Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe przygody

Ogrodowe przygody

iwonadm 21:25, 31 mar 2016

Kasya napisał(a)
Iwona, jak twoje pełne ciemierniki po zimie ? dobrze przezimowały ?

Tak ładnie kwitną, niestety nie mam szansy zrobić im zdjęć, bo teraz jak głupia latam z łopatą, sekatorem i taczką po ogrodzie i końca nie widać
Dziś wsadziłam 5 róż, dołki wykopać to była jakaś katorga. Ziemia gliniasta i zbita. Ciężka sprawa, wsadziłam 2 siriusy i 3 kimono. Miałam je zadołowane zaczęły wybijać im pąki dość długie. Zobaczymy co z tego będzie.
iwonadm 21:32, 31 mar 2016

Napia napisał(a)

Śliczne krokusowo

Iwonka, zdradź, jak pociąć artemis. To nostalgiczna, więc nie jestem pewna, a nie chciałabym jej okaleczyć.
Macham

Różnie źródła podają, ja przyjęłam ją jako krzaczastą przycięłam o 1/3
Ładnie przezimowała, więc mam nadzieję, że równie ładnie zacznie kwitnąć co w tamtym roku.
m_gocha 22:52, 31 mar 2016

Witaj Iwonko Trafiłam do Ciebie i Twojego pięknego ogrodu szukając informacji o cięciu tamaryszka. Mam spory okaz około 10-letni - ma dość rozłożysty pokrój i około 3 m wysokości. Niestety ogród mój jest mały i postanowiłam poprzycinać tamaryszka. Chciałam uzyskać coś na podobę bonsai. W trakcie cięcia ogarnęły mnie wątpliwości i narazie zostawiłam takiego "oskubanego".Nie wiem jaką ja mam odmianę. Kwitnie VI-VII, niekiedy jescze potem słabo powtórzy kwitnienie. Napisz kiedy Twój kwitnie i kiedy go tniesz i jakiej długości zostawiasz gałązki. Zauważyłam tnąc, że niektóre są chyba uschnięte. Trochę się obawiam czy przeżyje takie radykalne cięcie i czy zakwitnie w tym roku.
Kasya 16:45, 01 kwi 2016

a jak duze doły kopiesz dla roz ?

a ciemierniki okrywalas jakos na te wieksze mrozy ?
mirkaka 08:32, 03 kwi 2016

Fajnie że pokazujesz ciągle róże. Można cieszyć się ich wyglądem nieustająco
iwonadm 13:27, 03 kwi 2016

m_gocha napisał(a)
Witaj Iwonko Trafiłam do Ciebie i Twojego pięknego ogrodu szukając informacji o cięciu tamaryszka. Mam spory okaz około 10-letni - ma dość rozłożysty pokrój i około 3 m wysokości. Niestety ogród mój jest mały i postanowiłam poprzycinać tamaryszka. Chciałam uzyskać coś na podobę bonsai. W trakcie cięcia ogarnęły mnie wątpliwości i narazie zostawiłam takiego "oskubanego".Nie wiem jaką ja mam odmianę. Kwitnie VI-VII, niekiedy jescze potem słabo powtórzy kwitnienie. Napisz kiedy Twój kwitnie i kiedy go tniesz i jakiej długości zostawiasz gałązki. Zauważyłam tnąc, że niektóre są chyba uschnięte. Trochę się obawiam czy przeżyje takie radykalne cięcie i czy zakwitnie w tym roku.

Mam tamaryszek, mam go już 5 lat ma długi pieniek a potem koronę, ścinam po kwitnieniu do zera, ale odrasta jak głupi. Mój kwitnie w maju
iwonadm 13:31, 03 kwi 2016

Kasya napisał(a)
a jak duze doły kopiesz dla roz ?

a ciemierniki okrywalas jakos na te wieksze mrozy ?

Odpisałam u Ciebie. Niczego nie okrywam oprócz nowo posadzonych krzewów. Jakoś dały radę.
iwonadm 13:39, 03 kwi 2016

mirkaka napisał(a)
Fajnie że pokazujesz ciągle róże. Można cieszyć się ich wyglądem nieustająco

Niestety nie mogę pochwalić się niczym nowym więc takie odświeżane kotlety wstawiam
iwonadm 20:13, 05 kwi 2016

Troszkę zdjęć z dzisiaj

czarny bez

iwonadm 20:16, 05 kwi 2016

za dużo się nie dzieje

załamana jestem magnolią Betty (zmarzły jej pąki oberwałam parę suchych i jeden zdrowy
Nowa Genie będzie miała 2 kwiaty