Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

basia3012 23:09, 07 lip 2018

Dorotko, odwiedziłam Twój ogród już nie pierwszy raz. Ale nie wiem czy się wpisywałam. Nadrobię to szybciutko.
U Ciebie jest pięknie, kolorowo, kwitnąco i jak czytałam pachnąco. Przecudne lilie, powojniki, różne byliny ( nie znam nazw), trawy i w ogóle wszystko. Dekoracje b. ładne, miłe dla oka, niektóre pocieszne.
Obejrzałam też Twoją wizytówkę. No na początku to był niezły bałaganik, gdy robili kanalizację. Ale potem wyłonił się piękny ogród. Na pewno dużo pracy było. Coś wiem o tym bo małą rewolucję przechodził wiosną mój mały ogródek. Już żałowałam, że podjęłam się tego sama z mężem. A co dopiero po takich pracach ziemnych doprowadzać ogród do porządku.
Dorotko w wizytówce widziałam pnącą różę z powojnikiem. czy te dwie rośliny się wzajemnie uzupełniają czy jedna nie głuszy drugą, czy polecasz takie sąsiedztwo? Mam na ogrodzeniu ciemne powojniki Viticella i myślę, żeby rozjaśnić je białymi powojnikami też Viticella albo białoróżowymi różami. Czy róże bardziej wymagają opieki ( podwiązywania, oprysków, usuwania przekwitłych kwiatów) niż powojniki? Jeśli można prosić Cię o radę to będę wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie.
Dorota123 20:45, 08 lip 2018

Basinkowo napisał(a)
Doroto, przeczytałam właśnie, że zamówiłaś cebulki lilii i się bardzo tym zaciekawiłam. Właśnie niedawno doszłam do wniosku, że muszę ich trochę kupić i "poupychać" na mojej rabacie. Zastanawiałam się czy zamawiać wiosną czy jesienią, a Ty piszesz, że robisz to teraz. Weszłam więc na stronę internetową cebulekw...pl a tam piękna promocja na cebulki Wezmę więc z Ciebie przykład i zamówię teraz. Mam przy okazji pytanie do ciebie, czy masz jakieś sprawdzone odmiany, które byś specjalnie poleciła. Nie bardzo wiem czym się kierować przy wyborze, czy może zamówić mix odmian - bo takie coś też mają w ofercie. Nie znam się na liliach - na razie mam tylko jedną.
Witaj
Nie mam w liliach jakichś specjalnych typów. Zamawiałam u nich już dwa razy, cebule są piękne i zdrowe. Kieruję się opisami, szczególnie zwracam uwagę czy zimują w gruncie i tylko takie wybieram. Zwracam uwagę na ich wygląd, kształt i kolor kwiatów. Nie zamawiaj miksu, wybieraj takie, jakie Tobie się podobają.

Dorota123 21:27, 08 lip 2018

Ewa777 napisał(a)
Dorotko, kwiatowo w Twoim ogrodzie Wszystko pięknie rośnie. Podziwiamu Ciebie lilie, bo u mnie jeszcze w pąkach.

Uwielbiam zwiedzać zamki. Bardzo mnie zaciekawiłaś swoimi wyprawami i zdjęciami. Muszę zaplanować wyjazd w Twoje strony
U mnie w ogródku ciągle coś kwitnie, sadzę takie rośliny, żeby kwitły jedne po drugich w ciągłości. Mam też lilie, które jeszcze nie zakwitły, ale to dobrze, bo wydłuża się ich czas kwitnienia. Świętokrzyskie to piękne strony i na pewno warto zwiedzić wiele miejsc w moich okolicach. Odszukałam dla Ciebie opis mojej okolicy.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4022-w-moim-malym-ogrodeczku-dorota?page=613

Dorota123 21:50, 08 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dorotko u Ciebie maki cudne kwitną pełne, ja nasionka siałam, ale przez tą suszę guzik z makiem mi wzeszło
Moje maki dawno po kwitnieniu, zaraz się wysypywać będą
Masa cudnych kolorków u Ciebie, cieszę oczy , do mnie się jesień zakrada w lipcu, ale znowu sucho niemiłosiernie dziś kopaliśmy donice nad rowem w najniższym miejscu gdzie najwięcej wilgoci, na 35cm susza jak diabli i nie wiem jak głęboko bośmy się poddali z głębszym kopaniem A tu lato dopiero się zaczęło
Sylwio ja dostałam nasionka innych maków i też nie jestem pewna czy zakwitną. Rosną mizernie, aż wstyd nie chciałabym ich zmarnować, a wręcz przeciwnie chciałabym zebrać nasionka na przyszły rok. U mnie też była susza, ale dwa razy miałam całkiem niezłą ulewę i ziemia ładnie nasiąkła.
Kolorów u mnie cała masa, a będzie jeszcze bardziej kolorowo, bo przybyło mi sporo cebul liliowych. Idę zobaczyć co tam u Was w wątku, bo ostatnio mało na forum jestem.

abiko 21:52, 08 lip 2018

Jesteś jedyna w robieniu takich cudownych bukietów
Dorota123 21:59, 08 lip 2018

Zrobiłam coś takiego, ale klej rozrobiłam za rzadki, muszę jeszcze popracować nad konsystencją. Myślałam, że za pierwszym razem będzie oczekiwany efekt, ale nie ma lekko trzeba ponowić próbę.
Dorota123 22:20, 08 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Dorotko, odwiedziłam Twój ogród już nie pierwszy raz. Ale nie wiem czy się wpisywałam. Nadrobię to szybciutko.
U Ciebie jest pięknie, kolorowo, kwitnąco i jak czytałam pachnąco. Przecudne lilie, powojniki, różne byliny ( nie znam nazw), trawy i w ogóle wszystko. Dekoracje b. ładne, miłe dla oka, niektóre pocieszne.
Obejrzałam też Twoją wizytówkę. No na początku to był niezły bałaganik, gdy robili kanalizację. Ale potem wyłonił się piękny ogród. Na pewno dużo pracy było. Coś wiem o tym bo małą rewolucję przechodził wiosną mój mały ogródek. Już żałowałam, że podjęłam się tego sama z mężem. A co dopiero po takich pracach ziemnych doprowadzać ogród do porządku.
Dorotko w wizytówce widziałam pnącą różę z powojnikiem. czy te dwie rośliny się wzajemnie uzupełniają czy jedna nie głuszy drugą, czy polecasz takie sąsiedztwo? Mam na ogrodzeniu ciemne powojniki Viticella i myślę, żeby rozjaśnić je białymi powojnikami też Viticella albo białoróżowymi różami. Czy róże bardziej wymagają opieki ( podwiązywania, oprysków, usuwania przekwitłych kwiatów) niż powojniki? Jeśli można prosić Cię o radę to będę wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za tyle miłych słów. Widzę, że przyłożyłaś się i prześledziłaś mój wątek, cały ogród to moje dzieło. Praca wielu lat i ciągła walka o utrzymanie roślin przy życiu ze względu na panujące susze.
Połączenie róży i clematisa u mnie świetnie się sprawdza, wyszedł niezły duecik. Jedno drugiego nie zagłusza bynajmniej u mnie. W tym roku mocno przycięłam po kwitnieniu różę, żeby ją odmłodzić. Róże są bardziej wymagające od clematisów, ja usuwam przekwitłe kwiatostany u róż powtarzających kwitnienie, oczywiście trzeba je pryskać w miarę potrzeby na robaka i na grzyba, oczywiście trzeba też dawać nawóz. Na zimę okopcować, a nawet okryć róże. Trochę z nimi roboty jest, ale jak kwitną wynagradzają wszelkie trudy.

Dorota123 22:34, 08 lip 2018

abiko napisał(a)
Jesteś jedyna w robieniu takich cudownych bukietów
Oooo no to dla Ciebie z polnymi kwiatkami, które też u mnie rosną w ogródku.

basia3012 22:55, 08 lip 2018

Dzieki Dorotko za odpowiedż, tak myslałam, że róże trochę więcej wymagają opieki niż powojniki. No i chyba zdecyduję się na białe powojniki. Muszę trochę ograniczać sobie różne prace w ogrodzie. jeszcze raz dziekuję. pozdrawiam serdecznie.
Urszulla 09:20, 09 lip 2018

Dorota123 napisał(a)
Zrobiłam coś takiego, ale klej rozrobiłam za rzadki, muszę jeszcze popracować nad konsystencją. Myślałam, że za pierwszym razem będzie oczekiwany efekt, ale nie ma lekko trzeba ponowić próbę.

Czyżby Ci donic brakowało na roślinki masz jakieś zdjęcia zanim ten efekt nastał bo fajnie wyszło.

Nie wiedziałam że lilie tak szybko mogą zakwitnąć. Bukieciki cudne