Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

Majuniaa 20:50, 06 paź 2014

aga_szsz napisał(a)

Stożki część kupowałam niedawno, część już ponad rok mają.

Mnie najbardziej drzewa interesują, resztę można zamówić przez internet.
nie kojarzysz, czy może Umbry mieli? Wątpię... i cekawa jestem jak z jakimiś innymi drzewami. A w okolicach Olsztyna coś znasz, gdzie mają wybór w drzewach??

W tej Wsi E.to nie widziałam drzew innych oprócz buka. Tak, buki mieli. Poza tym iglaki. Głownie tuje.
Kolo Olsztyna sądzę ze duży wybór drzew jest u pani Wiesi na wyjezdzie z Olsztyna na Szczytno. To jest jeszcze ulica Pstrowskiego, ale poza miastem, po prawej stronie. Ja tam kupilam swojego platana, buka Rohana, koreankę, klona... Ma też miłorzęby i wszystko czego dusza zapragnie. I duże i małe. Aby tylko miec kaskę...
Majuniaa 20:51, 06 paź 2014

aga_szsz napisał(a)
dziś calutki dzień w ogrodzie.

posadziłam trochę cebul, porozsadzałam Ice dance, ostatnie kępki sadziłam już po ciemku resztę wsadziłam do wiadra z wodą na jutro...
Ciągałam się z bukszpanami w lewo i prawo... tak trochę na siłę robiłam drugą stronę ławki w przedogródku, brakuje materiału...
Jutro obfocę

pracuś z Ciebie )
aga_szsz 21:17, 06 paź 2014

Jagodaa napisał(a)

hehe, z Ciebie to jest udany chemik

Pewnie i tak uciekły pod inne korzenie

W przedogródku, przy zrywaniu trawy też ich było pełno

Skąd to się dziadostwo wzięło???
aga_szsz 21:21, 06 paź 2014

Majuniaa napisał(a)

W tej Wsi E.to nie widziałam drzew innych oprócz buka. Tak, buki mieli. Poza tym iglaki. Głownie tuje.
Kolo Olsztyna sądzę ze duży wybór drzew jest u pani Wiesi na wyjezdzie z Olsztyna na Szczytno. To jest jeszcze ulica Pstrowskiego, ale poza miastem, po prawej stronie. Ja tam kupilam swojego platana, buka Rohana, koreankę, klona... Ma też miłorzęby i wszystko czego dusza zapragnie. I duże i małe. Aby tylko miec kaskę...

a klona jakiego wzięłaś?

No właśnie ta kaska....

a ta szkółka w Wójtowie?
Majuniaa 19:20, 07 paź 2014

W Wójtowie to tam zawsze skupiam się na bylinach i małych roślinkach. Wypatrzyłam tam w tym roku carex Amazon Mist i oczywiście kupiłam. Kupilam też miskanta Cabaret i Variegratus. Dużych zadbanych drzew nie mają. Tu czasami nabym środki ochrony roślin i nawozy, są tańsze jak w ogrodniczych w Olsztynie.
Przecudny mają wybór donic i doniczek.

A klona pokazałam u siebie. Nie wiem jaka to odmiana
Jagodaa 20:04, 07 paź 2014

aga_szsz napisał(a)

Pewnie i tak uciekły pod inne korzenie

W przedogródku, przy zrywaniu trawy też ich było pełno

Skąd to się dziadostwo wzięło???

Miały nóżki? Bo jak tak, to były larwy chrabąszcza, szczególnie, że w trawniku też siedziały.
monteverde 22:17, 07 paź 2014

Aga pozdrawiam i dziękuję za namiary na szkółkę dzięki Maji na nowo znalazłam Twój ogród przepadł mi i nawet nie pamiętałam nazwy jestem na 18 stronce i patrzę co u Ciebie się zmieniło czy wykorzystałaś projekt Danusi ze stawkiem czy jakiś inny u mojej znajomej staw jest porośnięty irysami wodnymi, grzybieniami a w koło sa podsadzone liliowce i paprocie i jakieś jeszcze inne kwiatuchy fajnie to wyglądaaha nad stawkiem pasowałby jako drzewo Grujecznik japoński ROTFUCHS
aga_szsz 20:54, 08 paź 2014

Majuniaa napisał(a)
W Wójtowie to tam zawsze skupiam się na bylinach i małych roślinkach. Wypatrzyłam tam w tym roku carex Amazon Mist i oczywiście kupiłam. Kupilam też miskanta Cabaret i Variegratus. Dużych zadbanych drzew nie mają. Tu czasami nabym środki ochrony roślin i nawozy, są tańsze jak w ogrodniczych w Olsztynie.
Przecudny mają wybór donic i doniczek.

A klona pokazałam u siebie. Nie wiem jaka to odmiana

Tak, donice mają super, drzewa w fatalnej formie.
Ale zaraz za nimi jest druga szkółka i mają lepszy asortyment, dużo szczepionych drzewek, zwykłych drzew i innych roślinek. Byłam tam wczoraj
I kupiłam 5 Umbr. Miało być 8 wg planu, ale niestety na 9 szt, reszta miała jakieś pęknięcia na pniu, więc nie wzięłam.
aga_szsz 20:58, 08 paź 2014

Jagodaa napisał(a)

Miały nóżki? Bo jak tak, to były larwy chrabąszcza, szczególnie, że w trawniku też siedziały.

faktycznie, te w trawniku miały nóżki i były większe i mniejsze... zdarzyły się też takie większe szare bez nóżek bleeee
ale te w tirelli były bardzo malutkie i musiałam nieźle szperać w korzeniach, żeby je powyciągać. To na bank były opuchlaki.

Jeszcze tego dziadostwa mi brakuje...

coś też wyżera mi liście w hortensjach, ale tak od środka
aga_szsz 21:08, 08 paź 2014

monteverde napisał(a)
Aga pozdrawiam i dziękuję za namiary na szkółkę dzięki Maji na nowo znalazłam Twój ogród przepadł mi i nawet nie pamiętałam nazwy jestem na 18 stronce i patrzę co u Ciebie się zmieniło czy wykorzystałaś projekt Danusi ze stawkiem czy jakiś inny u mojej znajomej staw jest porośnięty irysami wodnymi, grzybieniami a w koło sa podsadzone liliowce i paprocie i jakieś jeszcze inne kwiatuchy fajnie to wyglądaaha nad stawkiem pasowałby jako drzewo Grujecznik japoński ROTFUCHS

Nie czytaj, szkoda czasu, nic tam się oprócz demolki nie działo

Bajoro się zasypuje, mam w planie wymurowanie czegoś w prostych formach, podobnie rabaty, bardzo stonowana roślinność...
bogata, różnorodna roślinność jakoś mi nie pasuje
ale grujecznika to sobie chyba sprezentuję