Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu

Makowo na Kociewiu

malgra 20:12, 29 kwi 2016

makkasia napisał(a)

Nie okrywam różaneczników, jedynie podsypuje kopczyki z kory bardzo wysoko, które wiosną całkowicie zdejmuję i w zamian delikatnie podsypuję cienka warstwę kwaśnej próchnicy

Piękny ogród i jakie cudne kolory zieleni ... i te nowe przyrosty bukszpanów.
Co należy robić aby różaneczniki były takie dorodne, zdrowe, bo u mnie jakoś nie chcą rosnąć, a posadzone w dobrej ziemi i podlewane nawozem dla nich. No cóż widać jaki ze mnie ogrodnik
makkasia 20:47, 29 kwi 2016

malgra napisał(a)

Piękny ogród i jakie cudne kolory zieleni ... i te nowe przyrosty bukszpanów.
Co należy robić aby różaneczniki były takie dorodne, zdrowe, bo u mnie jakoś nie chcą rosnąć, a posadzone w dobrej ziemi i podlewane nawozem dla nich. No cóż widać jaki ze mnie ogrodnik

Malgra dziękuję za miłe słowa Jesli chodzi o różaneczniki to podstawą, baaardzo ogólnie, jest odpowiednie bardzo kwaśne PH, przepuszczalne mega próchniczne podłoże z (korzenie muszą mieć dużą ilość powietrza) i stanowisko w rozproszonym cieniu ...takie warunki jednak niełatwo stworzyć.
Stąd biorą sie kłopoty w uprawie rózaneczników.
Specjalistką od RH jest Bodzia z "Rododendronowego". Jeśli chodzi o uprawę różaneczników to odsyłam do lektury wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja

Jest tutaj wszystko co należy wiedzieć o ich pielęgnacji. A ja mam w swojej kolekcji najmniej wymagające RH takimi są np. cunningham's white, Nova zembla. Jest ich pewnie duuużo więcej ale to już można się doczytać w watkach tematycznych.

Pozdrawiam
makkasia 20:51, 29 kwi 2016

Kacha123 napisał(a)
Kasiulka, śliczny ten Twój rezydent! Wycałować ode mnie proszę! I Makowo też śliczne, jak zawsze

Dziadziuś mnie dzisiaj zastąpił we wieczornych rytuałach dlatego jestem z Wami
oczywiście Franek jest całowany, kiedy tylko sie da więc od Ciebie uściski i całusy były Makowo dziękuje
makkasia 20:51, 29 kwi 2016

Kacha123 napisał(a)
Kasiulka, śliczny ten Twój rezydent! Wycałować ode mnie proszę! I Makowo też śliczne, jak zawsze

Dziadziuś mnie dzisiaj zastąpił we wieczornych rytuałach dlatego jestem z Wami
oczywiście Franek jest całowany, kiedy tylko sie da więc od Ciebie uściski i całusy były Makowo dziękuje
makkasia 21:06, 29 kwi 2016

Ewa40 napisał(a)

Ja planuję na granicy z trawnikiem, ale mam tam zraszacz więc, może jednak w tym miejscu też nie przeżyje. Wrzosy chyba nie lubią jak się je polewa z góry....
A na jaką trawę? Może też zgapię

wrzosy na pewno nie lubią mokrych miejsc, a zraszacz dodatkowo zmieniałby kwaśność gleby wiec kompletnie odpada. U mnie chcę posadzić selserię jesienną, (ma ponoć limonkowy kolor) bo lubi słońce i nie wymaga częstego podlewania. Pod zraszaczem jednak może lepiej byłoby gold foutains mam tą trawkę od tamtego roku i pięknie przezimowała i tak jak sama nazwa wskazuje świeci na rabacie
Zana 22:19, 29 kwi 2016

Kasiu, wreszcie pooglądałam sobie dokładniej Twój ogród i powiem jedno: Kobieto jak Ty masz pięknie!!!!. Rabaty są bogate, ale nie pstrokate, nie przeładowane. Wyczuwasz doskonale gdzie jest ta magiczna granica, którą łatwo przekroczyć, aby kompozycja nie zamieniła się w coś, co powoduje zgrzytanie zębów. Świetnie dobierasz rośliny i komponujesz. Wszędzie kryje się jakaś niespodzianka, coś co na dłużej przyciąga oko. Jestem naprawdę zauroczona
Juzia 05:46, 30 kwi 2016

Miłego babciowania!
A ja czekam na więcej fot z Makowa!
Iwk4 06:06, 30 kwi 2016

Jak rh? Rozkwita? Który jest u ciebie taki wczesny Kasiu?
malgra 09:34, 30 kwi 2016

Dziękuję bardzo! Muszę dokształcać się w tym temacie, człowiek się stale uczy i to jest cudowne i dobrze, że nie ma dość. Ale teraz będę u Ciebie stale bywać, bo jest pięknie!!!
Pozdrawiam serdecznie
makkasia 19:19, 01 maj 2016

Juzia napisał(a)
Miłego babciowania!
A ja czekam na więcej fot z Makowa!

Juziu zaraz będą ale babciowanie i ogród nie idzie w parze. Właśnie Franuś siedzi obok i naciska na klawisze. Moze uda mi sie coś wkleić
To zdjęcie z rana zrobione z okna kuchennego.

A to popołudniowe