Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

renatamama3 10:03, 02 mar 2014

Kasiu ,M wywiózł kilka ,mi się dostała jedna taczka ,aż do sąsiada wiozłam ok 70 m .
Mój M potrafi zrobić herbatę ,jajecznicę i kanapki zrobić he he ,a i pizze zamówić .
Tata w pięknym miejscu mieszka ,moje dzieciaki w wakacje jadą tam prawdopodobnie na obóz 3 tygodniowy .
Też się ,będę na dniach po marketach budowlanych rozglądać za folią ,bo dziura już jest .pozdrawiam
kasiek 10:21, 02 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Przebiśniegi w prezencie otrzymane będą rosły... bo tylko takei przebiśniegi sie rozrastają ..te z cebulek kupionych są do niczego. Super prezent

Folię do oczka najlepiej kupować w sklepie.... gdzie ja sprzedają... bo tam są resztki, które są za połowę ceny..

Warzywnik i ogród Taty.... po prostu wymiata..szok.. i jak pięknie położony, jaki śliczny, zadbany... pochwal tatę.. pełen szacunek dla jego pracy.

A teraz na temat poliwęglanu... najtaniej jest kupić prywatnie na składzie materiałów budowlanych i zawsze się targuj Firmy dają upusty . Fastlock firmy Icopal to też poliwęglan, tylko sprzedawany pod marką półproduktów Icopal.. wiec musi być drożej.. . I to nie dwukrotnie.. bo różnica pomiędzy komorowym, a litym jest 5 krotna.
Z poliwęglanu wykonuje sie lite płyty, płyty komorowe, albo jak Icopal różne inne elementy i profile.
Największym producentem płyt poliwęglanowych jest ROBELIT.
Płyty komorowe.. kurzą się w środku, trzeba zakupić listwy maskujące końce płyt i dobrze je założyć.. ale to nic trudnego.. !! i nie są tak przezroczyste jak lite.
Płyty lite same zalety.. wada.. cena.
Zdolni z M jesteście sami zamontujecie. trzeba tylko poczytać o montażu... głownie chodzi o ciecie, by nie zakurzyć w komorach..

Płyty poliwęglanowe nie żółkną, nie pękają, myjemy środkami bez środków drapiących... .
Masz cennik producenta ( na składach można kupić czasami taniej, może masz jakaś firmę budowlana która kupuje na składzie.. upusty dochodzą nawet do 30%..)

cennik poliwęglan komorowy

płyty lite

Aniu kopalnio wiedzy dziękuje!
Poczytam, zrozumię i sie zastanowię. Takie informacje są najlepsze bo są bez reklamy, rzetelne.
Tate oczywiscie pochwalę, ma niesamowity talent - wszystko wymysla sam!
kasiek 10:26, 02 mar 2014

renatamama3 napisał(a)
Kasiu ,M wywiózł kilka ,mi się dostała jedna taczka ,aż do sąsiada wiozłam ok 70 m .
Mój M potrafi zrobić herbatę ,jajecznicę i kanapki zrobić he he ,a i pizze zamówić .
Tata w pięknym miejscu mieszka ,moje dzieciaki w wakacje jadą tam prawdopodobnie na obóz 3 tygodniowy .
Też się ,będę na dniach po marketach budowlanych rozglądać za folią ,bo dziura już jest .pozdrawiam

I taczki z ziemia wywieźć a mój się nie tknie
Każdy ma w domu co innego, ważne by sie zazębiać
Ja pojadę do supermarketów i sprawdzać będę, najważniejsza to grubość, bo bije się z myslami jak musi być gruba - taka bardziej jak linoleum czy bardzo gruba folia.

Tak tata pieknie działkę urządził, ma doskonały zmysł artystyczny
kasiek 10:28, 02 mar 2014

Byłam na zewnatrz robić fotki - zimno jak jasny gwint! Do tego mgła.

Krokusy sie na mnie obraziły, rosną tak słabiutko że zaraz prześcigną je żonkile

Jedynie co fajnie to jest czysto, wiekszość prac wiosennych mam za soba (oprócz oczka)

kasiek 10:31, 02 mar 2014

Bluszcz w tle się rozrasta i za ok 2 lata zasłoni beton ( w innych miejscach juz mam pełny ekran z bluszczu)

Na blaszaki trzeba narzucić krate drewnianą, bo wciąż widać blachę
kasiek 10:36, 02 mar 2014

W tle widać zarys zmienionej rabaty przy altanie

Dla przypomnienia, po roztopach ukazał się taki smutny widok

Zapadła decyzja - zmieniamy!
Skoro co roku mnie się to miejsce nie podoba pomimo ciągłego przesadzania to znaczy ze trzeba wyrwać wszystko i posadzic od nowa. M ściął klona, ja wyrwałam sosnę, zrobiłam poziomy, maleńki murek z kamienia , część roślin powsadzałam i na razie jest tak

kasiek 10:39, 02 mar 2014

Na murku posadziłam floksy szydlaste i goździki, musze dosadzić wrzosy i wrzoście bo ma być z nich obrzeże tj. wypełniona będzie cała przestrzen pomiędzy płytami a kamiennym murkiem- z trawami i iglakami...

Na wyższym pietrze zgodnie z planem - horty, rodki, wiśnia i magnolia gwieździsta
kasiek 10:43, 02 mar 2014

Japoniec jest niezmienny na razie, ale bardzo lubie to miejsce bo jest czyste i schludne.

Wygibajtus z sosny na razie nie zżółkł ... oby tak dalej
kasiek 10:44, 02 mar 2014

Przebiśniegi darowane kwitna dalej i zawstydzaja krokusy...

Madziarzeszow 10:44, 02 mar 2014

Piękne zmiany i porządki intensywnie i wcześnie zaczął się ten sezon