Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejsko & sielsko

Miejsko & sielsko

ewakatowice 19:21, 27 cze 2014

Dzisiaj odwiedziłam 4 szkółki roślin i buków nie uświadczyłam, znowy wrrrr
Tz. Były ale takie malutkie z 1 metr. Jeden właściciel widząc moją desperację obiecał, że na przyszły tydzień będą.

Były piękne kulki cisowe, tylko gdzie je upcham, myślę…… nad tym gdzie, jakieś podpowiedzi i sugestie mile widziane.

Normalnie nic nie kupiłam, nic….
Ale… była sosna. Siedzę i myślę, że po nią jutro wrócę

ewakatowice 19:23, 27 cze 2014

nicol21 napisał(a)

Ojj czyli znów się będzie działo. A domek planujesz jakoś ukryć za zielenią czy będzie śliczny i trzeba go będzie wyeksponować ?

Ewelinka a jak ukryć na działce o szerokości 6 m domek????
może piwniczkę łatwiej hihihihih

musi być estetyczny i dach... już mnie "kręci" sadzenie na drabinie :)))))
ewakatowice 19:28, 27 cze 2014

Ozz napisał(a)
Pęcherznica od pęcherzy, a to dobre

U nas w szkole przycięta podwoiła swoją wysokość, więc teraz konkuruje z ligustrem.
Jakby co - u mnie w ciemniejszym kącie daję Cis ale żółty - 'Dawid' (jest też 'Krzysztof' i ,Fastigiata Aurea' w tym pokroju i kolorze) też rozjaśnia

Choć kolor ma pęcherznica niezaprzeczalnie ładny

och, widziałam i dotykałam cisy "Dawid" nawet nawet ... jak nie dam rady z pęcherznicą to wymienię. Rozpaczać nie będę.
Tylko wiesz OZZ, pęcherznica ma swój urok. Dopiero robiłam nasadzenia, ogródeczek młodziutki, roślinki malutkie a te krzaczory to pociecha - coś co tak ekspansywnie rośnie początkującego cieszy doświadczony widzi zagrożenie
Podrośnie reszta to łatwiej będzie pozbyć się krzaczorów))))
Wiem, że masz rację
Gabrysia_ 21:32, 27 cze 2014

Ewcia...donice bardzo dostojnie już wyglądają,aż trudno uwierzyć,że ogród dopiero co powstał
Melduję posłusznie,że też mam wiąza ( prezent rocznicowy od mężusia,wiadomo co najbardziej cieszy ogrodniczki)
Buziam
ewakatowice 21:50, 27 cze 2014

Gabrysia_ napisał(a)
Ewcia...donice bardzo dostojnie już wyglądają,aż trudno uwierzyć,że ogród dopiero co powstał
Melduję posłusznie,że też mam wiąza ( prezent rocznicowy od mężusia,wiadomo co najbardziej cieszy ogrodniczki)
Buziam

Cieszę się Gabrysiu, że się odezwalas
Wiąz jest boski, mezus stanął na wysokości zadania, gratuluję rocznicy.
Sciskam i sprawdzę u Ciebie czy pokazałaś wiąza
Ozz 22:05, 27 cze 2014

U nas widziałam ostatnio całkiem dorodnej wielkości 'Krzysztofy' za 75 zeta, ale potem natrafiłam na 'Dawidy' choć mniejsze, ale za 12

Nie widzę na Twoim planiku zaznaczonych stron świata i dużych drzew (też sąsiada) - nie wiem jak tam jest z cieniem, bo jeśli chodzi o sosny to ona niestety cienia nie lubi. Bardzo nie lubi

Z tego co mówisz to tak trochę nowoczesnie-japońsko się u Ciebie zrobi - bonsai, klon palmowy... ja nieodmiennie polecam z niedużych drzew grujecznika, gdyż kocham się w nim ostatnio namiętnie. Też azjata

Wrzuć no może jakieś pismo obrazkowe po całości ogrodu i w detalu to może będą jakieś ,,olśnienia"
magdziam 11:38, 28 cze 2014

Wieki mnie całe nie było na ogrodowisku, pewnie już nie pamiętasz że zaglądałam do Ciebie. A teraz żałuję, szczękę muszę zbierać z podłogi. Ewa pięknie u Ciebie, zdolniacha z Ciebie. No i znowu muszę napisać, że zazdroszczę (pozytynie) wielkości ogródka, mój mnie przerasta, już nie wyrabiam. Będę zaglądać jak czas pozwoli. Pozdrawiam
Acha zapomniałam - wiąz boski (też zazdroszczę)
nicol21 11:41, 28 cze 2014

ewakatowice napisał(a)

Ewelinka a jak ukryć na działce o szerokości 6 m domek????
może piwniczkę łatwiej hihihihih

musi być estetyczny i dach... już mnie "kręci" sadzenie na drabinie :)))))

w sumie taras masz wyżej więc będziesz miała widoki na ten zielony dach. z drugiej strony pewnie i domek musi być wzmocniony żeby ten dach też po deszczach i śniegach utrzymać.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Madzenka 11:57, 28 cze 2014

Dobrze, że mi przypomniałaś o cięciu pęcherznicy bo się rozhulała w ogrodzie!!
ewakatowice 18:54, 28 cze 2014

Ozz napisał(a)
U nas widziałam ostatnio całkiem dorodnej wielkości 'Krzysztofy' za 75 zeta, ale potem natrafiłam na 'Dawidy' choć mniejsze, ale za 12

Nie widzę na Twoim planiku zaznaczonych stron świata i dużych drzew (też sąsiada) - nie wiem jak tam jest z cieniem, bo jeśli chodzi o sosny to ona niestety cienia nie lubi. Bardzo nie lubi

Z tego co mówisz to tak trochę nowoczesnie-japońsko się u Ciebie zrobi - bonsai, klon palmowy... ja nieodmiennie polecam z niedużych drzew grujecznika, gdyż kocham się w nim ostatnio namiętnie. Też azjata

Wrzuć no może jakieś pismo obrazkowe po całości ogrodu i w detalu to może będą jakieś ,,olśnienia"

nie chciałabym stworzyć typowego japońskiego ogrodu, co ja na to, że tak wiele rzeczy z kultury japońskiej jest mi bliskich.
Grujecznik, to pewnie tylko kwestia czasu… )))

Zdjęcia niestety w dniu kiedy przestanie padać. Zaraz po śniadaniu pojechałam po sosnę i … MAM.
Mam zacienioną działeczkę, słoneczko po południu od strony sąsiada z piękną szklarnią i na dodatek pomiędzy tujami.
Dlatego ewoluował we mnie pomysł z tak wysokimi donicami, pod drzewami sąsiadów. I tak pod modrzewiem było klepisko
(lepszy placyk grillowy)

Cisy to dobra a wręcz bardzo dobra alternatywa. Tym bardziej, że są występują w „promiennym kolorze”