Piwonie bylinowe poznać idzie po tym ze część nadziemna zimą obumiera , a drzewiaste gubią tylko liście pozostaja pędy zdrewniałe i pąki które w przyszłym sezonie wypuszczą nowe pędy i kwiaty
Dziękuję teraz pozostaje przyjrzeć się dokładnie moim piwoniom. Łatwo teraz pójdzie. Szukałam w necie, ale nigdzie nie wyłuszczono tego w tak prosty i czytelny sposób, pozdrawiam
Moja piwonia drzewiasta , która co roku zachwyca swoim kwitnieniem :
znalazłam Elu , Twoją piwonię, bardzo cenna odmiana aeoniaSuffruticosa4.jpg&filetimestamp=20060426021443" target="_blank" rel="nofollow">http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=PlikaeoniaSuffruticosa4.jpg&filetimestamp=20060426021443 jest z podgatunku osti a odmiana – lishizhenii , nazwa chińska Feng Dan
Piwonie drzewiaste dzielą się także ze względu na formę kwiatów. Wyróżnia się formy:
Czy ktoś ma może piwonię Kansas? Chodzi mi o to jakie w rzeczywistości są jej kwiaty? Na ogół napisane jest że czerwone a na zdjęcia to raczej takie mocno różowe wyglądają. Jak to jest u Was?
Ostatnio zdobyłem przypadkiem bardzo fajna książeczke Władysława Czarneckiego "Piwonie"mnóstwo informacji dotyczących uprawy, rozmnażania,gatunków bardzo ciekawa polecam.