Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

WilczaGora 11:55, 18 paź 2013

iwka napisał(a)
Dzień dobry Ewo. Podczytuję tak sobie i podglądam, pięknie macie, pięknie!!!
Wczoraj naczytałam się tych twoich przepisów i naoglądałam zdjęć na blogu, że w pracy nie mogłam
usiedzieć. Zrobiłam ciasto ze śliwkami ale buuuuuuuu .......... wyszedł mi zakalec. Jak zwykle pewnie coś pokręciłam. A najlepsze jest to, że w ciągu godziny trzy osoby pochłonęły całą blaszkę i nikt oprócz mnie tego zakalca nie widział. Będę próbować jeszcze raz, a dzisiaj robię z Twojego przepisu śliwki do mięska.

jeśli wychodzi zakalec to znaczy że ciasto było zbyt ciężkie i albo przeholowałaś z maślanką albo troszkę zbyt dużo tłuszczu było..ale raczej stawiam na maślankę...
dość długo trzeba ubijać jaja z cukrem...aż masa będzie bardzo jasna

co jeszcze mogło pójść nie tak ??? myślę .....

a używałaś szklanek ? pamiętaj że tak bardzo popularne teraz kubki mają około 30 ml więcej niż takie zwykłe szklanki i pamiętam jak kiedyś się też nabrałam tak z murzynkiem

pozdrawiam

p.s. śliwkę też smaż odpowiednio długo aż będzie gęsta, ciemna i wypieczona jak najlepsza babcina konfitura
malgorzata_s... 11:59, 18 paź 2013

Te fotki niesamowite, Kolory aż wyłażą przez monitor. Przepisy mniam. Wafelki też robię zawsze do mieszanki świątecznej. Pozdrawiam
Jadzia68 12:01, 18 paź 2013

Powaliły mnie te zdjęcia na kolana, ależ kolorowa ta rabata!!!!!!! jesień to mistrzyni kolorów
WilczaGora 12:01, 18 paź 2013

Iwona, jeszcze coś mi zaświtało...
wiesz...przejęłam się mocno bo mi nigdy zakalec z tego przepisu nie wychodził a różne owoce używałam: gruszki, morele, brzoskwinie ...

Jęsli masz takie średnie lub mniejsze jaja to zamiast 2 daj 3 sztuki ! i długo ubijaj - koniecznie bo ta piana poza proszkiem "trzyma ciasto"
Ja zwykle kupuję duże jaja bo tu w pobliskiej wsi mamy taką "jajową metę" od kurek wiejskich ... i one są spore...
powodzenia
iwka 12:09, 18 paź 2013

Podejrzewam, że o tłuszcz tu chodzi, bo w pośpiechu dałam dwie łyżki takie solidne masła no i oczywiście moją miarką były kubki, a może i nie zbyt dokladnie ubiłam te jaja, chociaż staram się to robić dokładnie
Ewa ja z tych co tak szybko sie nie poddają. A ciasto i tak pychota.
paulina_ns 12:12, 18 paź 2013

WilczaGora napisał(a)
jakość marna (wybaczcie) ale wklejam...
dziś rano, z piętra naszego domu, przez okno i na dokładkę komórka ale czy to ma znaczenie...

bordowo/czerwone plany to azalie i berberysy

kolorki tak mnie ośmieliły że podzielę się z Wami tym dzisiejszym optymizmem

buziaki ślę z Wilczej

p.s. spieszę donieść, że krem do wafli już podgrzewam...
znów będę dziś po południu gotowała wilczogórski krem z dyni na weekend
....a na dzisiejszą, wieczorną kolację we dwoje polecam ....pieczone gruszki z gorgonzolą

Ale piękne widoki i jak kolorowo...a co to za drzewko/krzew na tym lewym zdjęciu po prawej stronie, takie żółto-różowe?

WilczaGora 12:17, 18 paź 2013

to kalina koralowa "Compactum"
WilczaGora 12:20, 18 paź 2013

iwka napisał(a)
Podejrzewam, że o tłuszcz tu chodzi, bo w pośpiechu dałam dwie łyżki takie solidne masła no i oczywiście moją miarką były kubki, a może i nie zbyt dokladnie ubiłam te jaja, chociaż staram się to robić dokładnie
Ewa ja z tych co tak szybko sie nie poddają. A ciasto i tak pychota.

do tego ciasta daj pół szklanki oleju, nie dawaj masła...
paulina_ns 12:28, 18 paź 2013

WilczaGora napisał(a)
to kalina koralowa "Compactum"

Pięknie się przebarwia...pozdrawiam cieplutko w ten zimowy dzień
Enya73 13:09, 18 paź 2013

WilczaGora napisał(a)

też o tym myślałam...
myślę że psiapsióły byłyby z nas że hoho
ale może zdalnie choć się postaramy...
kanały komunikacji prywatnej trzeba zbudować i się starać
życie resztę zrobi za nas !!!

i co Ty na to ?

Jestem w 100% za Bardzo mi miło, że to zaproponowałaś Już myślę o tych kanałach

Ostatnio doszliśmy z mężem do wniosku, że czas najwyższy pomyśleć o zagospodarowaniu pokoju dla gości, bo nasi znajomi coraz dalej mieszkają
Te 300 km w weekend czy dzień wolny od pracy w tę czy w tamtą nie powinno stanowić problemu
Chętnie poznam Cię osobiście

Pozdrawiam serdecznie