Ryśku widziałam Twoje westchnienia wiosny moje pigwowce i wiciokrzewy pomorskie zostały w rajskim , tu nie mam nic więc z miłą chęcią będę wpadała do Ciebie oglądać kwiatuchy pozdrawiam
Przybiegłam (albo przywlekłam się) przywitać sie wiosennie.. i odmeldować, że fton zmieniony całkowicie.. i latarenka od Ciebie wreszcie ma lepszą oprawę.. muszę pochwalić latarenkę. Bo latarenki mają inni, latarenkę mam i ja poopatrz jak masz ochotę
I u Ciebie nawet na przedwiośniu jest cudnie Czytam, że Luciferki z Mirą zakupujecie..... a ja dumam gdzie posdzić obielę... na liście oczekujacej ciągle jest.. Twoja to jaka odmiana.. już się z pewnością pytałam, ale sorki.. nie pamiętam gdzie zapisałam..
Właśnie przed chwilą odebrałam paczkę i lucyfery już są
Ryśku a to dal Ciebie żebyś nie musiał szukać ze strony Benexu masz opis co i jak
Crocosmia-Cynobrówka Lucifer
Stanowisko
Cynobrówki wywodzą się z tropikalnych rejonów Afryki. Jest łatwa w uprawie dlatego polecana jest również dla niedoświadczonych ogrodników. Krokosmie można hodować bez wykopywania. Jest rośliną cebulową, idealnie nadaje się na kwiat cięty, lecz od razu należy wsadzić je do wody. Preferują stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatrów.
Gleba
Najlepiej rosną na glebach niezbyt ciężkich, przepuszczalnych, pulchnych.
Sadzenie
Głębokość sadzenia powinna być równa 3-krotnej wysokości danej bulwy, na glebach ciężkich sadzimy je nieco głębiej, na lżejszych płycej. Krokosmie można uprawiać w ogródkach skalnych.
Pielęgnacja
W okresach suszy cynobrówki wymagają podlewania. Na glebach uboższych co trzy tygodnia aż do kwitnienia dokarmia się rośliny nawozem wieloskładnikowym. Starannie odchwaszczamy rabaty, gdyż chwasty zabierają potrzebne roślinie wodę i składniki organiczne.
Aniu bardzo dziękuję za wiosenne przywitanie i od razu się odwzajemniam - również witam wiosennie
Front prezentuje się rewelacyjnie jest dostojnie i elegancko a latarenka w tym miejscu dodaje uroku
Polecam obielę bo jej białe wiosenne kwiaty są ozdobą każdego ogrodu
Mira bardzo się cieszę, że mi pomogłąś a moja radość jest tym większa , że można ją posadzić na skalniaku bo tam jakieś miejsce zawsze znajdę
Jutro się zgłoszę po odbiur. Dzięki