Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

Pszczelarnia 13:25, 18 paź 2013

Tak sobie myślę, że u podnóża Gór Bardzkich jest też Wilcza. I jest tam bardzo piękne gospodarstwo z widokami zapierającymi dech w piersiach. Tylko tam nie ma takich cudnych kolorów jesiennych. Jest dużo bukowej miedzi i ciemnej zieleni smreków - brakuje zaś tego bordo (azalii).

Gruszki z gorgonzolą do sałaty zielonej, mniam.

EDIT:"Dużo czytaj na temat roślin, bądź konsekwentna w realizacji pomysłów i systematyczna w pracy...
....a roślinki odwdzięczą się dwójnasób i ogród będzie rósł w oczach." - tylko tyle albo aż tyle. Moje pomysły mają długą poczekalnię. Średnio 2-3 lata.
WilczaGora 13:38, 18 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Tak sobie myślę, że u podnóża Gór Bardzkich jest też Wilcza. I jest tam bardzo piękne gospodarstwo z widokami zapierającymi dech w piersiach. Tylko tam nie ma takich cudnych kolorów jesiennych. Jest dużo bukowej miedzi i ciemnej zieleni smreków - brakuje zaś tego bordo (azalii).

Gruszki z gorgonzolą do sałaty zielonej, mniam.

EDIT:"Dużo czytaj na temat roślin, bądź konsekwentna w realizacji pomysłów i systematyczna w pracy...
....a roślinki odwdzięczą się dwójnasób i ogród będzie rósł w oczach." - tylko tyle albo aż tyle. Moje pomysły mają długą poczekalnię. Średnio 2-3 lata.

Ewuniu, imienniczko moja
wiesz jak łatwo się radzi i mądruje

ja pierwsze 2 lata w ogrodzie to latałam jak "kot z pęcherzem"
przerabiałam to co większość:
ładne? - to kupuję
ile ? - na razie 1 szt bo nie wiem czy się uda..
gdzie sadzimy ? - może tu, może tam...

i tak ćwiczyłam sadzenie, wysadzanie, przesadzanie i pustki w każdym zakątku ogrodu...
chciałabym w serdeczności swojej oszczędzić innym tego chaosu...
faktem jest ze bardzo dużo czytam...
i mróweczka robotnica trochę ze mnie...
bym zapomniała...i zodiakalna Baranica uparta

całusy ślę z Wilczej
Pszczelarnia 13:45, 18 paź 2013

Wiesz, tak sobie myślę, ile energii nam poszło na to i czasu. Ale myślę, że ten czas "latania z pęcherzem" nauczył mnie podejścia do roślin, poznałam mój ogród, tą ziemię, moje oczekiwania.

Ale warto wiedzieć, lepiej jednak przemyśleć ogrodowe poczynania. Teraz jestem bardziej ostrożna. .
WilczaGora 13:59, 18 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Wiesz, tak sobie myślę, ile energii nam poszło na to i czasu. Ale myślę, że ten czas "latania z pęcherzem" nauczył mnie podejścia do roślin, poznałam mój ogród, tą ziemię, moje oczekiwania.

Ale warto wiedzieć, lepiej jednak przemyśleć ogrodowe poczynania. Teraz jestem bardziej ostrożna. .

u mnie podobnie,
nadeszło wyciszenie, więcej rozwagi, bardziej przemyślane zakupy, zawsze po parę sztuk jednego gatunki itd.itp. że niby to taka doświadczona ogrodniczka jestem...
....choć kiedy jestem w szkółkach roślin to i tak zawsze coś "uroczego " dołożę do koszyka"
staram się teraz patrzeć na rośliny "oczami mojego ogrodu" - czy one do mnie pasują, czy będzie im tu dobrze ?

w tym sezonie, od wiosny, amatorsko pomagałam naszym sąsiadom/przyjaciołom robić nasadzenia i porządkować ich ogród
to była dla mnie bardzo dobra lekcja poczucia ogrodniczej odpowiedzialności:
za analizę ich rabat pod kątem nasłonecznienia stanowiska, rodzaju podłoża
za każde wydane 10 pln
i wreszcie za wybrane gatunki i ilości roślin !!!
ale się stresowałam....
na szczęście są bardzo zadowoleni i już planujemy dalsze, wiosenne sąsiedzkie "tyranie"

całusiaki wilczogórskie śle...
mądralińskie z nas Ewki, co ?

elzbieta_g 14:13, 18 paź 2013

ja też chcę taką sąsiadkę co by mi ogród pomogła urządzić
Luki 14:48, 18 paź 2013

Cudowne kolorki, to się nazywa perfekcyjne zestawinie roślin Cudowna jesień. Fotek u mnie nie będzie, od rana pada deszcz i aż strach wychodzić z domu.....
WilczaGora 15:04, 18 paź 2013

Luki napisał(a)
Cudowne kolorki, to się nazywa perfekcyjne zestawinie roślin Cudowna jesień. Fotek u mnie nie będzie, od rana pada deszcz i aż strach wychodzić z domu.....

ma być ładniej w przyszłym tygodniu...prognozy obiecują
uzbrajam się w cierpliwość bo mi narobiłeś ochoty na ogród ale i na krajobrazy...
nóżkami przebieram i czekam
WilczaGora 15:48, 18 paź 2013

pada i wieje dziś strasznie...aż wiatr wywrócił donice na trasie
jak już wyszłam je podnieść to obok różanki przeszłam i takie cudo ścięłam że hej !
zwykle latem to tego nie robię, ale skoro nie będzie już cieszyła oka w ogrodzie,
to przytargałam ją do domu...liście pogryzione przez robaczyska ale mi to nie przeszkadza
kilka mszyc też poprosiłam o "pozostanie na zewnątrz", że w domu będzie im zbyt duszno...hihihih

jeśli tylko siostrzyczki w pąkach zdecydują się zakwitnąć a nie zaschnąć...to będzie różany bal...

GorAna 17:21, 18 paź 2013

Piękna różyczka
Pozdrawiam
WilczaGora 18:13, 18 paź 2013

GorAna napisał(a)
Piękna różyczka
Pozdrawiam

a dziękuje za miłe odwiedzinki
jest jeszcze kilka róż w pąkach... ale wątpię czy je jeszcze zobaczę w rozkwicie w tym sezonie