Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 10:57, 28 maj 2021

Alija napisał(a)

Urokliwe miejsce na kawkę i ciasteczko, tylko usiąść i rozkoszować się zapachem bzów.... Cudnie.
Kolorowo u Ciebie i radośnie, jak widać na zdjęciu, piękny ogród, piękna Ty.
Pozdrawiam!
Dziękuję zapach moich bzów wabi wiele owadów, niestety tych groźnych też. Zdajesz sobie sprawę, że wstawiłam tylko te zdjęcia, na których wyszłam jako tako. Mój syn twierdzi, że jak się zrobi 100 zdjęć to jest szansa, że 10 będzie przyzwoitych.
Dziś zasypię Was orlikami i dziewannami, właśnie są w najlepszej fazie rozkwitu.

Dorota123 11:06, 28 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Nie wiem czy pisałam obecnie nasiona są w lodówce.
Wg opisu na paczkach pisze tak aby nasiona dobrze i rowno wschodziły po wysianiu trzeba je przetrzymać w chłodnym miejscu do 10 stopni przez tydzień czasu a następnie wystawić do ciepła.
Więc tak pomyślałam, że lodówka bez ziemi też może być w sobotę wysieje w glebę.

U mnie w zeszłym roku naparstnice pięknie piwschodzily kupiłam nasiona. Część posadziłam na stałe miejsce we wrześniu część do doniczek i stały w foliaku i wiosna wysadzilam na stałe miejsce. Już wysokie bardzo ładne z kwiatem.
Naparstnice są 2 letnie ale jak liczyć te lata czy poprzedni rok to już się liczy czy lata kwitnienia.

Dziwna sprawa tyle razy kupowałam naparstnice okwitła, na drugi rok śladu po niej nie było.
Dorotko jak to jest napisz.

Pewnie mama widzi świeżość ogrodu po tej byle jakiej wiośnie. Moim zdaniem każdy miesiąc jest inny. U ciebie zawsze pełno kwiatów.
Nie przechłodziłam swoich, a to co mi się pojawiło to niezapominajki. Kupię jeszcze raz nasiona i przechłodzę w piwniczce, tam jest zimno.
Naparstnice już pikuję do dużych, niskich donic. Pierwszy rok liczy się od wysiania, one urosną do pewnej wielkości i tak przezimują. W następnym roku rosną i wypuszczają pędy kwiatowe. Po kwitnięciu, albo wyrywasz, albo pozostawiasz, żeby się wysiały. Naparstnica od wysiania nie zakwitnie Ci w tym samym roku, dlatego jest dwuletnia.

Dorota123 11:14, 28 maj 2021

danuta_szwajcer napisał(a)
Śicznie, miło Cię widzieć widać jak bardzo kochasz ten ogród i ile radości Ci daje no i miłość wzajemna. Ale pachnie , ale wzrok mój przykuły te czosnki na baczność stojące i jak pięknie kwitną, wpasowałaś je tam perfekcyjnie.Zdrowia, słoneczka Ci życzę Pozdrawiam
Dziękuję Ogród bardzo lubię, jest moją wielką pasją, tylko nie jestem pewna czy on mnie lubi. Właśnie przyczepiło mi się 2 kleszcze i będę miesiąc na antybiotyku i na słoneczko nie wolno wychodzić.
Czosnki bardzo lubię, kilka lat temu zamówiłam przeróżne, niestety nie wszystkie odmiany mam. Coś im u mnie chyba nie spasowało. Te co zostały ładnie mi przyrastają i to mnie cieszy.

Dorota123 11:34, 28 maj 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Wysiewacie dziewczyny pierwiosnki po przechłodzeniu, brawo.

ale jeszcze podpowiem, ze nasion się nie przykrywa tylko sypie po wierzchu, i wciska sie w ziemię, żeby nie wyfrunęły. jezeli w doniczce, to pod spodem podstawka na stałą wilgoć. i trzymać w półcieniu.

Powodzenia
Haniu kilka lat temu właśnie u Ciebie zobaczyłam pierwszy raz dziewannę. Bardzo mi się spodobała i szukałam nasion w ogrodniczym. Udało się i co rok mam ich więcej. Nie ścinam kwiatostanów, one całą zimę są dekoracyjne. Dopiero wczesną wiosną wykruszam nasionka, takie kuleczki nad żwirem i z tego żwirku pobieram młode sadzonki.
Pierwiosnków nie przechłodziłam i to był błąd.

Dziewanny

Dorota123 11:41, 28 maj 2021

oliwka napisał(a)

Dorotko już pisałam jak lubię twoje bzy w ogrodzie. Twój ogród jest ,wasze kolorowy.
A ja zauważyłam jednego małego krasnala na tym zdjęciu, który pojawił się nie wiadomo skąd i zaprasza na wejściu do twojego ogrodu.
')')
Czy ja dobrze widzę po lewej stronie tulipana, który nie patrząc na innych wyrwał się z rabatki i wita gości na wjeździe ??
Ten tulipan to taki uciekinier. Kiedyś przy wykopywaniu cebul pewnie jakaś mała wpadła w trawnik i tam została. Przez 2 lata w trawniku był tylko liść, nie wykopywałam, bo szkoda mi było trawnika. W tym roku zakwitł. Kosiarką omijamy to miejsce, trawkę docinam nożyczkami. Pewnie już tam zostanie, skoro mu tam dobrze.

Dorota123 11:46, 28 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Haniu wiem Legutko jak nikt dobrze opisał zasiewy pierwiosnków. W życiu bym o tym nie wiedziała. Po wysianiu po wierzchu trzeba przyklepac deseczka. Nasion nie zagrzebywac w ziemi.
Pewnie taki błąd zrobiłam przy wysiewie kosmosow Sonata. Wysiałam całą paczkę i nie zeszło nic zagrzebalam w ziemi.
Jakieś kosmosy pełne siałam od razu na rabatkę i powiem Ci Elu, że powschodziły, a ja je zagrzebałam w ziemi.

Dorota123 11:49, 28 maj 2021

edi75 napisał(a)
Pięknie u Ciebie..kolorowo...Bzowo.Pozdrawiam
Dziękuję zapraszam częściej.

Dorota123 11:56, 28 maj 2021

ryska napisał(a)
Piękny ogród i Ty Dorotko w kwiatach wyglądasz kwitnąco.
Pozdrawiam
Miło mi To takie wybrane zdjęcia, na których nie widać oznak raka, boleriozy, niepełnosprawności i upływającego czasu. Ogród to taka fajna ogrodoterapia.
Pozdrawiam

Basieksp 12:27, 28 maj 2021

Ale orlikowo się u Ciebie zrobiło piękne kolory, u mnie jeszcze w pąkach
anabuko1 12:30, 28 maj 2021

Dorota123 napisał(a)
Oj nie z gumy, niestety. Mirko ja to taki zbieracz jestem i wiecznie wszystko mi się podoba, ale muszę przystopować bo sporo roślin w donicach czeka na miejscówkę. Za miłe słowa dziękuję.

DOROTKO, pięknie, przyjemnie i zapewne mocno pachnąco.
Sporo masz tych bzów.
Miło też widzieć właścicielkę w radosnym nastroju
Czosnki tez dumnie się się prezentują. No pięknie