Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Rumianka 22:51, 25 wrz 2017

Rozpędziłaś się z takimi zakupami...szalejesz Doris...
Anabell 21:46, 26 wrz 2017

Dorotko w pierwszym i drugim roku wszystkie clematisy cięłabym nisko wiosną, niech korzenie mocniej się rozrosną. potem więcej wybijają pędów.
lojalna_ 09:45, 29 wrz 2017

Dorciu ale piękne te zakupy oszołomiona jestem ♡♡♡

Patrze na ta rabate i może byś trochę rozrysowala co tam już pokombionowalas. Chcesz tam też te clematis?

Ja moich nie okrywam tylko posypujemy kora przekompostowana ale może u Ciebie zimniej. Wiosną przycinalam MCS jak na etykiecie przykazano 1/3 pedu ))

Do tej jednej rozplenice po lewej dosadzil abym 2 byly by trzy tak w trójkącie przed nimi masz śliczna trzmieline. Navtylach miskanty wysokie ...Troszkę przed nimi clematisy np dwa ale z przygotowanymi wspólnikami. Podobam się kulka na pniu zostawiłam ja na tej rabacie i kilka kwitnących o których pisałaś . Tak na pierwszy rzut ....a Ty co proponujesz ?

Piękne zakupy ♡
sylwia_slomc... 10:48, 29 wrz 2017

Zakupy superowe z Pleny elegans będziesz zadowolona, jak już zacznie kwitnienie to kwitnie ciągle do teraz, ja byłam tylko zaskoczona, że kwiaty nie są za duże , ale ilością nadrabia i przerwy w kwitnieniu nie było
abiko 13:12, 29 wrz 2017

Super zakupy poczyniłaś, masz rękę do kwiatów to powojniki będą u Ciebie rosły
Tą mirunę to teraz czy na wiosnę siać?
Dorota123 10:02, 02 paź 2017

Rumianka - zakupy zrobione i nadal nie umiejscowione w ogródku, ale już dziś wezmę się za sadzenie.

Anabell - nie szkoda Ci było tak ciąć, z drugiej strony na pewno wyszło to na korzyść roślinie. Mam pytanie, czy mimo takiego cięcia kwitły Ci clematisy?

Lojalna - Mam podobne plany jak zasugerowałaś. Dwie rozplenice dosadzę przed tą dużą, tylko chyba będę musiała przesadzić jednego bukszpana. Dużą kulkę na pniu,trzmielinę i miskanty zostawię. Przed miskantami dosadziłam kostrzewę siną. Nie będę tam sadzić clematisów, bo tam cały dzień jest słońce. Mogły by tam być bardzo umęczone upałem. Jednego clematisa MCS posadziłam przy altance, na drugiego jeszcze nie mam planu ( być może, że posadzę go w dużej donicy i też będzie rósł przy altanie. Na zimę okryję clematisy, w tym roku wszystkie mi umarzły na wiosnę startowały od zera.

Sylwia - to, że ten Clematis Purpurea Plena Elegans ma nieduże kwiatki to wiem, ale widziałam go u którejś ogrodniczki na forum i bardzo mi się spodobał. Szukałam go dwa lata, więc jak go zobaczyłam w ofercie nie zastanawiałam się ani chwili.

Abiko - z zakupów jestem bardzo zadowolona, ale clematisy to u mnie nie za bardzo chcą rosnąć, będę o nie dbała - może odwdzięczą się za moje starania. Troszkę późno już na wysiew czegokolwiek, wysiej marunę wczesną wiosną, gdybyś ją wysiała od razu jak dostałaś zdążyła by powschodzić.
lojalna_ 14:55, 02 paź 2017

Dorciu ciesze się ze juz masz zarys )

Ja bardzo lubię Twoja jesień i dekoracje ....sama czekam na jarzebine ))
Dorota123 20:33, 02 paź 2017

Dziś w południe zaświeciło słońce i wreszcie opadła mokra mgła. Zabrałam się za wrzosy, porozrywałam im korzenie i w dwóch wodach wypłukiwałam torf. Trzeba przyznać, że trudno pozbyć się torfu z korzeni.
Przed posadzeniem zebrałam wierzchnią warstwę ziemi z igliwiem i kawałkami kory z pod świerków i wysypałam przygotowane dołki. Później wymieszałam to z rodzimą ziemią i powkładałam wrzosy. Do obsypania bryły korzeniowej przygotowałam w wiadrze ziemię kompostową zmieszaną z igliwiem i ziemią z pod świerków. Wierzchnia warstwa to mój rodzimy piach. Muszę się przyznać, że od lat sadzę wrzosy w ogródku i żaden nie przetrwał. Dlatego nie pozbyłam się z tego miejsca kostrzewy sinej. Jeżeli zechcą rosnąć usunę w przyszłości kostrzewy.

Dorota123 20:44, 02 paź 2017

Jolu pewien zarys już jest, dziś posadziłam wrzosy. Przycięłam trzmielinę i kulę z tui. Wykopałam kilka roślin, przesadziłam rozchodniki wyniosłe z innej rabaty i posadziłam wrzosy między kostrzewami.

Wieczorem skończyłam sadzenie niby mały kawałeczek, ale zmęczył mnie.
Między roślinami widać różnicę wylanej wody z wypłukanym torfem i kolor mojej ziemi.

Dorota123 20:48, 02 paź 2017

Z serii było, jest. Jak ustabilizuje się pogoda (jutro ma padać) wezmę się za lewą stronę tej rabaty.