Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 21:59, 27 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

I pięknie odpłaca za taka opiekęStrasznie Ci cukinia powędrowała, moje nie idą tak daleko.

Nie wiem czemu. To niby te niskie, a światła tam też dużo mają, nie wiem czemu tak zwiewają .
Ewa777 22:02, 27 sie 2018

Katkak napisał(a)

kłosowce rosną u mnie jak głupie . I wciąż ich więcej

Kasiu, wczoraj u Bellinghamów dowiedziałam się, że z liści kłosowca można robić herbatkę Nie wiedziałam tego.

Znalazłam w internecie:
Jest niezwykle aromatyczna. Liście, pączki, łodyżki i kwiatki stanowią cenny surowiec na aromatyczne napary.
Pić można napar przyrządzony wyłącznie z kłosowca lub potraktować go jako aromatyczny dodatek do mniej atrakcyjnych ziół. Można nim aromatyzować ciasta, nalewki i desery. Młode listki i pędy nadają się do sałatek.

Nie trzeba go siać co roku – jest to bylina, czyli roślina wieloletnia.
W ciągu roku można zebrać dwa pokosy. Kłosowiec ścina się na wysokość 20 cm, suszy, a roślina odrasta.

Napary z lofantu wzmacniają organizm. Wspomagają pracę serca, żołądka, układu krwionośnego, oddechowego, wątroby i dróg moczowych.
Ziele jest stosowane w inhalacjach i kąpielach.
Ma także zastosowanie kosmetyczne – wyciąg z kłosowca wygładza zmarszczki i wzmacnia cebulki włosowe.
Katkak 22:03, 27 sie 2018

z wakacji taką roślinkę przywiozłam . Z samego Nogatu uszabrowana . Strasznie ekspansywna się wydaje, bo całe połacie rzeki porasta, ale co tam. Będę się z Wami dzielić jakby co

A przywieziona tak
Katkak 22:03, 27 sie 2018

a przywieziona tak
Katkak 22:07, 27 sie 2018

Tu widać jakie powierzchnie porasta
Katkak 22:08, 27 sie 2018

Ewa777 napisał(a)

Kasiu, wczoraj u Bellinghamów dowiedziałam się, że z liści kłosowca można robić herbatkę Nie wiedziałam tego.

Znalazłam w internecie:
Jest niezwykle aromatyczna. Liście, pączki, łodyżki i kwiatki stanowią cenny surowiec na aromatyczne napary.
Pić można napar przyrządzony wyłącznie z kłosowca lub potraktować go jako aromatyczny dodatek do mniej atrakcyjnych ziół. Można nim aromatyzować ciasta, nalewki i desery. Młode listki i pędy nadają się do sałatek.

Nie trzeba go siać co roku – jest to bylina, czyli roślina wieloletnia.
W ciągu roku można zebrać dwa pokosy. Kłosowiec ścina się na wysokość 20 cm, suszy, a roślina odrasta.

Napary z lofantu wzmacniają organizm. Wspomagają pracę serca, żołądka, układu krwionośnego, oddechowego, wątroby i dróg moczowych.
Ziele jest stosowane w inhalacjach i kąpielach.
Ma także zastosowanie kosmetyczne – wyciąg z kłosowca wygładza zmarszczki i wzmacnia cebulki włosowe.

No patrz, ale ma zastosowań, nie wiedziałam o tym, dzięki . Strasznie lubię jego zapach bo jest taki anyżkowy, ale z pewnością teraz będę wykorzystywać go w kuchni .
Katkak 22:13, 27 sie 2018

lilia będzie znów kwitła . Są aż 3 pączki, pierwszy raz tyle na raz

ta zielona to pewnie Kermit

ciekawe czy uda się im rozmnożyć, czy też ryby cały skrzek wtrynią
Katkak 22:17, 27 sie 2018

fajnie winobluszcz szopę porasta. Tu sąsiadka nie da rady wejść żeby go ciachnąć choćby chciała, hihi

widzicie jaki bez czarny Tower już strasznie wysoki? Wyższy od lusterka
Katkak 22:20, 27 sie 2018

ta malota wciąż kwitnie. Zaczynam się zastanawiać czy to bylina, czy jednoroczne coś. Niby bylina, ale nazwy nie zapamiętałam
Katkak 22:24, 27 sie 2018

od Ewci z gdańska taką śliczną trawkę dostałam. Wylądowała na rabacie pod gruszką, ale zapomniałam po posadzeniu fotkę zrobić

zawilce jeszcze cieszą

przepadam za rudbekiami. Cudnie świecą i dłuuuugo cieszą