...ogródek już kipi od roślin...pozdrawiam.
agatanowa 17:36, 09 maj 2014

monteverde napisał(a)

Niektóre bodziszki maja korzenie palowe wiec lepiej je rozmnażać z nasion, nasiona do doniczki, a potem prosto do ziemi jak się ukorzeni, ja niektóre dzielę, ale nie wszystkie oczywiście nie tylko na jesieni, "konarki łyse" jak je nazwałaś zakopałaś za płytko z nich wyjdą korzonki, popraw toChcąc rozmnożyć bodziszka, należy dobrać odpowiedni sposób dla danego gatunku. Ogólnie bodziszki możemy rozmnożyć wegetatywnie poprzez podział oraz sadzonki korzeniowe, jak również generatywnie poprzez wysiew nasion , znając gatunek wiesz jak go rozmnożyć

Dziekuję, Aniu. Czyli to nie takie oczywiste wszystko. Z korzeniastym poprawię i zasypię. Bo teraz tak picznieją i to mnie właśnie zastanawiało, co im jest.

Pooglądałam cudownosci z Twojego ogrodu. Te tulipany delikatnie różowo-biało-zielone są jak marzenie.

monteverde 20:10, 09 maj 2014

agatanowa napisał(a)

Dziekuję, Aniu. Czyli to nie takie oczywiste wszystko. Z korzeniastym poprawię i zasypię. Bo teraz tak picznieją i to mnie właśnie zastanawiało, co im jest.

Pooglądałam cudownosci z Twojego ogrodu. Te tulipany delikatnie różowo-biało-zielone są jak marzenie.

Mnie też się podoba
Madzenka 00:15, 10 maj 2014

Muszę tulipany china town dokupić.
Bogdzia 07:27, 10 maj 2014

Dzięki za zdjecia kaliny Watanabe bo kupiłam dwie i mialam wątpliwości ale teraz już nie mam.
monteverde 10:29, 10 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
Muszę tulipany china town dokupić.

to odmiana Viridiflora i jest tam kilka ładnych tulipków
monteverde 10:29, 10 maj 2014

Bogdzia napisał(a)
Dzięki za zdjecia kaliny Watanabe bo kupiłam dwie i mialam wątpliwości ale teraz już nie mam.

Cieszę się Bogdziu