Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

ElzbietaFranka 10:45, 13 sty 2017

Jeszcze jedno okolice Sandomierza to cieple strony Polski. Piekne bzy, szkoda, ze nie kwitna drugi raz lub przez cale lato.
m_gocha 11:04, 13 sty 2017

Ależ zapachniało bzem... Aż się rozmarzyłam Uwielbiam ten zapach

A co do rozmnażania róż. Czy różę okrywową można rozmnożyć np. przez odkłady? Mam piękną różę Tommelise - niestety nie udało mi się dokupić kolejnej sadzonki. Na wiosnę przygięłam gałązkę i obsypałam ziemią. Zobaczę w tym sezonie czy się udało.
Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Dorota123 11:43, 13 sty 2017

m_gocha napisał(a)
Ależ zapachniało bzem... Aż się rozmarzyłam Uwielbiam ten zapach

A co do rozmnażania róż. Czy różę okrywową można rozmnożyć np. przez odkłady? Mam piękną różę Tommelise - niestety nie udało mi się dokupić kolejnej sadzonki. Na wiosnę przygięłam gałązkę i obsypałam ziemią. Zobaczę w tym sezonie czy się udało.
Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Nigdy nie robiłam odkładów z róż, ale myślę, że może się udać.
U mnie lilaki nie wypuszczają bocznych przyrostów (myślę, że jest to wina kiepskiej i wiecznie suchej ziemi). Ten największy bez ma dość wiotkie gałązki więc dwie przysypałam. Ukorzeniały się 3 lata, jednego już wydałam, a drugi ma być na działkę syna. Długo się czeka, ale u mnie nie ma innej możliwości rozmnożenia go.
sylwia_slomc... 12:00, 13 sty 2017

Bajeczne masz lilaki Liczyłaś ile masz wszystkich odmian?
m_gocha 12:46, 13 sty 2017

Dorota123 napisał(a)
Nigdy nie robiłam odkładów z róż, ale myślę, że może się udać.
U mnie lilaki nie wypuszczają bocznych przyrostów (myślę, że jest to wina kiepskiej i wiecznie suchej ziemi). Ten największy bez ma dość wiotkie gałązki więc dwie przysypałam. Ukorzeniały się 3 lata, jednego już wydałam, a drugi ma być na działkę syna. Długo się czeka, ale u mnie nie ma innej możliwości rozmnożenia go.
U mnie odrostów sporo - im bardziej tnę górę tym więcej ich się pojawia pomimo suchego i słabego podłoża
Dorota123 14:45, 13 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bajeczne masz lilaki Liczyłaś ile masz wszystkich odmian?
Mam 5 odmian, ale nazw nie znam. Zdobywane od znajomych.
Dorota123 14:50, 13 sty 2017

m_gocha napisał(a)
U mnie odrostów sporo - im bardziej tnę górę tym więcej ich się pojawia pomimo suchego i słabego podłoża
Ten największy lilak w ubiegłym roku po kwitnieniu został ścięty na wysokość 30 cm. Tak nisko pierwszy raz został potraktowany, zdążył do zimy wypuścić mnóstwo cienkich pręcików, ale wszystkie są ze starego korzenia.
Dorota123 14:58, 13 sty 2017

abiko napisał(a)
Dorotka, piękne masz te lilaki. Zapach musi być urzekający
Lilaki mam posadzone dookoła ogrodzenia, więc w każdym miejscu zapach bzów jest mocno wyczuwalny. Był jeden taki rok, że lilaki wielkokwiatowe wypuściły dużo odrostów. Bałam się, że zrobi mi się straszny las z tych krzewów, więc wyrywałam zbędne odrosty, a żeby ich nie zmarnować sadziłam za garażem. Mówiłam sobie - chcą rosnąć to mają szansę, a nie no to trudno. Około 15 sadzonek urosło i wtedy poprzesadzałam je w różne części ogródka.
Dorota123 15:50, 13 sty 2017

http://www.oczarjk.pl/?act=257

o coęciu róż.
--------------
Katkak 18:11, 13 sty 2017

Ale się poodurzałam cudownymi zapachami . Pozdrawiam Dorciu