Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 22:49, 18 cze 2014

Luki napisał(a)
Kasiu jeżeli żurawa nie miałą nazwy to kupiłaś Southern Comfort, niedzielona potrafi wyrosnąć na giganta
Fala rośnie i rośnie

Łukasz jesteś niesamowity . Jeszcze nawet nie zdążyłam Cię spytać, a tu proszę - już wszystko wiem . To z pewnością ta żurawka, bo pani u której ją kupowałam powiedziała, że też ją ma i jest baaardzo duża . Dziękuję .
Katkak 22:50, 18 cze 2014

elzbieta_g napisał(a)

ha! bystrzak jestem i pająka widzę

Brawo Sherlocku
jola54 23:29, 18 cze 2014

Kasiu! czy w czerwcu można ukorzeniać bukszpany? i co z nimi przed zimą zrobić?, czy takie maleństwa sadzi się do gruntu?...pozdrawiam
Katkak 23:45, 18 cze 2014

jola54 napisał(a)
Kasiu! czy w czerwcu można ukorzeniać bukszpany? i co z nimi przed zimą zrobić?, czy takie maleństwa sadzi się do gruntu?...pozdrawiam

Joluś chyba można, ale ja zupełnie się na bukszpanach nie znam. Tak z głupia w sierpniu ucięłam kilka gałązek u teścia na działce i z pięciu trzy się ukorzeniły. Całą zimę miałam je w domu na parapecie i wiosną wsadziłam do gruntu, ale jakieś takie biedne są. Ostatnio w jakiejś gazecie czytałam, że najlepiej jest gałązeczkę zamoczyć w ukorzeniaczu i wsadzić wprost do gruntu, do dobrze spulchnionej ziemi. Z tego co gdzieś tu przypadkiem wyczytałam to chyba w czerwcu właśnie tnie się bukszpany i te gałązeczki obcięte wykorzystuje się do robienia sadzonek.
Iza_ 09:03, 19 cze 2014

Na początku czerwca właśnie poucinałam parę (no może 30-40)gałązek bukszpanu - 8cm. Odcięłam nowe listki, żeby poszło w korzonki, połowę gałązki obskubałam z listków, zostawiając 3oczka z listakmi (tak to się mówi? oczka?). Potem zanurzyłam w wodzie, ukorzeniaczu (starym - nie wiem, czy spełnił własciwie swoją rolę) i prosto do ziemi. Od razu jako obwódkę rabatki z różami okrywowymi. 3 tygodnie minęły i jest szansa, że się przyjmą, bo kilka z nich jest całkiem wyschnięta, a reszta podsuszona trochę, ale generalnie zielona. Gdzieś w ogrodowisku jest cały instruktaż rozmnażania bukszpanu.
iwonaal 11:19, 19 cze 2014

Zostawiam pozdrowienia. Ja mam lenia na domek. Pa
Katkak 15:49, 19 cze 2014

iwonaal napisał(a)
Zostawiam pozdrowienia. Ja mam lenia na domek. Pa

Pozdrawiam
stempka 16:06, 19 cze 2014

Rewizyta jaki ciekawy pniaczek wystaje z rabatki i pajączek ja też go widzę Ślicznie
Katkak 16:18, 19 cze 2014

stempka napisał(a)
Rewizyta jaki ciekawy pniaczek wystaje z rabatki i pajączek ja też go widzę Ślicznie

Tak, pniaczki to mój mały świrek I kamienie też lubię Pozdrawiam.
BASIA8 17:14, 19 cze 2014

Hej Kasieńko. Witam Cię świątecznie. Odmiane żurawki rozpoznałaś bezbłędnie Pozdrawiam.