Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

aga_szsz 09:06, 16 wrz 2014

a co innego????
Toszka 01:10, 17 wrz 2014

Szmaragdy mozesz normalnie strzyc = z boków i od góry

dobrze, że czasami się odzywasz"-)
Jagodaa 08:06, 17 wrz 2014

Nawadnianie? Linia kroplująca? I Ty narzekasz, że nic się nie dzieje? Przecież to super sprawa! Mnie to nie czeka w najbliższej 10-latce .

Jak nie cis, to też decydowałabym się na szmaragdy, one są wąskie, można ciąć jak żywopłot, są zwarte i mają ładny kolor zimą, przynajmniej ładniejszy niż brabant, który jest taki troche mało szlachetny jak dla mnie .

Sama się waham nad jednym żywopłotem, cis kontra szmaragdy. Zobaczę, jak z dostępnością cisów u mnie.
aga_szsz 08:37, 17 wrz 2014

Nom, poczytałam o brabantach....odpadają

szmaragdy, mówicie...
oj korci mnie ten grab, a jeszcze bardziej cis...ale ile to kasy!!!!
a jeszcze muszę do przedogródka cisy dokupić....

Jak posadzę szmaragdy, to będzie za tujowato

To mówicie, że można je ciąć w "foremny" żywopłot??? I zębów i brzuszków nie będzie???

aga_szsz 08:44, 17 wrz 2014

Jagoda, nawadnianie, to zbyt dużo powiedziane. Na razie tylko linia kroplująca pod tuje podłączona do do kranu i ręcznie odpalana

eM, rzucił hasło, bo mu się nie chce stać ze szluachem, szkoda mu czasu ...

ale jak ja zapierdzielałam z konewkami po ogrodzie i gadałam o takim rozwiązaniu, to nie było potrzebne...

Muszę kupić szybko tą linię, zanim mu znów nie odwali
Juzia 09:09, 17 wrz 2014

Tujowato będziesz miała tylko dookoła...jak nasadzisz innych roślin to nawet tego nie będziesz widziała.
Przy Szmaragdach trochę zaoszczędzisz na inne rośliny i będziesz mogła kupić wyższe.

Ja wiosną kupuję 40 szt
Tylko z lupą będzie trzeba do nich chodzić

aga_szsz 09:37, 17 wrz 2014

Wiesz, co... teraz boję się kupować wyższe thuje, po tym jak odchorowały mi aureospicaty, ale one z pewnością były za mało podlewane.

Szmaragdy zajmą najmniej miejsca, bo z tyłu nie muszę ich ciachać i zielono będzie cały rok, a to dla mnie istotne.

Przed chcę posadzić wysokie drzewa, jakieś rozłożyste, żeby mi wwyżej zasłaniały, myślałam o klonach, tylko jakie i gdzie tu dostać??? Albo tulipanowiec, ale to wielkie drzewo będzie i może mi rozsadzić donice
Juzia 09:47, 17 wrz 2014

aga_szsz napisał(a)
Wiesz, co... teraz boję się kupować wyższe thuje, po tym jak odchorowały mi aureospicaty, ale one z pewnością były za mało podlewane.

Szmaragdy zajmą najmniej miejsca, bo z tyłu nie muszę ich ciachać i zielono będzie cały rok, a to dla mnie istotne.

Przed chcę posadzić wysokie drzewa, jakieś rozłożyste, żeby mi wwyżej zasłaniały, myślałam o klonach, tylko jakie i gdzie tu dostać??? Albo tulipanowiec, ale to wielkie drzewo będzie i może mi rozsadzić donice

Ale Twoje były kopane?

A te drzewa to chcesz ciąć czy będą swobodnie rosły?
Tess 10:32, 17 wrz 2014

Przecież graby można na bardzo wąski żywopłocik strzyc, zeby miejsca dużo nie stracić.
Gdzie ta donica? Idę szukać.
Jagodaa 10:37, 17 wrz 2014

... bo tu chyba chodzi o cięcie od strony sąsiada, że Aga chce przejście zostawić między siatką, a szmaragdy nie przejdą tak mocno przez płot .