Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 19:58, 28 sty 2017

yolka napisał(a)
Piwonie masz śliczne, a starodawne jak dla mnie wciąż najładniejsze, ja mam 3 ale miałam tylko jeden kwietek w ub. roku, może w tym będzie więcej- młode są. Pozdrawiam
U mnie też nie było popisu w ubiegłym roku,nie wszystkie zakwitły, więc znów je przesadzałam. Dobrze, że one szybko wychodzą na wiosnę z ziemi to ich nie stratuje, bo powciskałam je w różnych miejscach , nawet nie pamiętam gdzie. Do moich ulubionych kwiatków należą też tulipany, szkoda tylko, że najładniej kwitną w pierwszym roku. Później zostają puste pojemniki po cebulkach. Pozdrawiam i byle do wiosny.

Dorota123 20:09, 28 sty 2017

kamila66 20:20, 28 sty 2017

Dorota123 napisał(a)
Dobre
Na szczęście u mnie nie ma tego problemu, za to po wizycie wnuka wszędzie mam pełno zabawek, które są u nas na stałe. Nigdy ich nie sprząta, jak się upominamy, żeby posprzątał to twierdzi, że jest małym chłopczykiem, albo już nie ma siły (ma 2 latka i 8 miesięcy).

Dla Ciebie bukiecik na poprawę humorku.

Mój syn ma cztery lata jak zaczynam upominać o sprzątanie mówi: kocham cię mamusiu mały psycholog
Piękny bukiecik, te drobne kwiatki to kwiatostany żurawek prawda lubię je także w ten sposób wykorzystywać.
sylwia_slomc... 21:39, 28 sty 2017

Piwonie uwielbiam , ale na tulipanki już czekam Niesamowite masz te tulipki Ja z tulipanami głównie w czerwienie poleciałamale kilka innych też się znajdzie, a w donicę w przydomowym dałam mix
Sadziłaś jakieś nowe jesienią? Czemu wymieniasz co sezon, moje kwitną z roku na rok , pod warunkiem, że nic nie zeżre
Dorota123 22:47, 28 sty 2017

kamila66 napisał(a)

Mój syn ma cztery lata jak zaczynam upominać o sprzątanie mówi: kocham cię mamusiu mały psycholog
Piękny bukiecik, te drobne kwiatki to kwiatostany żurawek prawda lubię je także w ten sposób wykorzystywać.
Żurawki nadają bukietom lekkości.
Odnośnie sprzątania, u mojej koleżanki dziadek upomniał się, żeby wnyczka przed pujściem do domu posprzątała po sobie zabawki, stanęła jak wryta i wypaliła.... a Ty jak do nas przychodzisz w gości to każemy Ci sprzątać przed wyjściem ???? i co Ty na to?

Dorota123 23:01, 28 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piwonie uwielbiam , ale na tulipanki już czekam Niesamowite masz te tulipki Ja z tulipanami głównie w czerwienie poleciałamale kilka innych też się znajdzie, a w donicę w przydomowym dałam mix
Sadziłaś jakieś nowe jesienią? Czemu wymieniasz co sezon, moje kwitną z roku na rok , pod warunkiem, że nic nie zeżre
Kupiłam jesienią trochę tulipanków, mimo złego samopoczucia dzielnie sadziłam na kolanach. Jesteś pewna, że to te same kwitną co roku? Jak czasem wykopuję pojemnik z tulipanami znajduję tam małe cebulki tulipanów, po dużej cebuli nie ma śladu jest tylko sucha brązowa łuska. Więc, żeby na drugi rok coś tam kwitło sadzę nowe cebulki. Znajduję też tunele pod przemysłowymi donicami w których były tulipany zakopane, jakieś paskudy potrafią wleźć przez dziurki w dnie i wyżreć cebule.
Dla Ciebie goździki wieloletnie, te różowe sama rozmnożyłam z oderwanych gałązek, a te białe jesienią spróbowałam rozmnożyć zobaczymy czy się uda, myślę, że tak. Różowe i białe mocno pachną, a po przekwitnieniu zostaje ładna srebrna poducha.

sylwia_slomc... 09:52, 29 sty 2017

Dorotko ja sadzę w starych plastikowych donicach do ziemi i niektóre kwitną mi w przydomowym kilka lat, nie wiem czy z tej samej cebuli, ale tulipany takie same, ja nie wykopuje cebul bo nie mam na to czasu, więc pewnie po kilku sezonach będą do całkowitej wymiany.
Zdarzy się, że nornica górą wejdzie , ale sporadycznie, no i jeśli rok bardzo mokry to czasem któraś wygnije, ale ogólnie jest o wiele lepiej niż gdy sadziłam bez doniczekW większe donice sadzę po 5-6 cebul.

Śliczne te goździki i jeśli to te pachnące to są to dokładnie te ,które wiele lat temu miała moja babcia w górach cudnie pachnęły, poluję na nie już kilka lat bo te z marketu, rzadko mają zapach W tamtym roku jakieś wysiałam ,jeśli pachnieć nie będą to poproszę Cię o szczepeczki dla mnie w zamian mogę dać moich
asiak 12:20, 29 sty 2017

Goździki prześliczne... ja mam u siebie takie jasno różowe, ale nie tak ładne jak Twoje
Anabell 13:23, 29 sty 2017

Białe goździki mam pewnie takie same jak u Ciebie b. pachnące, zapuszczam się na przesadzanie, ale powinnam to zrobić po przekwitnięciu. Powinno się ukorzenić odrosty (sztobry).
Ukorzeniać zacznę w kwietniu w szklarni jeśli będzie ciepło, może coś się uda. W ubiegłym roku kupiłam jedną doniczkę czerwonych ale wyglądają na inną odmianę.

Teraz żałuję zamawiałam nasiona w kilku miejscach były goździki to zastanawiałam się czy bawić się w wysiewy.

Dorota123 21:52, 29 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko ja sadzę w starych plastikowych donicach do ziemi i niektóre kwitną mi w przydomowym kilka lat, nie wiem czy z tej samej cebuli, ale tulipany takie same, ja nie wykopuje cebul bo nie mam na to czasu, więc pewnie po kilku sezonach będą do całkowitej wymiany.
Zdarzy się, że nornica górą wejdzie , ale sporadycznie, no i jeśli rok bardzo mokry to czasem któraś wygnije, ale ogólnie jest o wiele lepiej niż gdy sadziłam bez doniczekW większe donice sadzę po 5-6 cebul.

Śliczne te goździki i jeśli to te pachnące to są to dokładnie te ,które wiele lat temu miała moja babcia w górach cudnie pachnęły, poluję na nie już kilka lat bo te z marketu, rzadko mają zapach W tamtym roku jakieś wysiałam ,jeśli pachnieć nie będą to poproszę Cię o szczepeczki dla mnie w zamian mogę dać moich
Też sadzę w starych donicach i czasem gdy już zapomnę, że tam miałam tulipany w donicach i chcę coś tam posadzić wykopuję donicę, wywalam z niej ziemię a w ziemi nie ma nic. To znaczy, że tulipany albo zjedzone, albo wyginęły.
Chętnie podzielę się zaszczepkami. W ubiegłym roku poobrywałam po kilka gałązek, żeby odmłodzić goździki, ale czy się uda to się dopiero okaże. Moje pięknie pachną. Mam jeszcze takie białe goździki, mają dość duże kwiaty, ale pod ich ciężarem pokładają się w różne strony. Czerwone prawie są na wyrodzeniu, myślę, że uda mi się uratować ten gatunek.