Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

mira 18:18, 05 mar 2014

zobacz do Ani dała zdjęcie i opis

pozdrawiam
Richie 20:29, 05 mar 2014

Sebek napisał(a)
Prze tujami posadziłbym ekran z cisów, a na pozostałej powierzchni może po prostu kontynuację frontu - czyli kilka stożków i kulek

Dzięki Seba. Tuje muszą być podsadzone małymi albo czymś zasłonięte ale w zgodzie z całością tego fragmentu ogrodu. Kule na pniu i w gruncie też widzę
Richie 20:32, 05 mar 2014

mira napisał(a)
zobacz do Ani dała zdjęcie i opis

pozdrawiam[/quote

Dzięki Mira, już do niej idę...Również pozdrawiam.
kasiek 18:48, 09 mar 2014

Ależ i u Ciebie rewolucje, bardzo jestem ciekawa zakończenia tej akcji
Myslenie myśleniem ale pewniejakieś plany juz masz
Trzymam kciuki za efekty!
mira 10:51, 13 mar 2014

Rysiu dzięki za raport bratkowy, mi udało się kupić, wiele nie mogłam wybierać , szybkie decyzje , już , a sadzenie będzie celebrowane chyba z tydzień

czekam na Twoje bratkowe fotki
Gardenarium 10:58, 13 mar 2014

A ja myślę, że stylem do tego co jest na tej części ogrodu, w ogóle to nie pasuje, pasują bardziej ciekawe formy iglaste pienne, ale nie tak formalne jak cis czy bukszpan, którego tutaj do tej pory nie było
Więc to jak z innej bajki. Styl Twojego ogrodu jest zupełnie inny niż mojego, wstawianie takich fragmentów tylko spowoduje zgrzyt.

Pasuje cudny okaz klonu palmowego inny niż po drugiej stronie, bonsai jakiś okazały.

albo 3 sztuki na pniu świerka kłującego "Glauca Globosa" albo cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana' również na pniu.

Ekran z cisa też nie pasuje. Jest zbyt steryny do tego co masz. Musiałbyś cały ogród zamienić na bukszpanowy. Tak uważam.

Jeśli formy strzyzone to z innych gatunków niż bukszpan, stożki np niebieskie, cięte formy jak w ogrodzie Bloomów w Bressingham. To pasuje do Twojego ogrodu.

Prześledź zdjęcia z Anglii z ogrodu który podałam. Oni są mistrzami w formowaniu iglaków. Ty też I to pasuje.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:43, 13 mar 2014

Tak utytułowany ogród zasługuje na coś oryginalnego, nie tylko powielanie fragmentów. Wyjaśnię o co mi chodzi wieczorkiem, jak się dokładniej przyjrzę, jakie kolory pasują. Może znajdę okaz o jaki mi chodzi, mam już pomysł.

Tutaj trzeba zacząć od wyszukania czegoś oryginalnego, co jest jedne jedyne, czego nie ma nikt, ale też pasuje do reszty, To coś powinno dominować po lewej stronie wysokością i mieć wyjątkowy kolor i kształt. Podsadzenia na dole powinny mu tylko towarzyszyć, delikatnie podkreślać i nawiązywać do reszty nasadzeń po obu stronach, stylem, kolorem, kształtem, ale nie przyćmić głównej "gwiazdy".

Instagram Ogrodowiska
mira 14:40, 13 mar 2014

Gardenarium napisał(a)
Tak utytułowany ogród zasługuje na coś oryginalnego, nie tylko powielanie fragmentów. Wyjaśnię o co mi chodzi wieczorkiem, jak się dokładniej przyjrzę, jakie kolory pasują. Może znajdę okaz o jaki mi chodzi, mam już pomysł.

Tutaj trzeba zacząć od wyszukania czegoś oryginalnego, co jest jedne jedyne, czego nie ma nikt, ale też pasuje do reszty, To coś powinno dominować po lewej stronie wysokością i mieć wyjątkowy kolor i kształt. Podsadzenia na dole powinny mu tylko towarzyszyć, delikatnie podkreślać i nawiązywać do reszty nasadzeń po obu stronach, stylem, kolorem, kształtem, ale nie przyćmić głównej "gwiazdy".

Danusiu Rysio ma awarię kom i jak tylko się naprawi to będzie się kontaktował. Przeprasza za brak odzewu
i z tego co mi powiedział dzisiaj to szaleje w ogrodzie taka pogoda
Richie 21:31, 17 mar 2014

Sorry, że dopiero dzisiaj się odzywam ale miałem kompa w naprawie.
Danusiu,bardzo dziękuję za profesjonalne spojrzenie na ten fragment ogrodu. W pełni się zgadzam z Twoją koncepcją bo zależy mnie na czymś orginalnym ale pasującym do tego miejsca.
Z niecierpliwością będę czekał na Twoje propozycje. Dzięki.
mira 14:06, 19 mar 2014

Trawa o którą pytałeś to Stipa tenuissima (ostnica)

a to z 10 września liriope / jednak jedno p /

to tyle

a tak w ogóle uprasza się o zdjęcia,

jak będziesz penetrować szkółki to proszę pytaj o derenia Halo Ivery i świerka Inversa i jak gdzieś zdiagnozujesz to proszę o alarm

pozdrawiam