Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

mira 12:38, 08 maj 2014

monteverde napisał(a)

może ma za bogato? miejsce słoneczne jak i półcieniste, warto posadzić go pomiędzy skały wapienne gdyż wymaga gleb umiarkowanie żyznych o odczynie alkalicznym.

Też mam tego bodziszka od ub roku kwitł i będzie też kwitł dam mu trochę skorupek z jajek to może wystarcy
ale mnie z kolei z ładnej zwartej kupki zrobiła się rozlazła pokłada się może po deszczu a może jak bestia przeszła.

Uśmiałam się z trójlista - Mała Mi kupi to tylko kwestia czasu ja też
bociek 19:56, 08 maj 2014

Aneczko, zycze slonca na kolejne dni. Jakos ten maj na razie nas nie rozpieszcza zbytnio. Ale jak pisalam juz u siebie, cieply kwiecien, mokry maj, bedzie zboze kedy gaj

Buziole

Ten trojlist mnie tez korci
agatanowa 21:37, 08 maj 2014

monteverde napisał(a)
Zakwitł następny bodziszek

wspaniały!

ciekawe, czy nie wybladnie z czasem
Joku 21:40, 08 maj 2014

Aniu, już masz gęsto w pryszczu . Zawsze zaglądam do ciebie z ciekawością żeby zobaczyć co nowego zakwitło.
Madzenka 22:51, 08 maj 2014

U mnie codziennie przelotne, ulewne dzeszcze... Cieplo... Za chwilę grzyb całość zeżre...
barbara_kraj... 00:09, 09 maj 2014

Aniu, jak się u Ciebie ma liriope? Moja coś źle wygląda A może ona późno startuje i moje obawy niepotrzebne?
monteverde 11:50, 09 maj 2014

ewsyg napisał(a)
Aniu, poczytałam u Ciebie o kieliszniku i mam bardzo mieszane uczucia. Chciałam go kupić bo ma cudne kwiaty, ale piszecie, że on jest bardzo ekspansywny. Hmm, chyba muszę zweryfikować swoje chciejstwo. Bardzo lubię bodziszka popielatego, ma cudne kwiaty. Wiesz chyba, że on taki odmieniec co lubi słońce, glebę suchą i wapienną. Wszystkie bodziszki są piękne, też mam kilka odmian.Pozdrawiam

Kupuj ja mam 3 lata i u mnie się nie roznosi bodziszków mam sporo kiedyś je wszystkie spiszę
agatanowa 11:55, 09 maj 2014

Aniu, mam" zapytywanie" własnie w sprawie bodziszków. U Basi K. już wkleiłam, ale może i Ty mi doradzisz w związku z bogatym doświadczeniem bodziszkowym.
"Mam jedną sporą kepę zdaje się wielkopłatkowych (pewnie można ją dzielić, jak większośc bylin - doradzisz, proszę?) - jeszcze nie kwitnie. Oraz kilka kupek korzeniastego, którego wsadziłam późną jesienią w opłakanym stanie (pochodzi z wyprzedazy supermarketowej za grosze, chyba 1 zl/szt) i patrzę co się z nim dzieje. Na razie rusza bardzo powoli. Też potrzebuję porady w jego temacie. Bo te grube pedy (jakby konarki łyse) nie przykryłam ziemią i chyba to niewłasciwie? Powinny być zakopane? Może wiesz? "

Dzieliłabym oczywiście nie teraz, najwczesniej na jesieni. Teraz za późno
monteverde 11:57, 09 maj 2014

agatanowa napisał(a)

ja miałam tylko jedną i tylko jeden sezon, do tego bardzo krótki, bo we wrześniu przyszły przymrozki i ją załatwiły, piszę :"jeden sezon", bo jak widzę - nie przezyła zimy, bo juz w donicy ze 3 tyg. i żadnego pedu

ładnie się zazieleniło u Ciebie, u mnie dziś smętna-bura pogoda, cisnienie takie, że tylko spac iść, a już prawie 11, kawę trzeba zrobić

Ja dalie trzymam w ziemi do pierwszych przymrozków, jak zetnie liście i kwiaty, przycinam i wykopuję i wsadzam do piwnicy , a na wiosnę do ziemi, moje się świetnie przechowały
monteverde 11:58, 09 maj 2014

Mirella napisał(a)
Ania, ale serwujesz rarytasy, wielu z nich na oczy nie widziałam, ale dobrze pokazuj, w domu tego nie mam

dziękuję Mirela zawsze możesz kupić