Dorotko, przepiękny ten szydełkowy komplecik
Sąsiadeczka będzie wyglądała jak dama
Wiosenny ogród już bardziej kolorowy niż u mnie.
Moje białe narcyzy zginęły, a żółte jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam wiosennie
O kulach trzmielinowych już Ci kiedyś pisałam . Posadź obok siebie w odstępach co 2 cm 10 gałązek i często zraszaj, żeby nie uschły. Teraz jest dobra pora. Za rok będziesz miała już całkiem wypasione kulki.
Kiedyś też dużo robiłam na drutach i na szydełku, nawet miałam trzy komplety swetrów i spódnic, ale to było dawno jak były modne takie rzeczy. Czyli jakieś 27 lat temu i około 13 kg do tyłu.
Moja wiosna.
Dorcia wiele razy to mówiłam, ale mus powiedzieć jeszcze raz - obłedne robisz dekoracje. Jedyne w swoim rodzaju i nietuzinkowe. A rojniki w konarze miód malina
Dziękuję Byłam i widziałam Twoją piękną wiosnę. W ubiegłym roku zebrałam nasionka z surfinii, pięknie i szybko wzeszły. Już przepikowałam 40 sadzonek. W tym roku każde wolne miejsce będzie zajmować biała surfinia.
Kasiu właśnie się zastanawiam, czy nie wyciąć tego bonsaia z tła i zrobić takie dekoracje dalej, albo korą obłożyć jakiś pojemnik i tam umieścić też rojniki. One takie bezproblemowe są. Za miłe słowa dziękuję.
Ja biorę gałązki około 15 cm. Dolne 5 cm obrywam listki i wkładam do ziemi. Około 10 cm jest ponad ziemią. Ja zazwyczaj po przycinaniu trzmielin zbieram większe gałązki i bez ukorzeniacza wciskam w doniczki przemysłowe około 30 gałązek. Taką doniczkę zadołuję w ziemi gdzieś w cieniu i co jakiś czas podlewam. Jesienią wszystkie są ukorzenione i można z nich robić kulki, stożki i lamówki.
Powodzenia
Aniu wiosny u nas podobne, tylko że my więcej widzimy u innych niż u siebie. Jak chodziłam po ogródku to myślałam sobie, że mizerna ta wiosna na razie. Gdy porobiłam zdjęcia okazało się, że mam już trochę tego kwiecia.
Wysiałam drobną i dużą białą surfinię, wzeszło mi też kilka sadzonek bordowej surfinii. Mam nadzieję, że nie wrąbie mi się jakaś choroba, nie zapomnę podlać ( bo jeden pojemnik zasuszyłam z surfiniami), albo nie zgnoję ich podczas podlewania. Na razie ładnie rosną, chociaż są jeszcze malutkie.