Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

monteverde 23:24, 24 lut 2014

Ryśku widziałam Twoje westchnienia wiosny moje pigwowce i wiciokrzewy pomorskie zostały w rajskim , tu nie mam nic więc z miłą chęcią będę wpadała do Ciebie oglądać kwiatuchy pozdrawiam
Richie 23:26, 24 lut 2014

Ivvvona napisał(a)
Prawdziwie wiosennie się zrobiło, mam nadzieję, że zima nam już odpuściła. Zastanawiam się, czy można już usunąć kopczyki z róż? Moja pigwa też wypuściła listki - niesamowite jak na luty.

Ja kopczyków jeszcze nie usuwam, myślę że na początku marca to zrobię,
Richie 22:42, 25 lut 2014

Moja obiela też ruszyła ale zostało dużo owoców, które musiałem usunąć bo listki już widoczne a trochę tego było...

zbigniew_gazda 08:02, 26 lut 2014

Ryśku kukam co u Ciebie a tu normalna wiosna. Ale się napracowałeś. Cała micha owoców albo nasionek. Też tak mam z ketmią. Pozdrawiam wiosennie.
Mala_Mi 12:15, 03 mar 2014

Przybiegłam (albo przywlekłam się) przywitać sie wiosennie.. i odmeldować, że fton zmieniony całkowicie.. i latarenka od Ciebie wreszcie ma lepszą oprawę.. muszę pochwalić latarenkę. Bo latarenki mają inni, latarenkę mam i ja poopatrz jak masz ochotę
Mala_Mi 12:16, 03 mar 2014

I u Ciebie nawet na przedwiośniu jest cudnie Czytam, że Luciferki z Mirą zakupujecie..... a ja dumam gdzie posdzić obielę... na liście oczekujacej ciągle jest.. Twoja to jaka odmiana.. już się z pewnością pytałam, ale sorki.. nie pamiętam gdzie zapisałam..
mira 19:43, 03 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
I u Ciebie nawet na przedwiośniu jest cudnie Czytam, że Luciferki z Mirą zakupujecie..... a ja dumam gdzie posdzić obielę... na liście oczekujacej ciągle jest.. Twoja to jaka odmiana.. już się z pewnością pytałam, ale sorki.. nie pamiętam gdzie zapisałam..

Właśnie przed chwilą odebrałam paczkę i lucyfery już są

Ryśku a to dal Ciebie żebyś nie musiał szukać ze strony Benexu masz opis co i jak

Crocosmia-Cynobrówka Lucifer

Stanowisko
Cynobrówki wywodzą się z tropikalnych rejonów Afryki. Jest łatwa w uprawie dlatego polecana jest również dla niedoświadczonych ogrodników. Krokosmie można hodować bez wykopywania. Jest rośliną cebulową, idealnie nadaje się na kwiat cięty, lecz od razu należy wsadzić je do wody. Preferują stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatrów.

Gleba
Najlepiej rosną na glebach niezbyt ciężkich, przepuszczalnych, pulchnych.

Sadzenie
Głębokość sadzenia powinna być równa 3-krotnej wysokości danej bulwy, na glebach ciężkich sadzimy je nieco głębiej, na lżejszych płycej. Krokosmie można uprawiać w ogródkach skalnych.
Pielęgnacja
W okresach suszy cynobrówki wymagają podlewania. Na glebach uboższych co trzy tygodnia aż do kwitnienia dokarmia się rośliny nawozem wieloskładnikowym. Starannie odchwaszczamy rabaty, gdyż chwasty zabierają potrzebne roślinie wodę i składniki organiczne.

pozdrawiam
Richie 21:47, 03 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Przybiegłam (albo przywlekłam się) przywitać sie wiosennie.. i odmeldować, że fton zmieniony całkowicie.. i latarenka od Ciebie wreszcie ma lepszą oprawę.. muszę pochwalić latarenkę. Bo latarenki mają inni, latarenkę mam i ja poopatrz jak masz ochotę

Aniu bardzo dziękuję za wiosenne przywitanie i od razu się odwzajemniam - również witam wiosennie
Front prezentuje się rewelacyjnie jest dostojnie i elegancko a latarenka w tym miejscu dodaje uroku
Polecam obielę bo jej białe wiosenne kwiaty są ozdobą każdego ogrodu

Richie 21:55, 03 mar 2014

mira napisał(a)

Właśnie przed chwilą odebrałam paczkę i lucyfery już są

Ryśku a to dal Ciebie żebyś nie musiał szukać ze strony Benexu masz opis co i jak

Crocosmia-Cynobrówka Lucifer

Stanowisko
Cynobrówki wywodzą się z tropikalnych rejonów Afryki. Jest łatwa w uprawie dlatego polecana jest również dla niedoświadczonych ogrodników. Krokosmie można hodować bez wykopywania. Jest rośliną cebulową, idealnie nadaje się na kwiat cięty, lecz od razu należy wsadzić je do wody. Preferują stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatrów.

Gleba
Najlepiej rosną na glebach niezbyt ciężkich, przepuszczalnych, pulchnych.

Sadzenie
Głębokość sadzenia powinna być równa 3-krotnej wysokości danej bulwy, na glebach ciężkich sadzimy je nieco głębiej, na lżejszych płycej. Krokosmie można uprawiać w ogródkach skalnych.
Pielęgnacja
W okresach suszy cynobrówki wymagają podlewania. Na glebach uboższych co trzy tygodnia aż do kwitnienia dokarmia się rośliny nawozem wieloskładnikowym. Starannie odchwaszczamy rabaty, gdyż chwasty zabierają potrzebne roślinie wodę i składniki organiczne.

pozdrawiam

Mira bardzo się cieszę, że mi pomogłąś a moja radość jest tym większa , że można ją posadzić na skalniaku bo tam jakieś miejsce zawsze znajdę
Jutro się zgłoszę po odbiur. Dzięki
Mala_Mi 09:35, 04 mar 2014

Rysiu, ale są różne obiele.. a ja chcę mieć taką jak twoja....
Jak możesz to rzuć okiem która to może być..
są dwie odmiany Niagara i Bride