Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogródek Eli

Mały ogródek Eli

ela_z 07:38, 12 lut 2015

Jak dbac o trawnik od Waldka

waldek727 napisał(a)

Ewo.
Są prace pielęgnacyjne przy trawniku które wykonujemy tylko raz w roku, góra dwa.
Do takich prac należy wczesnowiosenne walcowanie murawy. Należałoby ocenić stan nawierzchni po zimie i dopiero wtedy zdecydować o tym czy walcować, czy też nie. Najczęściej darń wypychana jest w sytuacji gdy mamy zimą duże wahania temperatur oscylujących wokół 0*C. Ciągle zamarzająca woda potrafi w wielu miejscach oderwać system korzeniowy od podłoża i dlatego wiosną należy z powrotem docisnąć trawę do gleby.
-walcowanie
-wertykulacja
-uzupełnianie ubytków (dosiewanie trawy)
-mulczowanie kompostem lub ziemią do trawników
-natlenianie i rozluźnianie systemu korzeniowego (aeracja)
-zasilanie gleby w potas, fosfor i magnez (wzmocnienie systemu korzeniowego po zimie)
-zasilanie gleby w azot+mikroelementy (zwiększenie masy i wybarwienie)
ela_z 07:43, 12 lut 2015

Dasia napisał(a)

jarzmianki przybyły jesienią i bardzo mi się podobają

Dasia napisał(a)

Witaj Elu,
te trawki kupiłam na targu jako bezimienne, ale znawcy podpowiedzieli, że to jest turzyca Carex testacea "Praire Fire".
ela_z 07:46, 12 lut 2015

Dasia napisał(a)
Wpadłam z rewizytą Odpwiedziałam Ci na pytanie u mnie.
Pooglądałam pismo obrazkowe, jesteś pewna, że chcesz te tuje przy tarasie? A nie lepsze byłyby panele drewniane, a na nich bluszcz (dla lepszego wyciszenia i wyglądu)? To węższa opcja i nie musiałabyć usuwać tego, co już rośnie.

Dziekuje Ci bardzo za informacje.
Zastanawiałam już sie mocno nad tym panelem
Dziewczyny już postanowiły że będą cisy
Jeżeli wstawie panele to tam bedzie słońce latem do godziny 11.
Miskanty Morning light i stipa moga tego nie wytrzymać.
Wiec wtedy bede miala tylko kulki i bluszcz i tak bede musiała przearanżować to miejsce.
Ale do wiosny jeszcze troche zobaczymy na czym stanie

Pozdrawiam
Ewa777 08:40, 12 lut 2015

Elu, jak u Ciebie przygotowania? Już coś zamówiłaś, posiałaś?
Ładną mamy ostatnio pogodę, a za tydzień ma być jeszcze ładniejsza. Sprawdzałaś?
ela_z 09:08, 12 lut 2015

Hej Ewa,

Szukam tego kompostu cały czas i jakos nie moge nic znaleść:/
Chyba kupie obornik granulowany
W weekend chce podlac drugi raz rosahumusem (pierwszy raz był jesienią) i może mąż mi przekopie jeszcze raz z obornikiem
Zrobiłam liste zakupów:
-duze cisy (hilli albo baccata męski)-przy tarasie-Dendron
-małe ciski żeby sobie powoli rosły przy płocie-Dendron
-Trawy: gracillimus podobno lubi ciężką glebeBuchannani, Frosted curls, Phenix green i oczywiscie stipa- u Pana Trawki
-kule bukszpanowe chyba kupie w I (zastanawiam się też na tuja danica jako alternatywą dlabukszpanow- troche mi chorowały jesienia)
-zamowiłam jarzmianki tam gdzie Ty, planuje odebrac je na targach w Renku
-musze wysiać werbene i jeżówki ale minął mi termin w kalendarzu księżycowym, nastepny dogodny w marcu.
-graby i obwódki bukszpanowe na chyba zostawie na jesień

Uff dobrze ze mam mały ogrodek

Pozdrawiam

ela_z 10:49, 12 lut 2015

Przepisy na naleweczki

Toszka napisał(a)
No to jak już tak nalewkowo. Mam swoją specjalność.
Słój 5-6l. 3/4 słoja napełniamy wydrylowanymi!!!! wiśniami, upchnąć ile się da proszę. Nalewamy 0,9l miodu gryczanego (koniecznie ten!) i zalewamy 0.5 -1l spirytusu - ile to zależy jaką moc preferujemy. Wszystko robimy na raz. Zakręcamy. Jak sobie przypomnimy to wstrząsamy. Odstawiamy na m.in. 2 miesiące. Pestek nie ma to i może dłużej z owocami stać. Po tym czasie odcedzamy wiśnie w słoiki do których można dodać po kawałku cynamonu i po 5-6 ziaren kardamonu (do lodów, na prezenty lub do podjadania palcami). Nalewkę filtrujemy przez filtry do kawy, a potem zakręcamy butelki. Już na Boże Narodzenia jest dobra. Po roku lepsza ale po co się męczyć?

Toszka napisał(a)

Agnieszko, mam lepszą wersję, która od lat jest hitem wśród moich znajomych i rodziny... Przepis mam od znajomych Egipcjan (sic!) i funkcjonuje jako... "podstępny" deser.
Bazą jest ugotowany syrop (esencjonalny kompot) ze śliwek suszonych. Jeśli śliwki są słodkie to absolutnie cukru nie trzeba dawać. Deser można zrobić w dużym słoju lub misie - ważne by naczynie zmieściło się do lodówki na min. tydzień.Do mocno ciepłego syropu wrzucamy bakalie wg upodobań (rodzinki, morele, figi, daktyle, żurawina etc) koniecznie ze sporą ilością orzechów. Zalewamy 0,5l spirytusu, wkraiwamy kawałki/cząstki (najlepiej bez błon) mandarynek, pomarańczy, kiwi, bananów (w alkoholu nie ciemnieją!), ananasa, i nawet jabłek. W doborze bakalii i owoców trzeba kierować się gustem i inwencją twórczą. Do smaku można dodać laskę cynamonu, wanilii (lub ekstraktu waniliowego). Jeśli ktoś lubi może być anyż gwiazdkowy lub garść kardamonu.

"Deser" podajemy w miseczkach lub pucharkach. Ostrzegam, bo deser idzie w nogi, a najbardziej "pijane" w nim są orzechy
Można dać więcej alkoholu i przed podaniem deseru odlać na nalewkę do odstania.

ela_z 20:51, 15 lut 2015

turzyca :
http://www.kalendarzogrodowy.pl/plPL/flower/show/artId/698/dirId/50/navId/11494
siakowa 07:43, 18 lut 2015

och jakie piekne jarzmianki wyszukałas pędzie sie o nie dopytac u źrodła chyb aze wiesz co to za odmiana? pozdrawiam
ela_z 07:51, 18 lut 2015

siakowa napisał(a)
och jakie piekne jarzmianki wyszukałas pędzie sie o nie dopytac u źrodła chyb aze wiesz co to za odmiana? pozdrawiam

Nie wiem dokładnie jakie ma Dasia Danusia poleciła mi ciemne, wiec zmówiłam Moulin Rouge i Washfield.
siakowa 07:52, 18 lut 2015

zamawiasz jako kłącza tak?